Ce este astenia de primăvară şi cum schimbările de temperatură ne pot afecta organismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astenia de primăvară se poate traduce printr-o stare de moleşeală, oboseală cronică, dureri de cap şi schimbări de dispoziţie. De vină sunt dieta de peste iarnă, dar şi schimbările de temperatură.

Astenia de primăvară este simţită diferit de fiecare persoană, în funcţie de sensibilităţile organismului. „La începutul primăverii la multe persoane apare o senzaţie de moleşeală fizică şi psihică. Practic avem chef să stăm în pat şi să nu facem nimic. Astenia mai poate da şi o oboseală fizică accentuată, dureri de cap, dar şi iritabilitate. Practic suntem puţin mai nervoşi. Este nevoie de timp ca organismul să se adapteze la noile temperaturi, dar şi la faptul că ziua se măreşte“, spune medicul internist Florin Tudor.

Persoanele meteosensiblile sunt cele mai afectate de schimbările de temperatură. „Sunt persoane numite meteosensibile. În cazul lor organismul nu reacţionează foarte bine la schimbările bruşte de temperatură, când de la o zi la alta se trece la iarnă la primăvară. Persoanele meteosensibile sunt afectate de presiunea atmosferică şi pot suferi stări de ameţeală, presiune la nivelul ochilor, dureri de cap şi oboseală accentuată“, mai spune specialistul.

De ce apare astenia?

Există şi explicaţii ştiinţifice în cazul asteniei. „Iarna în general facem mai puţină mişcare, stăm mai mult în casă şi avem o dietă mai băgată în grăsimi. Carnea de porc, murăturile şi conservele ne pot face să acumulăm câteva kilograme în plus. Bolile se sezon gen viroze respitatorii duc la slăbirea sistemului imunitar al organismului pe timp de iarnă. În termeni mai comuni, practic iarna intrăm aşa într-o semi-hibernare“, mai spune medicul.

Anumite boli cronice pot accentua senzaţia de astenie. „Persoanele care suferă de hipertensiune pot fi afectate mai serios de presiunea atmosferică şi schimbările de temperatură. De asemenea bolile reumatice se accentuează primăvara, când este umezeală mare şi apar durerile. Şi persoanele cu afecţiuni cardiace se pot simţi mai rău“, mai spune specialistul.

Cum scăpăm de astenie

Ca să învingem astenia trebuie să dăm un imbold organismului. „Chiar dacă nu avem chef, trebuie să începem să facem mai multă mişcare. Plimbările lungi în aer liber sunt perfecte. Nu trebuie să cedăm şi să stăm în pat. Ne vom simţi mai rău, nu mai bine. Pe plan psihic, trebuie să încercăm să percepem primăvara ca o revenire la viaţă a naturii şi să o tratăm ca atare. Regimul alimentar este şi el foarte important. Trebuie să consumăm cât mai multe fructe, salate de legume şi peşte pentru ca organismul să îşi refacă depozitul de vitamine“, mai spune medicul. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite