FOTO Cetatea Feldioara, redeschisă după 30 de ani. Cum arată acum fortificaţia care s-a prăbuşit în timpul comunismului şi a fost reconstruită din temelii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiştii care vor veni la Feldioara vor vedea interiorul cetăţii în premieră. Va fi pentru prima dată în 30 de ani când fortificaţia va putea fi vizitată.

Turiştii pot vizita începând cu 1 iulie Cetatea Teutonilor de Feldioara, cea mai veche fortificaţie din Braşov. Cetatea a fost refăcută practic de la zero după ce s-a prăbuşit în timpul comunismului şi a lăsată de izbeliştie.

În anul 2013, Consiliul Judeţean Braşov a preluat în totalitate administrarea realizării acestei cetăţi, iar cetatea a fost reconstruită. Investiţia s-a ridicat la 12,3 milioane de lei. Lucrările au fost laborioase, constând nu doar în restaurarea zidurilor cetăţii, ci şi într-o cercetare arheologică aprofundată a întregului sit istoric realizată sub coordonarea arheologului Daniela Marcu-Istrate.

Descoperirile arheologice au evidenţiat că dealul cetăţii a fost locuit cu mii de ani în urmă, fiind scoase la lumină artefacte surprinzător de bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică şi medievală, care vor fi expuse în muzeele care vor exista în turnurile cetăţii.

Ce puteţi vedea la Cetatea Feldioara

Lucrările s-au încheiat acum un an, dar cetatea a stat închisă până acum când s-au rezolvat probleme de personal şi pază, precum şi trecerea obiectivului turistic de la Consiliul Judeţean la Primărie.

Turiştii care vor veni la Feldioara vor vedea cetatea în premieră. Va fi pentru prima dată în 30 de ani când fortificaţia va fi vizită. Tariful de vizitare şi programul urmează să fie stabilite în următoarele două săptămâni. Cel mai probabil taxa de intrare va fi de 10 lei ca şi la celelalte cetăţi ale Braşovului, iar programul va fi de la 10.00 la 19.00. 

Potrivit Centrului de Informare Turistică Feldioara, la Cetatea Teutonilor au fost restaurate toate turnurile şi zidurile de incintă (turnurile de Nord, Sud, Est, Vest şi zidul Zwinger de protecţie), iar fortificaţiile teutone iniţiale au fost conservate. În curtea interioară au fost puse în valoare, prin marcare la nivelul solului, resturile unei capele iniţiale şi ale unei mănăstiri cisterciene. De asemenea, a fost reconstruită fântâna şi s-a amenajat un spaţiu de belvedere pe zidul de strajă, de unde poate fi admirată panorama Ţării Bârsei.  

În condiţiile în care forma iniţială a cetăţii nu a fost cunoscută în totalitate, au fost reconstruite doar turnurile şi zidurile despre care existau informaţii certe cu privire la aspectul lor. S-au făcut lucrări de consolidare, subzidiri, injectări şi alte forme conservare a zidurilor vechi, după care a urmat reconstrucţia, folosindu-se piatră, cărămidă, lemn şi învelitori din ţigle ceramice. S-a ales ca moment de restaurare secolul al XVII-lea, atunci când cetatea era tencuită. Pentru a nu se face confuzia între zidurile iniţiale şi ceea ce s-a construit acum, constructorii au folosit lemnul.

Cea mai veche fortificaţie din Braşov

Cetatea din Feldioara este cea mai veche fortificaţie din Braşov fiind atestată documentar de la 1225. Avea la momentul construcţiei, ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania. Construită pe o stâncă calcaroasă înaltă de 150 metri, cetatea a fost extinsă după aceea cu ajutorul saşilor din Râşnov, Cristian şi Vulcan. Laturile de vest, nord şi est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi şi şapte turnuri. Pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri.

Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum şi de Vlad Ţepeş în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în acelaşi an. În anii comunismului a fost lăsată de izbelişte şi a ajuns aproape o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din Nord-Vest, fântâna din mijloc, temelia de piatră a capelei, precum şi o bună parte din pivniţă.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite