FOTO Cetăţile Medievale, noua atracţie turistică a Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Râşnov a devenit o atracţie turistică forte a judeţului Braşov. FOTOArhivă.
Cetatea Râşnov a devenit o atracţie turistică forte a judeţului Braşov. FOTOArhivă.

Dacă până anul acesta Castelul Bran era obiectivul forte al judeţului, cetăţile care au fost restaurate cu fonduri europene sau locale încep să atragă tot mai mulţi turişti.

Sâmbăta trecută a fost vârful acestui sezon, turiştii profitând din plin de vacanţa de Sfânta Maria. La Cetatea Râşnov au fost 3.700 de turişti, la Făgăraş 2.800, iar la Cetăţuia Braşovului peste 1.000 (este mai greu de contorizat fiindcă intrarea este liberă). Şi la Rupea numărul vizitatorilor s-a apropiat de 2000, cea mai mare cifră din acest sezon. Atfel dacă la cetăţi numărul turiştilor a fost de aproape 10.000, la Castelul Bran, număriul vizitatorilor nu a depăşit 3.000.

Râşnovul magnet pentru turişti

Cetatea Râşnov a devenit o atracţie important pentru turişti mai ales după cea fost preluată de Primărie şi promovată corespunzător. Cetatea Râşnov este unul din cele mai bine păstrate ansambluri fortificate din Transilvania. Cele mai vechi structuri păstrate până în prezent datează din secolul al XIV-lea, probabil pe locul fortificaţiei din lemn ridicate de Cavalerii Teutoni a începutul sec. al XIII-lea. Programul de vizitare al Cetăţii este în fiecare zi între orele 9.00 şi 19.00, până la finele lui octombrie, pe timp de iarnă programul de vizitare fiind între 9.00 şi 17.00. Tarifele de vizitarea au rămas aceleaşi: 5 lei pentru copii, elevi şi studenţi, 10 lei pentru adulţi, iar pentru copiii în vârstă de până la 3 ani, accesul este gratuit.

Rupea, cetatea care a înviat dintr-o ruină

Cetatea Rupea este una dintre cele mai vechi fortificaţii din judeţul Braşov. Impunătoarea fortăreaţă a ajuns însă o ruină în anii comunismului. Fiecare iarnă care a trecut a săpat adânc în zidurile cetăţii, astfel că, în 1990, majoritatea zidurilor erau distruse. Problemele au continuat şi în următorii 15 ani, când din cele patru turnuri nu a mai rămas decât unul singur. Drumul până la fortăreaţă s-a surpat şi el, astfel că Cetatea Rupea a rămas izolată pe dealul din localitate. Acum a fost refăcută cu fonduri europene şi arată senzaţional. Este deschisă publicului, zilnic, în intervalul orar 10.00 – 20.00. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii. Cetatea este situată la 70 de kilometri de Braşov, pe DN 13, spre Sighişoara. Este vizibilă din drumul naţional, astfel că intrarea spre obiectivul turistic nu poate fi ratată.

Cetatea Făgăraş, în topul celor mai frumoase castele din lume

Cetatea Făgăraş este situată pe locul al doilea într-un clasament al celor mai frumoase fortificaţii din lume, top întocmit de Hopper, un site dedicat turismului, şi prezentat de publicaţia americană Huffington Post. Cetatea a devenit celebră în momentul în care a fost preluată de Mihai Viteazul. Domnitorul a donat-o soţiei sale, Doamnei Stanca, care a locuit un an la Făgăraş. Aşa a ajuns castelul să fie locaţia cea mai căutată pentru balurile Transilvaniei. A fost perioada de glorie a edificiului.Cetatea Făgăraş a avut rol de apărare până în perioada comunismului când a fost transformată într-o închisoare de temut în care au fost torturaţi deţinuţii politic. Numărul celor care au pătimit între zidurile cetăţii, pentru că au refuzat să se supună regimului communist, nu se cunoaşte cu exactitate.Cetatea poate fi vizitată între orele 10.00 şi 19.00, iar un bilet costă 10 lei. Turiştii pot vizita în acelaşi preţ şi Muzeul Ţării Făgăraşului „Valer Literat“, care se poate mândri cu un patrimoniu de peste 20.000 de piese.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite