Ce sunt şalangurile, ornamentele pe care românii şi turiştii străini le-au admirat la parada Junii Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şalangurile sunt parte din ornamentele cailor la sărbătoarea Junilor Braşovului FOTO Primăria Braşov
Şalangurile sunt parte din ornamentele cailor la sărbătoarea Junilor Braşovului FOTO Primăria Braşov

Şalangurile, parte din ornamentele cu care sunt îmbrăcaţi caii Junilor Braşovului, sunt lucrate de meşteri populari din zona Braşovului

Zeci de mii de braşoveni şi turişti se strâng în fiecare an să-i admire pe Junii Braşovului în Duminica Tomii, atunci când aceştia ies în straie de sărbătoare şi coboară în Cetate. Obiceiul străvechi, păstrat cu sfinţenie de locuitorii din Şchei, are mai multe elemente care s-au păstrat peste veacuri, între care ciucurii şi şalangurile. 

„Ciucurii au decorat trei serturi de şalanguri, acestgea fiind piesele din piele cu rol ornamental, care se ataşează harnaşamentului cailor şi care sunt decorate cu aceşti ciucuri din lână sau bumbac, albi, roşii şi albaştri”, a explicat Bogdana Balmuş, reprezentanta Muzeului Civilizaţiei Urbane a Braşovului. 

În zilele premergătoare sărbătorii Junilor au fost realizaţi aproape 700 de ciucuri în culorile tricolorului. Aceştia au fost lucraţi manual de către grupul Şezătoare în Şcheii Braşovului, la atelierele organizate de către Muzeul Civilizaţiei Urbane. 

În schimb, şalangurile au fost realizate de către un meşter din judeţ. 

„Şalangurile au fost realizate de către un curelar din Dumbrăviţa, judeţul Braşov şi sunt din piele neagră sau maro, decorate cu capse metalice şi cu inserţii din piele în culorile naţionale”, a adăugat Bogdana Balmuş.

Cele mai vechi şalanguri care s-au păstrat fac parte din colecţia junelui braşovechean Vasile Priscu şi datează din anul 1911. Acestea au fost realizate de curelarul regelui Carol al II-lea. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum au ajuns 12 braşoveni să locuiască la un loc cu refugiaţii din Ucraina

Autoutilitara românească în stadiu de prototip care consumă de doar 5 lei la 100 de kilometri

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite