FOTO Cum arată Cetatea Feldioara restaurată aproape de la zero. Va fi redeschisă pentru turişti pentru prima dată în ultimii 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Teutonilor, cum mai este numită Cetatea Feldioara, este cea mai veche fortificaţie din Braşov fiind atestată documentar de la 1225.  Timp de cinci a fost în reabilitare deoarece ajunsese o ruină. S-au investit 15 milioane de lei pentru refacerea fortificaţiei.

Cetatea din Feldioara este cea mai veche fortificaţie din Braşov fiind atestată documentar de la 1225. A fost reabilitată de compania Euras din Satu Mare, o firmă specializată în restaurarea monumentelor istorice. Investiţia se ridică la 15 milioane de lei, fonduri care au venit de la Consiliul Judeţean Braşov. De anul acesta va intra în circuitul turistic.

Cetatea medievală de la Feldioara avea la momentul construcţiei, ziduri puternice, fiind cea mai importantă fortificaţie ridicată de teutoni în Transilvania. Construită pe o stâncă calcaroasă înaltă de 150 metri, cetatea a fost extinsă după aceea cu ajutorul saşilor din Râşnov, Cristian şi Vulcan. Laturile de vest, nord şi est erau apărate de o galerie continuă, două anteforturi şi şapte turnuri. Pe latura de sud, mai abruptă, erau numai două turnuri.

Cetatea a fost distrusă în 1430 de turci precum şi de Vlad Ţepeş în campania din 1457, locuitorii refăcând-o în acelaşi an. În anii comunismului a fost lăsată de izbelişte şi a ajuns aproape o ruină. Din ea s-au mai păstrat doar turnul din Nord-Vest, fântâna din mijloc, temelia de piatră a capelei, precum şi o bună parte din pivniţă. Lucrările de restaurare au început în 2012 şi  au fost extrem de dificile. A trebuit lucrat cu grijă pentru evita surparea pereţilor. Firma care s-a ocupat de renovare este specializată în astfel de lucrări, iar arhitectura cetăţii a fost respectată întocmai. 

image

„După cinci ani, e aproape gata, ceea ce a fost greu s-a finalizat, mai sunt câteva lucrări minore. Am început în 2012, cu proiectare, studiu de fezabilitate, cu executarea lucrărilor, cu toate cele, iată că au trecut cinci ani. Nu pot decât să fiu bucuros de cum a ieşit. Luna viitoare facem recepţia lucrărilor.  Abia aştept să o redăm circuitului turistic şi să se înscrie pe harta turistică a ţării, alături de celelalte obiective turistice din Feldioara: Biserica Evanghelică Rotbav, Biserica Evanghelică Feldioara, Bisericile Ortodoxe, toate cu valoare de patrimoniu“, a declarat primarul din Feldioara Sorin Taus.

Turiştii care vor veni la Feldioara vor vedea cetatea în premieră. Va fi pentru prima dată în 30 de ani când fortificaţia va fi vizită. A stat în ruină de pe vremea comuniştilor. De-a lungul timpului aici au fost mai multe şantiere arheologice şi s-au descoperit obiecte vechi de sute de ani. Toate acestea se vor întoarce la cetate. „În cele două turnuri unde aveam spaţiu acoperit vom face expoziţii cu obiectele descoperite la săpăturile arheologice. Acestea sunt acum la mai multe muzee din ţară şi am vorbit să le aducem înapoi pentru că acum vom avea unde să le expunem. De asemenea, lângă Cetate este şi Biserică Evaghelică şi discutăm cu reprezentanţii ei să o deschisă şi pe aceasta pentru turişti. Avem în plan şi contrucţia unei parcări la baza fortificaţiei“, a mai spus Sorin Taus. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite