Cum să economiseşti bani grei dintr-o leafă infimă. Economist: „Studiile arată că veţi trăi la fel cu sau fără 50 de lei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În fiecare lună stabiliţi bigetul de cheltuieli. FOTOshuterstock.
În fiecare lună stabiliţi bigetul de cheltuieli. FOTOshuterstock.

Oricine poate pune bani deoparte dacă are un plan bine pus la punct. Economiştii spun că totul ţine de mici trucuri, dar şi de disciplină.

Cu toţii ştim că ajungem să cheltuim câţi bani avem. Economiştii spun că ne putem descurca bine şi cu mult, dar şi cu puţin. Dar ce să facem atunci când avem salariu mic? Cum să punem câţiva bani deoparte în fiecare lună? Economiştii spun că există o soluţie. Şi o familie care câştigă în medie 2.000-2.500 de lei pe lună poate face economii.

Stabileşte clar un buget

Primul pas spre a face economie este să stabilim un buget. „Cel mai simplu mod de a economisi este acela de a stabili o regulă. De exemplu, impuneţi-vă atunci când luaţi salariu să puneţi 50 de lei deoparte. Chiar dacă pare greu, faceţi asta în fiecare lună. După ce aţi pus banii deoparte începeţi să stabiliţi ce veţi face cu restul banilor. Studiile de specialitate au arătat că veţi trăi la fel cu sau fără 50 de lei. Într-un an însă puteţi aduna 600 de lei. Dacă nu puneţi cei 50 de lei deoparte, îţi veţi cheltui rapid şi nu veţi trăi mai bine. Toate studiile făcute până acum arată că suntem tentaţi să cheltuim toţi banii pe care îi câştigăm, de aceea ne vine greu să economisim“, spune Valentin Stroescu, economist.

Nu amânaţi facturile şi faceţi mici economii la utilităţi

Un alt sfat al economiştilor este să nu amânaţi facturile lunare. Dacă nu plătiţi azi o factură deoarece aţi ales că cheltuiţi banii pe altceva, veţi intra într-un cerc vicios. „Foarte important este să plătiţi facturile la timp. Achitaţi toate utilităţile şi apoi cheltuiţi banii rămaşi. Aşa veţi avea o imagine clară cu ce bani vă rămân să vă descurcaţi într-o lună. Împărţiţi apoi suna rămasă pe zile şi încercaţi să vă încadraţi în buget. Chiar dacă pare greu, cu puţină disciplină veţi reuşi. Nu cheltuiţi mai mult decât este bugetul zilnic. Putem face economii şi la facturi. De exemplu să nu lăsăm becurile aprinse tot timpul chiar dacă ni se pare că nu consumă mult. Vom strânge cam 10 lei lunar. Putem să ne alegem un abonament mai mic la telefon şi să ne încadrăm în el, fără depăşiri. Şi aşa vom mai economisi câţiva lei. Chiar dacă nu pare mult, mai bine să rămână banii la noi, decât să-i dăm. Şi dacă avem centrală termină putem economisi fără a îngheţa de frig. Un cronotermostat pe care îl putem programa în funcţie de timpul în care suntem acasă poate aduce economii chiar şi de 50 de lei pe lună iarna“, mai spune specialistul.

Renunţaţi la vicii şi la cheluielile inutile

Mulţi dintre noi avem vicii care sunt costisitoare. Fumatul este unul dintre ele, unul dintre viciile care costă cel mai mult. „ Nu pot eu să spun să renunţaţi la fumat, dar puteţi face economie. De exemplu dacă fumaţi un pachet de ţigări pe zi, încercaţi să le răriţi. Cumpăraţi un pachet şi impuneţi-vă să vă ajungă două zile. În ziua în care nu cumpăraţi ţigări, puneţi cei 15 lei la sertar. Într-o lună veţi ajunge să economisiţi 225 de lei. Comoditatea ne împinge uneori la cheltuieli neprevăzute. De multe ori lumăm taxiul spre serviciu sau nu ne punem pachet de acasă. Aşa ajungem să cheltuim mai mult. Dacă luăm autobuzul şi avem un sandviş de acasă, vom economisi câţiva lei în fiecare zi. De asemenea gătiţi acasă, veţi cheltui mai puţin. O mâncare făcută acasă este şi mai sănătoasă şi mai ieftină, decât cea cumpărată. De exemplu dintr-un kilogram de carne care costă în medie 10-15 lei (pui sau porc) puteţi găti o ciorbă şi un felul doi care vă va ajunge două zile pentru toată familia. Dacă cumpăraţi, chiar de la fast-food unde este mai ieftin veţi da aceeaşi bani pe o singură masă“, mai spune economistul.

Grijă mare la cumpărături

Un alt mod de a cheltui repede bani este să mergem la supermarket, unde tentaţii sunt multe. „Atunci când mergeţi la magazin, este bine să aveţi o listă de acasă. Puteţi estima cam cât ar costa ce doriţi să cumpăraţi aşa că nu luaţi la voi mai mulţi bani de cât este nevoie. Când ajungeţi la magazin cumpăraţi doar ce este pe listă şi, de ce nu, uitaţi-vă şi pe la oferte. Poate veţi mai economisi puţini bani. La fel este şi cu mersul la Mall. Dacă vreţi să cumpăraţi o geacă de exemplu, stabiliţi cât sunteţi dispus să daţi pe ea. Nu luaţi mai mulţi bani la dumnoavoastră pentru că îi veţi cheltui cu siguranţă“, mai spune specialistul.

Cum să ne menţinem disciplina

Odată ce am început să economisim, trebuie să ne ţinem de plan. „Dacă reuşiţi să economisiţi o lună sau două înseamnă că se poate. Nu renunţaţi şi încercaţi să strângeţi bani un an întreg. La final puteţi cumpăra cu acei bani un lucru de care aveţi nevoie în casă. Satisfacţia va fi mare şi cu siguranţă anul următor veţi începe să economiţi din nou. Cel mai bine ar fi să îi puneţi la bancă şi veţi vedea că dacă faceţi mici economii, în 2-3 ani veţi strânge bani pentru un concediu“, mai spune specialistul.

Pe aceaşi temă:

8 modalităţi simple şi eficiente prin care poţi economisi bani în vacanţă

Copiii şi banii: când ne învăţăm micuţul să facă doar cumpărături înţelepte pe cont propriu - sfaturile specialiştilor

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite