FOTO Hollywood-ul se mută în staţinea Râşnov. Americanii filmează timp de o săptămână în cetate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Râşnov pare să fie preferata regizorilor de film. FOTOSimona Suciu
Cetatea Râşnov pare să fie preferata regizorilor de film. FOTOSimona Suciu

Echipele casei de producţie Universal, dar şi cele al Castel Film vor sosi la Râşnov în 21 iulie. În cetatea din localitate se va turna a IV-a serie din pelicula Regele Scorpion.

Cetatea se va întoarce în timp, cu  peste 10.000 de ani Înainte de Hristos, şi va fi transformată într-un sat de munte, în care vor poposi Mathayus, Regele Scorpion, ultimul mercenar akkadian adevărat, alături de poporul său. Personalul Regele Scorpion, va fi interpretat şi în această serie, ca şi în precedenta, de Victor Webster, cunoscut cinefililor din filmul „Mutant X”, după cum scriu forumurile de specialitate de peste ocean, citate de bzb.ro.

Cetatea va fi închisă publicului începând de luni dimineaţa şi până joi inclusiv (25 iulie), când se vor face filmările cu actori. Filmările vor continua însă până în data de 28 iulie, când scenele vor fi imortalizate şi cu cascadori, iar publicul va avea acces în incinta cetăţii. „Ne bucură foarte mult că atenţia oamenilor de film de la nivel mondial s-a mutat din nou asupra Râşnovului. În felul acesta, oraşul nostru va fi promovat la nivel internaţional şi sperăm că prin intermediul acestor pelicule vom atrage cât mai mulţi turişti”, a declarat primarul Râşnovului Adrian Veştea, citat de bzb.ro.

Americanii par să fie tot mai atraşi de România, datorită frumuseţilor naturale, a costurilor de filmare mult mai mici şi a calităţii bune a serviciilor oferite. „Filmele realizate în România sunt cu 30-35% mai ieftine decât în ţările puternice din Europa: Franţa, Anglia, Cehia“, susţine Vlad Păunescu, proprietarul Castel Film, unul dintre cei mai mari producători de film din România.

Oamenii locului au devenit vedete

Locuitorii din Râşnov şi caii lor au devenit vedete în miniseria lui Kevin Costner. Constantin Ducar a făcut şapte căruţe, iar caii lui au fost folosiţi la filmări. Munca sa a fost extrem de apreciată „Atelajele mi le-au cumpărat cei de la Castel Film, probabil pentru a le folosi pe viitor şi în alte filme. Mi-au oferit în jur de o mie de euro pentru fiecare căruţă. Consider că este un preţ onest. Dacă nu mi-ar fi răsplătit munca, nu le-aş mai fi dat“, a spus Constantin Ducar.

Un alt râşnovean, Ion Adămuţă, de meserie salavator montan, a făcut decorurile.  Bărbatul a realizat, printre altele, şi cabana amplasată pe Valea Râşnoavei, în care au fost filmate unele scene. Casa, care reprezintă de fapt locuinţa familiei Hatfield, a fost construită întocmai ca o locuinţă americană din epoca respectivă. Râşnoveanul a realizat însă şi alte decoruri din film, cum ar fi puşcăria, gaterul şi spânzurătoarea, şi a încercat ca prin munca sa să recreeze atmosfera de după Războiul Civil din America. „Totul a fost lucrat numai din lemn, care a fost tratat pentru a arăta ca şi cum ar fi fost făcut acum 150 de ani. Tot eu am realizat şi decorurile interioare“, spune Adămuţă.

Bărbatul a început să producă decoruri pentru filme încă din 1997 pentru o peliculă produsă de Sergiu Nicolaescu. El a realizat şi decorurile din „Cold Mountain“, film turnat pe Valea Râşnoavei şi la Zărneşti, dar şi pe cele din „Regii blestemaţi“, în care a jucat Gerard Depardieu.

Din Cetatea Filmului în Cetatea Râşnovului

Zona Râşnovului a devenit celebră în Cetatea Filmului în 2002 după ce regizorul american Anthony Minghella a ales să filmeze aici pelicula „Cold Mountain“, ai cărei protagonişti au fost Jude Law şi Nicole Kidman. Pentru rolul din acest film, actriţa Renée Zellweger a câştigat un Oscar. O parte dintre scene au fost turnate într-o cabană din lemn, construită special pentru filmări, dar, ulterior, cabana a fost abandonată.

Două dintre cele mai cunoscute filme ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu au fost filmate la Cetatea Râşnov. Este vorba despre „Dacii“ (1966) şi „Nemuritorii“ (1974). În 1965 în cetatea Râşnov s-a filmat pelicula „Steaua fără nume“ o coproducţie româno-franceză, în care juca diva cinematografului francez Marina Vlady.

Râşnovul a deveni staţiune de interes naţional

Titulatura a fost obţinută în noiembrie 2012. Râşnovul a îndeplinit toate criteriile, iar faptul că în ultimii ani a atras tot mai mulţi turişti a fost un argument decisiv în votul final. Râşnovul este a treia localitate din judeţul Braşov, după Poiană şi Predeal, care primeşte titulatura de staţiune de interes naţional. Principalul avantaj este obţinerea unui buget mai mare, posibilitatea de a accesa fonduri europene mai multe şi o promovarea mai bună. În 2012 Râşnovul a fost vizitat de peste 200.000 de turişti.

Dacă în 2004 bugetul oraşului era 30 miliarde lei vechi din venituri proprii, în 2011, Primăria Râşnov a încasat 156 miliarde lei vechi venituri proprii, având în implementare proiecte de peste 30 milioane euro. O sursă importantă a fost dezvoltarea turistică: în anul 2004 aveam 150 locuri de cazare, iar după 8 ani sunt peste 2000 de locuri“, a explicat primarul Râşnovului, Adrian Veştea.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite