Braşov

articolul anterior articolul urmator

Diabeticii braşoveni sunt în pericol de moarte

0
15 Jul 2011 03:00:00
Autor: Simona Suciu

Cei peste 20.000 de bolnavi din Braşov ar putea rămâne, de la finele lunii fără medicamentele care îi ţin în viaţă. Farmaciştii spun că nu vor mai elibera reţetele din programul naţional de diabet pentru că nu şi-au primit banii de luni bune.

Farmaciştii se plâng de faptul că sunt duşi cu vorba de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) şi spun că nu vor mai elibera medicamente pentru diabet.

Sunt sume imense de recuperat şi nu vom mai primi reţetele. Înţelegem că întotdeauna pacientul este pe primul loc, dar nu putem să acceptăm ca oamenii să primească tratament din banii noştri. Ne-au spus în iunie că ne primesc reţetele la decontare ca să ne convingă să eliberăm în continuare. Când ne-am dus la CAS, ne-au spus că au greşit. Folosesc tot felul de metode mârşave", a spus Maria Botezatu, preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Braşov.

Se aşteaptă suplimentări de fonduri

Conducerea CAS recunoaşte că momentan nu sunt bani, dar spune că eliberarea de medicamente nu este sistată. „Fondurile pentru programul naţional de diabet vin de la Ministerul Sănătăţii. Noi doar îi transmitem mai departe. Probleme sunt doar la programul pentru diabet, care nu a mai fost plătit demult. Se aşteaptă însă suplimentări de fonduri de la Ministerul Sănătăţii. Noi facem monitorizare zilnică şi sunt acum, 60-70 de farmacii care eliberarează astfel de medicamente" a spus Elemer Wuzinski, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Braşov.

5.000 de diabetici, dependenţi de insulină

Dacă situaţia nu se va rezolva, cei peste 20.000 de diabetici din Braşov, dintre care 5.000 dependenţi de insulină, vor rămâne fără tratament, de la finele lunii iulie. Reţetele se dau pe trei luni şi din acest motiv, bolanvii mai au pastile până la sfârşitul lunii.

Fără tratamentul corespunzător un diabetic nu poate trăi, deoarece pancreasul nu poate funcţiona fără pastile sau fără insulina, pe care nu o poate produce singur. Potrivit statisticilor din ultimii ani, judeţul Braşov se situează pe locul al treilea la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul bolnavilor de diabet.

Anul acest, pentru programul de diabet au fost alocaţi la Braşov 6,44 milioane de lei, cu 20,4% mai puţin decât anul trecut, deşi numărul de bolnavi este în creştere. În 2010, fondurile au fost de 8,09 milioane de lei.

În ceea ce priveşte testerele pentru monitorizarea glicemiei, anul acest s-au alocat mai mulţi bani decât în 2010. La Braşov au ajuns în 2011, 1,03 milioane de lei, faţă de 996 de mii de lei, în 2010.


Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:


Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările