Cum scăpăm de răul de maşină. O cauză reclamată de specialişti este chiar mirosul puternic de odorizant

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răul de mişcare este o afecţiune care nu se vindecă şi, de obicei, este o moştenire genetică. Există însă câteva trucuri pentru a face călătoria mai uşoară.

Medicii spun că răul de maşină apare din cauza unor anomalii genetice. „Persoanele care au rău de mişcare, fie adulţi sau copii, au mici anomalii la urechea internă şi astfel creierul percepe altceva decât vede. Drumul cu maşina aduce pentru aceste persoane ameţeli, senzaţie de greaţă, rău, vărsături. Există medicamente care pot ajuta organismul să treacă mai uşor peste călătorie, dar şi modul cum ne comportăm la drum este important“, spune medicul internist Florin Tudor.

Ce faceţi în maşină

Persoanele care au rău de mişcare trebuie să respecte câteva reguli. „Dacă aveţi rău de mişcare cel mai bine este să staţi în faţă. Priviţi mereu înainte şi nu în lateral deoarece imaginile laterale pot accentua senzaţia de greaţă. Nu intraţi în panică, fiţi relaxaţi şi respiraţi pe nas şi expiraţi pe gură. În maşină trebuie să fie aer curat, deci evitaţi odorizantele cu mirosuri puternice pentru că fac rău. Temperatura trebuie să fie una răcoroasă, nu faceţi foarte cald în maşină, iar dacă este vară porniţi aerul condiţionat. Dacă puteţi dormi este şi mai bine, deoarece atunci creierul nu va percepe mişcările din jur. În schimb nu citiţi şi nici nu vă uitaţi pe telefon când sunteţi în mişcare“, mai spune medicul.

Atenţie la ce mâncaţi

Persoanele care au rău de maşină trebuie să fie atente la ce mănâncă. „Nu plecaţi la drum cu stomacul gol, dar nici nu mâncaţi copios. Evitaţi grăsimile, băuturile acidulate sau cafeaua care pot accentua senzaţia de rău. Mâncaţi ceva uşor, gen biscuiţi, pâine prăjită sau o salată şi nu plecaţi la drum imediat. Aşteptaţi măcar o oră după ce aţi mâncat. Pe drum puteţi avea nişte biscuţi cu ghimbir deoarece se ştie că alungă starea de greaţa. Şi ceaiul de mentă fără zahăr ajută mult. Dacă simţiţi că vi se face rău este bine să aveţi şerveţele cu alcool pe care să le treceţi pe la nas. Alungă pe moment senzaţia de rău. Pe drum puteţi opri de mai multe ori ca să ieşiţi la aer curat“, mai spune specialistul. 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite