De ce sunt periculoase caserolele de plastic. Ce înseamnă codurile de pe ambalaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele caserole de plastic pot conţine substanţe periculoase. FOTOciao.ro
Unele caserole de plastic pot conţine substanţe periculoase. FOTOciao.ro

Caserolele de plastic au pe ambalaj cifre care arată ce substanţe conţin. Cele care au 3, 6 sau 7 conţin polistiren şi nu sunt periculoase pentru sănătate.

Cu toţii folosim caserole din plastic pentru a depozita mâncarea, însă nu toate sunt de o calitate foarte bună. Mulţi dintre noi  nici nu ne-am uitat probabil pe cifrele care apar pe ambalaje. Plasticul are un cod numeric, iar cifrele sunt de la 1 la 7. Specialiştii spun că trebuie să fim atenţi atunci când le cumpărăm. Cele care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt mai sigure.

„Caserolele din plastic care au codurile 1, 2, 4 sau 5 sunt făcute din plastic de bună calitate sau din acelaşi plastic din care se fac şi pungile. Sunt mai rezistente la căldură şi nu conţin substanţe nocive. Cu toate acestea nu ar trebui folosite zilnic“, spune Vlad Colţaru, inginer în domeniul alimentar.

Cele mai periculoase caserole sunt cele au în compoziţie polistiren. „Recipientele din plastic care au cifrele 3, 6 sau 7 conţin în general şi polistiren şi devin periculoase atunci când intră în contact cu căldura. Chiar dacă sunt rezistente nu ar trebui să folosim caserole din plastic la microunde deoarece substanţele nocive pot ajunge rapid în mâncarea pe care o consumăm. Multe din substanţele degajate sunt cancerigene, iar unele cauzează infertilitate. Chiar dacă pe ele scrie că pot fi folosite la microunde, este bine să evităm acest lucru. Indiferent de codul lor, cel mai bine ar fi să nu depozităm mâncare în plastic. Mult mai sigure sunt vasele de sticlă sau ceramică“, mai spune specialistul.

Nu refolosiţi sticlele din plastic

Majoritatea băuturilor răcoritoare, cum ar fi sucurile sau apa plată sau minerală sunt în recipiente din plastic. Acestea nu trebuie refolosite. „După ce aţi consumat apa sau sucul este bine să aruncaţi bidoanele sau să le reciclaţi. În niciun caz nu le refolosiţi. Unele persoane le refolosesc pentru a depozita vin sau pentru a pune în ele apă de la robinet. Pe aceste bidoane din plastic se dezvoltă rapid bacterii de fiecare dată când sunt deschise. Dacă sunt refolosite riscul de îmbolnăvire este mare“, mai spune inginerul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite