De ce ne place bârfa? Studiile arată că este la fel de plăcută ca sexul pentru femei, însă bărbaţii sunt cei mai mari bârfitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bârfa este la ordinea zilei atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor. FOTOArhivă.
Bârfa este la ordinea zilei atât în cazul femeilor cât şi al bărbaţilor. FOTOArhivă.

Deşi cu toţii o condamnăm şi ne jurăm că noi nu o practicăm, bârfa este la ordinea zilei. Ne place să bârfim, să-i vorbim de rău pe cei care nu ne plac şi ne simţim mai bine atunci când descoperim că persoanele de lângă noi au defecte.

Psihologii spun că bârfa este un prilej pentru mulţi de a se integra în societate, de a se împrieteni cu cei din jur. „Sunt persoane care au dificultăţi în a-şi face prieteni. Atunci, apelează la bârfă, mizând pe curiozitatea celor din jur. Deşi nu recunoaştem, tuturor ne place să aflăm lucruri despre cei de lângă noi, mai ales dacă aceştia sunt mai secretoşi şi nu ne dezvăluie amănunte din viaţa lor. Atunci, persoana care este gata să ne împărtăşească aceste lucruri, chiar dacă nu sunt de rău ne devine imediat prieten. O acceptăm pentru că de la ea putem afla tot felul de picanterii, iar ea va încerca mereu să ne spună lucruri noi pentru a nu pierde relaţia de amiciţie. Bârfa este un mod de a ne petrece timpul liber sau un mod de a face conversaţie atunci când nu avem alte subiecte“, spune psiholocul Ana Maria Ruşizan.

Acasă sau la serviciu, bârfa este la loc de cinste

Românii bârfesc peste tot: acasă în familie, la serviciu, printre prieteni şi vecini. „Cu toţii i-am întâlnit pe acei vecini curioşi care stau toată ziua pe bancă şi par că ştiu tot ce mişcă în jurul blocului. Din lipsă de activitate aceasta este ocupaţia lor principală. Dacă le spunem ceva este clar că va afla tot blocul. Bârfim şi acasă cu familia şi ne place să-i analizăm şi să-i criticăm pe cei din jur. Şi la serviciu se fac grupuri care se unesc împotriva unor colegi. Este ca la război. Facem front comun împotriva inamicului comun sau al şefului. Bârfind, ne simţim mai bine, scăpăm de anumite frustrări, putem spune cu voce tare altora ce nu am avea curaj să-i spunem persoanei vizate“, mai spune psihologul.

Invidia şi eşecul ne împinge la bârfă

Bârfa se naşte de multe ori din invidie sau din nevoiA de a ne justifica propriile eşecuri. „Dacă un vecin are casă mai frumoasă sau mai mulţi bani, avem tendinţa să-i găsim imediat defecte pe care le vom împărtăşi, bineînţeles, cu alţi vecini care şi ei, la rândul lor, sunt invidioşi. Este genul de gândire prin care spunem că: «Uite, are de toate, dar este mai gras, nu are şcoală, nu este fericit etc». Găsim aceste justificări tot pentru a ne simţi mai bine. La fel facem şi la serviciu. Dacă un coleg sau o colegă este promovată în detrimentul nostru, nu ne gândim imediat că poate merita, ci găsim justificări de genul: «Are pile» sau «Arată bine şi de aceea a primit postul». Aceste comportamente ni se trag din societate, deoarece la noi s-a practicat şi încă se mai practică avansarea cu ajutorul relaţiilor“, explică Ana Maria Ruşizan.

image

Curiozitatea bat-o vina

Românii sunt un popor curios şi, cu greu, pot să ţină un secret. Atunci când aflăm ceva despre cineva trebuie neapărat să împărtăşim informaţia cu alte persoane. „Curiozitatea ne împinge de multe ori la bârfă. Sunt studii care au demonstrat că atunci când ştim un secret sutem stresaţi şi nu ne putem abţine. Trebuie neapărat să-l dezvăluim. Nu toţi suntem aşa, dar este o caracteristică întâlnită la mulţi oameni. Atunci când împărtăşim secretul, ne simţim superiori, ca şi cum am avea mai multe informaţii, iar apoi avem impresia că persoanele din jur ne privesc cu admiraţie“, mai spune Ana Maria Ruşizan.

Bărbaţii bârfesc mai multe decât femeile

Deşi nu pare aşa, studiile au arătat că bărbaţii bârfesc mai multe decât femeile. Deşi, de multe ori, domnii spun că la ei nu e vorba de bârfă, ci de un schimb de informaţii, situaţia nu stă aşa. Un studiu realizat la nivel global de compania britanică de cercetate OnePoll a arătat că bărbaţii pretrec mai mult timp bârfind decât femeile. Studiul arată că un bărbat bârfeşte 72 de minute pe zi, iar o femeie 52 de minute. În timp ce bărbaţii aleg biroul ca fiind locul ideal pentru bârfă, femeile preferă să stea de vorbă cu prietenele la o cafea.

rfa, la fel de bună ca sexul pentru femei

Un alt studiu britanic, la care au răspuns peste 5.000 de femei, a scos la iveală că doamnele compară bârfa cu sexul. 76% din cele care au răspuns întrebărilor au spus că se simt mult mai bine şi relaxate după ce împărtăşesc ultimele noutăţi cu prietenele. În plus, femeile au mai spus că sunt mai vesele şi ziua lor este mai frumoasă după ce se pun la curent cu ultimele bârfe. Specialiştii au ajuns astfel la concluzia că bârfa are aproximativ acelaşi efect ca şi sexul asupra organismului unei femei.

Pe aceeaşi temă:

Cele mai utile sfaturi de viaţă: cum înveţi să te impui, cum descoperi uşor un mincinos şi cum poţi face rapid bani - lista întocmită de psihologi

De ce minţim? Psiholog: Cu cât minţi mai puţin, cu atât te transformi într-o persoană mai puternică

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite