FOTO VIDEO Vacanţă în România. Castelul lui Dracula, cel mai profitabil obiectiv turistic al României. Zona Bran-Moieciu-Fundata, un colţ de rai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Bran
Castelul Bran

Oricine ajunge la Bran trebuie să viziteze şi Castelul lui Dracula. Aşa a ajuns să fie cunoscut Castelul Bran în întreaga lume, deşi istoricii spun clar că Dracula nu a locuit niciodată acolo. Castelul a fost construit de saşi şi a devenit cel mai vizitat, cel mai scump şi cel mai profitabil obiectiv turistic al României.

Bazele castelului au fost puse de cavalerii teutoni în 1225, când a fost construită o fortificaţie din lemn. În 1377 şasii ajunşi pe Scaunul Braşovului au cerut regelui Ludovic al Ungariei permisiunea de la contrui cu oameniilor şi pe banii lor o nouă cetate. Aşa a luat naştere Castelul Bran, care a fost folosit de Sigismund de Luxemburg, împărat şi rege al Ungariei ca o bază strategic în 1395 când l-a îndepărtat pe voievodul Vlad Uzurpatorul, rivalul lui Mircea cel Bătrân. Castelul a fost cetate de apărare mai multe secole şi aşa a apărut şi mitul lui Dracula, datorită cârţii lui Brian Stocker. Se pare că Vlad Ţepeş nu a locuit niciodată la Bran, dar legenda lui Dracula a făcut castelul faimon în toată lumea.

În 1920, Consiliul Orăşenesc Braşov a donat Castelul Bran reginei Maria ca recunoştinţă pentru infăptuirea Marii Uniri de la 1918. Branul a ajuns în proprietatea statului în 1948 şi a fost restaurant în anii 90. În anul 2000 Branul a fost revendicat de Dominic de Habsburg. Arhiducele a intrat în proprietatea castelul în 2009 şi a fost nevoit să îl remobilize, deoarece statul român a mutat de acolo colecţii pe care le avea în proprietate.

În primele şase luni ale acestui an, Castelul Bran a fost vizitat de 201.254 persoane, potrivit lui Alexandru Prişcu, directorul muzeului. Totuşi, estimările arată că până la finele anului castelul va fi vizitat de 570.000 de turişti, ceea ce va genera venituri de 12 milioane de lei, în creştere cu aproximativ 20% faţă de anul trecut. Din această sumă 5,389 milioane de lei (1,22 milioane de euro) vor fi profituri nete. Castelul Bran a fost clasat de Forbes pe locul doi în topul celor mai scumpe proprietăţi din lume, fiind evaluat la 140 de milioane de dolari.

După preluarea de familia Habsburg castelul a înflorit. În 2012 a avut 546.0000 de vizitatori, fapt care l-a plasat pe locul întâi al celor mai vizitate obiective turistice din România. Pe următoarele locuri în clasamentul din 2012 s-au situat Complexul Muzeal Astra, Muzeul Antipa şi Muzeul Brukenthal. Potrivit lui Alexandru Prişcu, directorul Castelului Bran, numărul vizitatorilor români la Bran continuă să mai mare - circa 61% - decât cel al vizitatorilor străini - 39%.

Ce puteţi vedea în Castelul Bran

Turiştii pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana.

Profitul nu vine doar din vânzarea de bilete, ci şi din suvenirurile comercializate la  magazinul din curte şi organizarea de evenimente. Doar în luna august la Castel vor fi două festivaluri de jazz. La unul dintre ele biletele costă 150 de lei. În plus, proprietarii au de gând să deschidă o cafenea-muzeu şi să amenajeze spaţii de cazare în fosta casă a administratorului. Bani frumoşi se fac şi din organizarea de nunţi. O ceremonie la castel costă între 8.000 şi 10.000 de euro, preţul exact nefiind făcut public. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 25 de lei.

Pe lângă vizitarea castelului puteţi să trăiţi senzaţii tari dacă vizitaţi tunelul groazei, aflat imediat lângă castel. Pentru 25 de lei de persoană vă veţi putea întâlni cu vampire, fantome şi multe alte surprize. Nu intraţi decât dacă sunteţi tari de inimă.

Bran-Moieciu, o zonă exclusiv turistică

Odată cu castelul a înflorit şi zona Bran-Moieciu. După 1990 în zonă s-au construit sute de pensiuni, iar turismul a devenit principal sursă de venit. Mii de turişti vin în fiecare weekend la Braşov. Dacă ajungeţi în zonă, cazaţivă la o pensiune şi admiraţi peisajele splendide. O cameră pe noapte costă între 50 şi 200 de lei în funcţie de confort. În Bran veţi putea gust bucate tradiţionale, în special celebrele brânzeturi şi preparate vânătoreşti. O masă nu costă mai mult de 50 de lei de persoană. Vă veţi putea plimba cu trăsură şi veţi putea petrece seara lângă făcurile de tabără.

Cheile Grădiştei, un colţ de rai

Un al loc superb, la doar 8 kilometri de Moieciu este Cheile Grădiştei un complex turistic construit între munţi. Aici turiştii pot face sporturi în aer liber, iar iarna pot chiar şi să schieze. Sunt două pârtii de schi, una de săniuş şi se poate face şi snowboard. La Cheile Grădiştei au avut loc întrecerile de Biatlon de la Festivalul Olimpic al Tineretului European, astfel că există şi o bază de schi fond.. Cazarea costă între 150 şi 300 de lei camera pe noapte, dar merită. Perisajul este unul cum rar vezi în România, iar aerul de munte vă va face să vă simţiţi extrem de proaspeţi.

În complexul turistic Cheile Grădiştei, Resort Fundata, în septembrie 2012, a fost deschis un parc pentru cei dornici de aventură cu jocuri de alpinism amplasate la înălţime, in copaci.
Sunt disponibile 3 trasee pentru adolescenţi şi adulţi, cu grade de dificultate diferite şi un traseu pentru copii.Fiecare traseu are şi tiroliene, mai lungă fiind de peste 100 de metri.

Dacă ai fost în locuri inedite de lângă o destinaţie similară din România şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale, sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem în acest loc al României, ne poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.

Mai citiţi şi:

FOTO VIDEO Dealul Istriţa, locul care te vrăjeşte cu grote preistorice, ruine de cetăţi antice şi sculpturi în piatră. De aici porneşte Drumul Vinului

FOTO VIDEO Pentru Deltă iubim România! Povestea celor mai frumoase plaje din ţară şi a satului de unguri care nu au mai putut abandona sălbăticia

FOTO VIDEO Turism de poveste, în Ţara Luanei sau ţinutul aşezărilor rupestre din Munţii Buzăului

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite