Studiile realizate la nivel mondial arată că bărbaţii sunt mai norocoşi decât femeile, deoarece creierul lor secretă chiar şi cu 50% mai mulţi hormoni ai fericirii. Responsabile pentru starea de bine sunt endorfinele, substanţe secretate de creier în anumite situaţii.
„Endorfinele sunt de fapt nişte hormoni, consideraţi a fi un adevărat drog natural care ne induce o stare de bine. Mai mulţi specialişti spun că endorfinele ar fi direct răspunzătoare pentru starea de fericire. Au un rol important, dar noi psihologii credem că fericirea este o combinaţie între aceşti hormoni şi starea sufletească“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.
Practic, endorfinele se eliberează atunci când organismul are nevoie de un stimulent, dar şi atunci când oamenii au emoţii.
„Creierul nostru secretă endorfine atunci când suntem alături de o persoană pe care o iubim, atunci când obţinem un succes pe plan profesional, dar şi atunci când experimentăm anumite stări fizice. Studiile au arătat că în timpul actului sexual creierul secretă foarte multe endorfine şi de aceea apare starea de plărere, apoi de relaxare şi în final o stare de bine care poate dura şi o zi întreagă. Creierul mai secretă endorfine şi atunci când experimentăm emoţii puternice sau o apropiere deosebită faţă de o altă persoană, de exemplu în cazul femeilor care alăptează. De aceea, se spune că apropierea dintre mamă şi bebeluş este unică în acele momente“, explică psihologul.
Endorfinele ne scapă de durere
Tot hormonul fericirii ne ajută atunci când avem probleme fizice sau emoţionale. „Creierul secretă endorfine şi ca un mecanism de apărare. Atunci când avem dureri mari, acest hormon ne ajută să nu le resimţim atât de puternic. De exemplu, cele mai multe endorfine sunt secretate în timpul travaliului la femei, pentru ca acestea să poată trece mai uşor peste durere. Acest hormon ne poate ajuta să trecem şi peste traumele suferite de pierderea unei persoane dragi. De ani întregi se fac studii şi s-a descoperit că acest hormon poate fi folosit în tratamentul depresiei, anxietăţii sau anumitor tulburări alimentare care apar pe fond nervos“, mai spune psihologul.
Cum ne putem induce fericirea
Medicii au reuşit să demonstreze că anumite activităţi simple, pe care le putem face zilnic, ne ajută să fim mai fericiţi. „Sportul este activitatea prin care ne putem stimula creierul să secrete endorfine. 30 de minute de mişcare pe zi, fie că este alergare, mers la sală sau doar plimbare în aer liber ne va da o stare de bine. Din această cauză sportul este tot mai des introdus în terapiile antidepresie. Muzica şi dansul au acelaşi efect asupra creierului care secretă mai multe endorfine atunci când ascultăm muzică sau dansăm“, mai spune psihologul.
Alimentele care aduc fericirea
Şi anumite alimente acţionează direct asupra creierului care secretă endorfine atunci când le consumăm. „Ciocolata este denumită şi alimentul fericirii. S-a dovedit că atunci când o comsumăm creierul eliberează o cantitate mai mare de endorfine. De aceea, ni se pare că are efect atunci când mâncăm mai multă ciocolată în perioadele stresante. Un alt aliment minune este ardeiul iute, care ne determină creierul să secrete endorfine. Ardeiul iute este folosit acum şi în medicamentele care tratează depresia, dar şi ca afrodisiac natural“, mai spune Ana Maria Ruşizan.
Citeşte şi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
5 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
Va rog intrebati-l pe psiholog: - De ce gusturile de ciocolata, ardei iute, sare și otet, care nu au legatura cu hrana nutritiva, secreta endorfine si produc plăcere ? - De ce cei care fura, cei care exploateaza munca omului, cei care omoara alti oameni, . . . secretă endorfine ? Sunt mai fericiti ca ceilalti ?
Secretul longevitatii consta in mentinerea sanatatii. Tu cat de bine auzi? Te asteptam la Audionova sa iti testezi auzul. Ana Mirea Audionova
Draga Mirea Ana-Maria Sti cumva de ce traieste omul ? Ca sa manance ? Chiar si pe altii ? Sau mananca ca sa traiasca ? Si, daca esti de acord ca vrea longevitate, . . . sti pentru ce vrea sa traiasca mai mult ? Sa aibe copii si nepoti ? Sa-i lase pe mana altora ? Ca sa fie mancati ? Mai auzi ce spun ? Iti plac florile ? Iti plac si stelele ? Iti plac si fructele coapte si proaspete ?
Sau cauti . . . doar rating ?!
Comentariu considerat abuziv.