Cum gătim cea mai bună friptură de vită. Secretele care fac diferenţa între suculent şi o carne tare ca talpa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea de vită este destul de pretenţioasă şi mulţi dintre noi nu ştim cum să o alegem. Există câteva trucuri care fac diferenţa într-o o friptură tare ca piatra şi una suculentă.

Este foarte important să ştim ce fel de carne de vită să alegem. „Carnea de vită este în general mai tare decât porcul şi de aceea trebuie să alegem antricot sau muşchiuleţ. Acestea sunt cele mai fragede bucăţi de carne de vită. Antricotul este mai gras şi mai suculent, muşchiul este puţin mai sec, dar cu siguranţă fraged. Carnea de vită proaspătă are o culoare roşu închis. În cazul antricotului trebuie să îl alegeţi pe cel care are cele mai multe firişoare albe de grăsime. Este cel mai bun. La muşchiuleţ alegerea este simplă. Dacă vreţi să gătiţi vită şi să fie mai moale alegeţi viţelul deoarece este sigur carne mai tânără. Carnea de vacă poată să fie tare pentru că nu ştim câţi ani a avut animalul atunci când cumpărăm carne. Dacă puteţi cumpăra direct de la crescători şi cunoaşteţi sursa cu atât mai bine“, spune bucătarul Marian Codrin.

Carnea se macerează

Carnea de vită trebuie macerată dacă o gătiţi la cuptor. „Prin macerare carnea devine mai fragedă. Puneţi zeama de la o lămâie, puţin oţet, de preferinţă balsamic, o jumătate de cană de apă minerală, sare, piper şi condimente după gust. Eu recomand să se ţină carnea într-un vas etanş sau în pungi speciale de carne timp de 48 de ore la frigider. Eu recomand macerarea îndiferent dacă este vorba despre antricot sau muşchi atunci când facem friptură ca cuptor“, mai spune bucătarul.

Odată carnea macerată puteţi să vă apucaţi de friptură. „Una dintre greşelile pe care o fac multe gospodine este să pună carnea la cuptor imediat după ce au scos-o din frigider. Ea trebuie ţinută o oră sau chiar două până ajunge la temperatura camerei. Abia apoi o puneţi aşeza în tavă. Cuptorul se încinge şi se lasă la maxim cam 15 minune, apoi friptura trebuie să se facă între 175-180 de grade. Se întoarce o singură dată, maxim de două ori. Pentru a fi cât mai suculentă puteţi acoperi tava cu o folie de aluminiu. Când este aproape gata puneţi câteva bucăţele de unt cu verdeţuri deasupra. Friptura se face în 90 maxim 120 de minute. Când scoateţi tava de la cuptor nu mâncaţi imediat friptura. Lăsaţi să se aşeze 10-15 minune pentru un gust mai bun. În cazul muşchiuţeţului la cuptor eu recomand să se facă un sos de roşii cu ciuperci şi usturoi pentru ca friptura să fie mai suculentă“, mai spune bucătarul.

Grătarul de vită este la fel de bun

Puteţi face şi grătar din vită. „În cazul antricotului acesta trebuie macerat şi atunci când este pus pe grătar. Muşchiuleţul nu trebuie neapărat macerat. Când faceţi grătar din vită trebuie să întoarceţi carnea de mai multe ori. Nu lăsaţi pe plită mai mult de 10 de minute, poate chiar mai puţin. Grătarul de vită este gata când tăiaţi carnea şi nu mai iese sânge. Puneţi unt la final şi serviţi înainte să se răcească şi să se întărească. Din muşchiuleţ de vită de pot face şi şniţele foarte bune. Trebuie însă bătută carnea înainte“, mai spune bucătarul. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite