Braşov

articolul anterior articolul urmator

FOTO Cum a ajuns Braşovul să poarte zece ani numele de Oraşul Stalin

4
28 May 2013 09:51:30
Autor: Simona Suciu
Numele lui Stalin a fost scris pe Tâmpa. FOTOprinnbrasov.ro
Numele lui Stalin a fost scris pe Tâmpa. FOTOprinnbrasov.ro

Originea numelui Braşovului este şi acum disputată de istorici. Unii spun că numele vine de la cetatea din oraş, alţii că provine de la râu din localitate. Cea mai nefastă perioadă a Braşovului a fost în 1950 când indentitatea oraşului a fost ştearsă, iar localitatea a purtat numele de Stalin.

Pentru că aici locuiau şi comunităţi mari de maghiari şi saşi numele oraşului a fost tradus şi în cele două limbi, respectiv maghiara (Brasso) şi germană (Kronstadt).

Braşov este un nume româno-slav şi este răspândit în ţara noastră. În Timiş erau localităţi cu acest nume, în Neamţ există o pădure Braşovana, iar lângă Vaslui o vale şi un sat Braşoveniţa. Oraşul nostru se mai regăseşte în documente vechi şi sub denumirea Corona.

Popoarele care au ocupat Braşovul de-a lungul secolelor au ţinut să îşi pună amprenta pe Tâmpa. În 1896 partea maghiară a Imperiului Austro-Ungar marca cei 1000 de ani de la stabilirea triburilor maghiare în Panonia prin ridicarea de statui impunătoare în şapte mari oraşe ale Ungariei Sfântului Ştefan (Szent Istvan), reprezentând un arcaş din perioada regelui Arpad. O astfel de statuie a fost şi pe Tâmpa, deasupra literelor care acum marcează numele oraşului. În 1913 a fost stricată de mai mulţi turişti, iar în 1916 a fost distrusă cu totul de soldaţii români. Doar capul statuii s-a mai păstrat şi a fost expus la Casa Parohiei Evanghelice din Braşov.

Cel mai drastic atac asupra numelui oraşului a fost în 1950 când Braşovul a devenit Oraşul Stalin. Ruşii au denumit 14 oraşe din toată Europa după numele dictatorului. Legenda spune că în România ar fi fost vizat iniţial Sibiul, dar comuniştii au considerat că nu sună bine Salam de Stalin şi astfel „onoarea“ a revenit Braşovului. Ca să nu se creadă că ruşii au impus acest lucru, s-a fabricat un document print care muncitorii din Braşov cereau insistent ca oraşul să poarte denumirea de Stalin.

Pe 19 august 1950 cererea apărea în ziarul Drum nou, pe 22 august 1950 era dat decretul de schimbare al numelui, iar pe 25 august acelaşi an, Drum nou publică “salutul călduros” al Guvernului şi Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Român (viitor Partid Comunist Român) vizavi de schimbarea numelui din Braşov în Oraşul Stalin. Pe muntele Tâmpa a fost scris din Brazi numele lui Stalin pentru ca toată lumea să salute schimbarea. După zece ani în 24 decembrie 1960 Braşovul şi-a recăpătat denumirea originală.

Pe aceeaşi temă

Cine sunt personalităţile care au dat numele străzilor Braşovului

Numele Braşovului, disputat de mai mulţi istorici

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

MelosNegros
13.09.2013, 20:09:11

E grozav trucajul din fotografie: adică din fotografia făcută imediat după ce comuniştii au incendiat - după cum se vede foarte bine - pădurea de pe Tâmpa, tocmai în zona în care tronau literele formate din brazi cu numele lui Stalin...

Alexandru Mihailescu
3.05.2015, 11:25:44

Scrie Simona Suciu: "Cea mai nefastă perioadă a Braşovului a fost în 1950 când indentitatea oraşului a fost ştearsă, iar localitatea a purtat numele de Stalin. Pentru că aici locuiau şi comunităţi mari de maghiari şi saşi numele oraşului a fost tradus şi în cele două limbi, respectiv maghiara (Brasso) şi germană (Kronstadt)." Doamnă, sunteţi tâmpită? Cum adică " a fost tradus"?

+2 (2 voturi)
El Secuio De Gamma
3.05.2015, 12:06:48

pai Brasovul a fost un vechi oras "romanesc" in care s-au mutat sasi si unguri si au tradus denumirea daco-romana. Pai denumirea de Kronstadt ca oras al coroanei face referire la coroana lui Decebal si Burebista. :D

+1 (1 vot)
Zsoldos Maria
3.05.2015, 13:11:19

Orasul a fost fondat de dacii liberi (ne-internati) din Moldova si invadat de unguri si sasi. D-aia.

+1 (1 vot)
Modifică Setările