Cele mai ciudate superstiţii legate de casă. Care este ziua perfectă pentru mutare şi ce cadou e interzis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt un popor superstiţios şi respectă anumite reguli care nu au explicaţie logică. Superstiţiile ţin de religie, dar şi de obiceiuri care s-au transmis de-a lungul timpului.

Cele mai multe superstiţii legate de casă sunt atunci când vă mutaţi într-o locuinţă nouă. Se spune din popor că este bine să vă mutaţi luni sau joi. Se spune că dacă vă mutaţi în altă zi şi mai ales dacă mai aveţi de lucru în casă o să munciţi toată viaţa la ea. De asemenea în casă nouă nu se aduce o mătură veche, pentru că aduce ghinion. Mătura trebuie să fie nouă şi nu se împrumută niciodată.

În casă nouă se intră cu pâine şi sare pentru belşug. De asemenea se mai spune că atunci când vă intră în casă o albină o să aveţi noroc şi nu este bine să o omorâţi. În plus un cadou de casă nouă ce trebuie evitat sunt cuţitele, pentru că aduc ghinion. Din popor se spune că dacă primiţi cadou cuţite este bine să le refuzaţi.

Ce să nu faceţi în casă

Sarea este sufletul unei case potrivit superstiţiilor din popor. Se spune că nu este bine să rămâneţi fără sare şi niciodată solniţa nu trebuie să fie goală, pentru că aduce ghinion. De asemenea mai există obiceiul ca la început de an să se presare sare în toate camerele la tocurile uşilor pentru a avea un an cu sănătate şi belşug. O altă superstiţie spune că puteţi lăsa o monedă în cea mai mare cameră din casă, pentru a avea bani tot anul.

Tot pentru a evita ghinioniul cu toţii cunoaştem superstiţii legate de casă. Se spune că nu este bine să laşi cuţitul cu tăişul în sus, pâinea întoarsă şi nici nu trebuie să duci gunoiul seara. De asemenea nu trebuie să fluieri şi nici să deschizi o umbrelă în casă dacă vrei să ai noroc. Alte superstiţii ţin de religie. Se spune că este păcat să speli rufe, să calci sau să faci curat în zile de sărbătoare sau duminica.

Cum explică psihologii superstiţiile

Faptul că ne încredem în superstiţii este explicat pe de o parte de tradiţie, dar şi de un mecanism de apărare explicat de psihologi. „Superstiţiile au la bază o tradiţie populară. cum este la noi, şi se transmit din gură în gură. Au fost dintotdeauna un mod de a da vina pe ceva. Dacă ai ghinion spui: Păi vezi, ştiam eu că dacă fac aşa nu este bine. Este un mod al oamenilor care au avut probleme în viaţă să treacă mai uşor peste ele. Este mai simplu să găseşti o scuză, să dai vina pe ceva din exterior decât să crezi că tu singur este vinovat şi tu eşti singurul care poţi schimba ceva. Din aceste motive a apărut şi ideea de ghinion. E mai simplu să spui că ai ghinion decât să îţi asumi anumite greşeli. Românii sunt un popor superstiţios. Chiar şi tinerii cunosc o parte dintre superstiţii şi, chiar dacă nu cred total în ele, le respectă“, spune psihologul Ana Maria Ruşizan.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite