Concert extraordinar la Sala Patria. Un cor celebru al Braşovului revine pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concertul ba fi la Sala Patria. FOTOAndrei Paul.
Concertul ba fi la Sala Patria. FOTOAndrei Paul.

Filarmonica Braşov şi Liceul de Muzică „Tudor Ciortea”, alături de Asociaţia Română a Artelor Olimpice şi ansamblul reunit al fostului cor de copii „Camerata Infantis”, al căror preşedinte şi respectiv dirijor este Maestrul Nicolae Bica, invită publicul braşovean la un concert extraordinar intitulat „Remember Camerata Infantis”. Intrarea este liberă.

Renumitul cor format de Maestrul Bica la mijlocul anilor ’70, ai cărui membri au fost supranumiţi de ziarul francez Le bien public „copiii cu glasuri de aur”, se reuneşte după mai mult de 40 de ani de la înfiinţare. Concertul „Remember Camerata Infantis” va avea loc duminică, 14 august 2016, la ora 19.00, la Sala „Patria”.

„Camerata Infantis” a fost o formaţie camerală alcătuită din 30-35 de eleve de la Şcoala de Muzică din Braşov, cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani, selecţionate pe baza calităţilor lor muzicale. Fetele aveau voci frumos timbrate dar şi rezultate bune la învăţătură, şi apreciau activitatea în echipă, într-un regim de muncă de performanţă.

„Camerata Infantis”, condusă de Maestrul Nicolae Bica, a avut numeroase participări la festivaluri corale naţionale şi internaţionale încununate de premii importante printre care Discul de Aur al Academiei Charles Cross (Franţa 1977) şi Colierul de Argint al Festivalului Internaţional de Folclor de la Dijon (Franţa 1977), premiul I la toate ediţiile concursului „Cântarea României”, premiul III la Festivalul mondial pentru muzică şi artă interpretativă (Viena 1979), premiul II la Concursul Internaţional Coral de la Llangollen (Ţara Galilor 1980).

Corul a avut turnee de succes în Austria, Franţa, Italia, Germania, Elveţia, Marea Britanie şi Japonia. Ultimul concert al „Cameratei Infantis” a avut loc în Braşov, cu ocazia vizitei Alteţelor Sale Imperiale ale Japoniei în 1995, la Cercul Militar.

În prezent cel puţin de 14 foşti membri ai „Cameratei Infantis” performează în domeniul muzicii ca profesionişti, în ţară sau în străinătate, printre care: Mihaela Ungureanu Binder, Ileana Tonca şi Teodora Gheorghiu Spiess (soliste la Opera de Stat din Viena), Aurora Micu Penna (solistă de operă şi profesor de canto la Universitatea din New Jersey, USA), Aurelia Florian (soprană la Opera Germană din Berlin), Antonela Bârnat (solistă la Opera Naţională Bucureşti), Ramona Gabriela Peter (Opera Naţională din Florenţa), Andrada Mureşan (dirijor al corului de fete de la Colegiul Naţional „Andrei Şaguna” Braşov şi membru fondator al Cvintetului „Anatoly”).

„Camerata Infantis” a înregistrat primul disc la Electrecord în 1978 – compozitorul Tudor Ciortea spunea în cronica acestui disc: „Cine a auzit cântecul acestor copii, nu-i mai poate uita niciodată.”. Vocile generaţiilor 1981 şi 1994 au fost şi ele înregistrate pe două discuri Electrecord. Acestor înregistrări li se adaugă şi altele la Radioteleviziunea Română, BBC sau Radio France.

Concertul aniversar din 14 august 2016 are tocmai această menire, de a reaminti publicului meloman de „copiii cu glasuri de aur” printr-o reuniune extraordinară a celor trei generaţii (1978, 1981 şi 1994) şi prezentarea unui repertoriu din perioada de aur a corului „Camerata Infantis”, dirijat de Maestrul Nicolae Bica. Body

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite