Dulceaţa de trandafiri făcută în Braşov cucereşte Africa. Afacere de succes cu o reţetă delicioasă: produc 30.000 de borcane în fiecare an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După cinci ani de muncă, familia Florea din Ucea (judeţul Braşov) a reuşit să facă dintr-o pasiune pentru flori o afacere profitabilă. Dulceţurile şi siropurile bio de trandafiri se vând în supermarketuri, dar şi peste hotare în Europa. Acum au primit şi o cerere din Africa.

Dan şi Aspazia Florea, o familie din comuna Ucea, judeţul Braşov, au avut în 2009 o idee care s-a dovedit a fi una de succes. Deşi Braşovul este cunoscut pentru recoltele de cartofi şi alte legume, soţii Florea au venit cu ceva inedit. Au vrut să obţină fonduri pentru o plantaţie de trandafiri de Damasc, iar iniţial au vrut să vândă florile. Legea s-a schimbat şi s-a decis că vor fi finanţate doar afacerile din care 70% din producţie este destinată consumului. Aşa că familia Florea a decis să facă dulceaţă, sirop şi ceai din trandafirii parfumaţi. Chiar şi aşa, în 2010 nu a fost aprobată nicio finanţare la categoria flori, iar soţii Florea au fost nevoiţi să se descurce singuri. Nu au renunţat la ideea lor şi au investit tot ce aveau, aproximativ 10.000 de lei, într-o plantaţia de trandafiri.

Plantaţia lor are acum 1.200 de butuci de trandafiri şi se întinde pe 3.000 de metri pătraţi. Au avut recoltă chiar din primul an. Au plantat trandafirii în toamna lui 2010, iar în primăvara următoare trandafirii au înflorit. Toată familia, cu mic cu mare, a participat la culesul petalelor. Apoi, după multe încercări şi degustări, vreo 20 la număr, au stabilit şi reţeta proprie care are acum un succes internaţional. 

Familia Florea din Ucea

30.000 de borcane de dulceaţă pe an

Dulceaţa a fost demunită Aspazi,a după numele soţiei, şi a fost primul produs certificat bio din ţara Făgăraşului (2013). Odată producţia lansată a urmat promovarea fără de care nu poţi avea un business de succes nicăieri în lume. Familia Florea s-a înscris în Asociaţia BIO România şi aşa a reuşit să îşi facă cunoscută dulceaţa la târgurile din ţară şi străinătate. Ani la rând au bătut ţara şi Europa în lung şi în lat pentru a face cunoscut produsul.

Acum au o producţie anuală de 800 de kilograme de petale şi produc 30.000 de borcane de dulceaţă în fiecare an. Afacerea aduce un profit de 10.000 de euro pe an. Un borcan de dulceaţă costă 10 lei (200 de grame), o sticluţă de sirop 13 lei (250 de mililitri), iar o cutie de ceai 8 lei (50 de grame). Pentru un borcan de dulceaţă sunt necesare 30 de grame de petale de flori.

 „Acum pot spune că afacerea este una profitabilă. Drumul până aici nu a fost însă unul deloc uşor. Aproape patru ani, am mers la târguri şi la expoziţii pentru a face cunoscută dulceaţa. Am reuşit să prindem un contract şi să distribuim pentru Auchan şi Carrefour. 70 % din produsele noastre se vând aşa. De asemenea am facut export de dulceaţă şi în Marea Britanie, iar petale am vândut în Slovenia şi Polonia“, spune Dan Florea.

Cerere din Africa

În curând dulceaţa soţilor Florea va ajunge chiar şi în Africa în Republica Benin, dar şi mai aproape în Grecia. Au fost deja trimise mostre, deoarece străinii vor să facă chiar ei analize pentru a se convinge că dulceaţa este BIO. Soţii Florea nu au însă nicio emoţie.

„Avem cereri din Republica Benin. Am trimis mostre. Vor să facă chiar ei analiza produselor. Nu avem emoţii pentru că noi ştim exact ce producem. Avem o comandă de 5.000 de borcane de dulceaţă. Daca totul va fi în regulă, vom încheia cu siguranţă contractul“, mai spune Dan Florea.

Plantaţie Trandafiri Ucea

Cerere mare pentru dulceaţa de trandafiri

În acest moment, pe piaţă, mai ales pe cea internaţională, există cerere mare pentru dulceaţa de trandafiri care paote fi considerată o afacere de succes. Este nevoie de o investiţie de 12.000 de lei pentru un teren de aproximativ 3.000 de metri pătraţi.

Trandafirii de Damasc nu necesită condiţii speciale pentru cultivare, dar trebuie săpaţi şi curăţaţi de buruieni. Perioada optimă de plantare este toamna, întrucât plantele intră în perioada de vegetaţie. Butaşii se plantează în gropi cu o adâncime de aproximativ 60 de centimetri, la o distanţă între rânduri de 2,5 metri şi de 1,2 metri între plante.

Există însă reguli clare la culescul petalelor. Acestea se culeg înainte să răsară soarele, pentru a rămâne parfumate. Se macerează cu zeamă de lămâie până când florile se fac exact ca un bulgăr. Apoi se pune la rece şi abia apoi se ajunge la procesare.

dulceata trandafiri brasov

CITIŢI ŞI:

Trandafirul de Damasc, o afacere parfumată pe timp de criză

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite