Fostele cinematografe ale Braşovului au ajuns ruine. Primul film din Transilvania a fost proiectat în oraşul de sub Tâmpa în anul 1896

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinema Astra a ajuns o ruină. FOTOnewsbv.ro.
Cinema Astra a ajuns o ruină. FOTOnewsbv.ro.

În acest moment, fostele cinematografe Modern, Popular şi Astra sunt cu lacătul pe uşă şi se află într-o stare avansată de degradare. Braşovul are tradiţie în acest domeniu, în vechile documente fiind menţionat ca primul oraş din Transilvania unde au fost proiectate filme, în 1896.

Cinematografele au devenit o amintire pentru braşoveni, după ce, începând cu anul 2000, vechile săli de stat au fost închise, rând pe rând. În Braşov, mai funcţioneză doar câteva cinematografe privat, care sunt inaccesibile pentru mulţi, din cauza tarifelor destul de mari.

Reprezentanţii Primăriei s-au gândit însă, că un oraş de talia Braşovului are nevoie de un cinema administrat de autorităţi, aşa că ar vrea să redeschidă o parte dintre vechile săli, lăsate în paragină. Astfel, vechiul Cinematograf  Popular, de pe strada Mureşenilor, şi Cinematograful Astra, din Livada Poştei, ar urma să-şi recapete vechea destinaţie, iar Modernul, să fie transformat în sală de spectacole pentru Teatrul Arlechino. Primele două se află într-o stare avansată de degradare, după ce în ele au funcţionat cluburi sau săli de jocuri. Situaţia la Modern este un pic mai bună, fiind ultima „redută“ a cinematografiei de stat la Braşov, închis în 2010.  

Planurile sunt măreţe, însă nu sunt bani. „Aceste clădiri au probleme foarte mari, începând de la structura de rezistenţă şi finalizând şi cu dotările care erau acolo. O renovare a acestora ar însemna multe milioane de lei şi nu dispunem, deocamdată, de aceşti bani. Vom gândi un buget în acest sens pentru anul viitor, ţinând cont că trebuie întâi să facem consolidăm structurile de rezistenţă, pentru ca spaţiile să devină funcţionale. Trebuie să ne facem o imagine de ansamblu asupra acestor investiţii şi să vedem ce soluţii găsim”, a explicat primarul George Scripcaru, citat de bzb.ro.
 

Patria devine sediul Filarmonicii

Primăria a reuşit totuşi să reabiliteze cel mai mare cinema al Braşovului. Patria va deveni din septembrie sediul Filarmonicii, iar lucrările sunt aproape gata. Investiţia a fost una cu fonduri europene. Refacerea sălii a costat peste 10 milioane de lei.

Cinematografie cu tradiţie la Braşov

Se spune că Braşovul a fost primul oraş din Transilvania în care a fost difuzat primul film. La scurt timp de la prima proiecţie cinematografică mondială din 1895, de la Paris, braşovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere. Potrivit documentelor vechi, prima proiecţie de film de la Braşov a avut loc în în 5 decembrie 1896, la Vila Kertsch. Aici aveau loc evenimentele culturale ale vremii. Din păcate, clădirea a fost grav avariată la bombardamentul american din 1944, din ziua de Paşti, iar în 1970 a fost demolată în totalitate, în locul ei construindu-se Modarom-ul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite