Cât de scumpă este viaţa la Braşov. Un salariu întreg se duce pe chirie şi utilităţi. Aerul curat însă ne ajută să trăim mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Braşovenii au salarii mici, dar trăiesc mai mult. FOTOSimona Suciu.
Braşovenii au salarii mici, dar trăiesc mai mult. FOTOSimona Suciu.

Braşovul este lăudat pentru frumuseţea şi curăţenia lui. Este însă unul dintre cele mai scumpe oraşe din ţară, raportat la nivelul salariilor. Dacă eşti chiriaş îţi dat tot salariul pe utilităţi şi plata chiriei.

Braşovul este liderul Regiunii Centru din toate punctele de vedere, de la instrustrie, exporturi şi turism. Este considerat motorul economic al regiunii, dar acest lucru nu se vede la salariu. Braşovenii câştigă mai puţin decât sibienii de exemplu. Salariul mediu la Braşov este de 1.608 lei şi nici nu va creşte foarte mult în 2015. Comisia naţională de prognoză estimează că în 2015 salariul mediu va ajunge la maxim 1.661 de lei pe lună. Chiar şi aşa braşovenii câştigă cu 100 de lei mai puţin decât media pe ţară. Suntem pe locul opt la nivel naţional.

Un salariu se duce pe chirie şi utilităţi

Cine trăieşte la Braşov şi nu are o locuinţă proprie, va da un salariu întreg pe chirie şi utilităţi.  Proprietarii de locuinţe cer chirii între 150 şi 190 de euro pe lună pentru o garsonieră şi între 200 şi chiar 300 de euro pentru un apartament de două camere în funcţie de zonă. Chiar dacă chiriile nu au crescut în ultimii doi ani, nici salariile nu au luat avânt.

Dacă în ultimii cinci ani preţul apartamentelor a scăzut încet, dar sigur, 2015 a adus şi primele scumpiri. Preţul pe metrul pătrat este acum de 846 de euro, cu 1,6% mai mare decât în 2014. O garsonieră se vinde cu preţuri între 22.000 şi 28.000 de euro, un apartament cu două camere costă între 32.000 şi 40.000 de euro, iar unul cu trei camere între 45.000 şi 60.000 de euro în funcţie de zonă.

Salarii mici, dar viaţă mai lungă

Iarna încălzirea locuinţei ne cam arde la buzunare. De la 1 ianuarie preţul gigacaloria este de 210 lei, cu reducere la 189 de lei pentru braşovenii care plătesc facturile în termen de 15 zile. Conform simulărilor făcute de Tetkron, costul încălzirii pentru o garsonieră este în medie de 100 de lei pe lună, de 200 de lei la două camere şi de 260 de lei la trei camera. Preţurile sunt pentru locuinţele din sistemul centralizat, dar costurile încălzirii sunt similare şi pentru cei care stau la bloc şi au centrale de apartament.

Pe lângă costurile mari la încălzire, destul de mulţi bani se duc şi pe facturile de apă. La Braşov un metru cub de apă are un preţ final de 7,37 de lei. Astfel o familie care consumă în medie 10-12 metri cubi de apă pe lună va plăti între 73,7 lei şi aproape 90 de lei.

„Braşovul este un oraş al paradoxurilor. Avem industrie puternică şi şomaj scăzut, dar salariile sunt mici şi asta se reflectă în nivelul de trai. Nici preţurile nu sunt mici la Braşov, fie că vorbim despre produse alimentare sau nealimentare. Suntem un oraş turistic şi asta creşte automat preţurile, în detrimentul localnicilor. Din ce ştiu eu suntem în top cinci la nivel naţional cu privire la preţuri. Din clasament este exclusă capitala. La Braşov salarii peste media de 1600 de lei sunt doar îndustrie, la fabricile private. În schimb în comerţ sunt şi salarii sub 1000 de lei. Cu alte cuvinte, ca să mai îndulcesc situaţia, o ducem puţin mai greu, dar măcar trăim într-un oraş frumos cu mult aer curat, unde media de viaţă este mai mare decât în alte oraşe, în jur de 75 de ani“, a spus Horaţiu Mardare, economist.

Transportul în comun şi taxiul s-au scumpit

Preţul biletelor de autobuz a fost majorat în 2013 de la 1,5 lei la 2 lei. Preţul abonamentelor a crescut în două tranşe, odată în 2013 şi odată în 2014.  Astfel un abonament pe o linie s-a majorat cu 14%, pe toate liniile cu 15%, pe tronson cu 13%, iar pentru un abonament pe şapte zile majorarea este de 11%. Acum, un abonament pe o linie costă 55 de lei, pe două linii 93 de lei, pe toate liniile 125 de lei, iar pentru Poiana Braşov 118 lei. Cei care doresc să cumpere un abonament pentru şapte zile vor plăti 39,5 lei, iar pentru 10 zile, pe toate liniile, preţul este de 54,5 lei. O veste bună vine de la Primărie. Din vară un bilet de transport de 2 lei va fi valabil timp de 50 de minute, astfel că braşovenii care trebuie să schimbe mai multe autobuze să ajungă la serviciu vor face economie.

Braşovul era renumit că are cele mai mici preţuri la taximetrie din ţară. A fost aşa timp de câţiva ani, dar călătoria cu taxiul s-a scumpit la finele anului 2014. Acum tarifele la unele companii diferă ziua şi noaptea. Firmele care funcţionează sub turela Ro Taxi, Ati şi City Taxi au majorat de la începutul lunii preţul pe kilometru la 1,53 lei pe timp de zi şi 1,73 de lei pe timp de noapte. Compania Tod Taxi a cerut pentru cele 117 maşini proprii aprobarea unui tarif de 1,53 lei atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte. Sunt însă şi particulari care au un tarif de 2,2 lei pe kilometru.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite