Cum ştim că o rană este infectată şi când trebuie să mergem la medic. „Am văzut septicemie de la o rană banală la picior“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tăieturile, juliturile şi micile arsuri fac parte din viaţa noastră zilnică. Chiar dacă par superficiale, uneori se infectează şi pot produce probleme grave.

Primul pas atunci când avem o rană este să o curăţăm metodic.

„Juliturile care nu sângerează trebuie curăţate cu apă şi săpun. Jetul de apă trebuie lăsat câteva minute să curgă pe rană pentru a îndepărta toate impurităţile. Evitaţi să folosiţi spirt deoarece acesta irită şi tratamentul este dureros. Dacă aveţi o rană care sângerează, cum sunt de exemplu tăieturile atunci trebuie să aplicaţi presiune pe rană ca să opriţi sângerarea. Apoi curăţaţi plaga. După ce rana este curată se poate aplica pe ea Rivanol sau Baneocin care este un praf cu antibiotic şi previne infecţia. Pansaţi apoi rana. O rană care este bandajată este mai ferită de bacterii şi de riscul de infecţie. Pansamentul trebuie schimbat cel puţin odată pe zi“, spune medicul Marian Donosa, medic pediatru.

Chiar dacă uneori par minore, unele răni se pot infecta.  „Dacă zona din jurul rănii devine roşie, este fierbinte sau simţiţi o pulsaţie, atunci este un semn de posibilă infecţie. Dacă pielea din jurul rănii devine neagră, se necrozează este un alt semnal de alarmă. De asemenea dacă după o zi sau două rana începe să supureze, adică din ea începe să curgă un lichid alb-gălbui, atunci  este clar că este vorba despre o infecţie. În general rănile mai adânci, chiar dacă nu au sângerat mult şi arsurile sunt cele mai predispuse la infecţie“, mai spune medicul.

Când să mergeţi la medic

Dacă aveţi unele dintre simptomele unei infecţii este bine să mergeţi la medic. „Dacă recunoaşteţi unele dintre simptomele unei răni infectate trebuie să mergeţi la medic. Dacă nu este tratată, infecţia se poate răspândi în organism şi ajunge în sânge. Am văzut, din păcate, cazuri de septicemie, de la o rană la picior. Sunt răni periculoase care nu par aşa la prima vedere. Dacă v-aţi tăiat sau v-aţi înţepat într-un obiect de metal atunci este obligatoriu să mergeţi la medic, mai ales dacă obiectul este ruginit. Este posibil să aveţi nevoie de vaccin antitetanos. De asemenea muşcăturile de animale, chiar şi superficiale trebuie tratate cu seriozitate. Multe bacterii din gura animalelor pot ajunge în corpul omului. Arsurile mai profunde trebuie şi ele tratate la medic deoarece există o procedură mai complicată pentru curăţarea lor şi necesită bandaje speciale“, mai spune specialistul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite