Cele mai bune soluţii pentru curăţenia în casă. Cum se curăţă rapid cuptorul, cel mai mare supliciu pentru gospodine, cu substanţe banale şi foarte ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grăsimea din bucătările le dă bătăi mari de cap gospodinele. FOTOsheknows.com
Grăsimea din bucătările le dă bătăi mari de cap gospodinele. FOTOsheknows.com

Pe lângă detergenţii cunoscuţi sau soluţiile din comerţ, există câteva ingrediente minune pentru a avea o casă lună. Bicarbonatul de sodiu, oţetul, lămâia sau detergentul de vase sunt perfecte pentru o casă curată.

Înainte de la Paşte cu toţii facem curăţenie generală. Cel mai greu este de îndepărtat grăsimea din bucătărie care se depune pe faianţă, gresie pe mobilă şi mai ales în cuptor.

„Curăţarea cuptorului este una dintre cele mai urâte sarcini. Multe gospodine se plângă că oricât de mult ar curăţa tot rămâne o senzaţie de gras. Pe lângă degresanţii din comerţ se poate amesteca apă cu bicarbonat de sodiu şi puţin detergent de vase. Înmuiaţi un burete în soluţie şi apoi ştergenţi cuptorul. Veţi elimina senzaţia de gras. De asemenea, pentru a avea un miros proaspăt, atât în cuptorul normal, cât şi în cel cu microunde, tăiaţi felii de lămâie, aşezaţi-le într-un bol cu apă şi lăsaţi să fiarbă puţin. Va împrospăta aerul şi va elimina mirosurile neplăcute. Acest amestec este foarte bun şi pentru scurgerile de la baie pe unde vin mirosuri de pe conducte“, spune Mircea Moraru, specialist la o firmă de curăţenie.

Pentru mobila din bucătărie sau faianţa care are şi ea grăsime, detergentul de vase face minuni. „Cel bun degresant, chiar mai bun decât soluţiile speciale, este detergentul de vase. Puteţi pune câteva picături în apă şi apoi curăţaţi totul cu o cârpă sau un burete. Faceţi asta înainte de a şterge mobile cu soluţii speciale care îi dau strălucire. Dacă mobila nu este degresată bine înainte vor apărea tot felul de dungi şi pete care nu vor arăta bine. Soluţiile care dau strălucire lemnului, dar şi mobilei din pal, se aplică doar după ce mobila este perfect curată“, mai spune specialistul.

Bicarbonatul de sodiu, vedeta curăţeniei

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai bune dezinfectate naturale.

„Bicarbonatul de sodiu dizolvat în apă este perfect pentru curăţarea şi dezinfectarea electrocasnicelor, cum sunt frigiderul sau maşina de spălat vase sau rufe. Puteţi pune şi puţin oţet şi astfel veţi obţine nu doar curăţenie, dar o dezinfectare foarte bună. Bicarbonatul este bun şi pentru împrospătarea saltelelor de pe paturi. Turnaţi bicarbonat de sodiu praf peste saltea, lăsaţi câteva ore să acţioneze şi apoi aspiraţi. Va elimina mare parte din praful şi murdăria care pătrund în timp în saltea“, mai spune specialistul.

Soluţii pentru baie şi geamuri

Curăţarea băii este o altă provocare. „La baie cea mai mare problemă sunt urmele care rămân pe bateriile de inox. Dacă le frecaţi cu puţin bicarbonat, pe lângă soluţiile clasice, se vor curăţa mai uşor. După ce se usucă, puteţi freca cu hârtie cerată robinetele şi vor rămâne lucioase mai mult timp. Cada se curăţă foarte bine cu detergent de rufe care este şi abraziv. În ceea ce priveşte depunerile de pe WC există o soluţie simplă. Înainte de a turna detartrantul, puneţi în vasul de toaletă un pahar de băutură tip cola şi lăsaţi să acţioneze. Acidul va face ca murdăria şi depunerile să se cureţe mult mai uşor“, mai spune specialistul.

O soluţie care curăţă perfect geamurile se poate face în casă. Puneţi o cană de oţet, patru căni de apă şi o linguriţă de detergent de vase. O altă soluţie bună este cea din detergent de parbriz, cu puţin oţet. „Deşi mulţi oameni preferă să spele geamurile când afară este soare, acesta este un lucru greşit. Căldura le va usca rapid şi vor rămâne dungi. Ideal este să spălaţi geamurile când afară nu este soare, dar nici nu este prea înorat ca să plouă. Aşa geamurile se vor usca treptat şi vor rămâne curate ca lacrima“, mai spune Mircea Moraru

Cât de des şi mai ales cu ce ştergem praful

Mulţi folosesc pentru ştergerea prafului cârpe uscate. Specialiştii spun că este greşit, deoarece acestea nu fac decât să împrăştie praful. „Praful trebuie şters cel puţin odată la trei zile de pe mobilă. Faceţi acest lucru însă după ce aţi aspirat în toată casa. Deşi poate pare amuzant, şi pereţii trebuie aspiraţi o dată pe lună. Nu faceţi curăţenie doar pe unde vede soacra, ci ştergeţi şi praful adunat deasupra mobilei sau după canapele. Praful se şterge cu o cârpă din microfibră umedă şi astfel va fi eliminat mult mai bine. De asemenea, când spălaţi gresia este bine să adăugaţi în apă şi puţin oţet. Este extrem de eficient în eliminarea prafului, chiar dacă mirosul ne poate deranja puţin. La parchet se pot folosi soluţii speciale care există în comerţ şi care impiedică praful să se reaşeze rapid“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite