FOTO Mănăstirea Buneşti, o oază de linişte într-un decor superb de munte . Aici puteţi face un pelerinaj pe Drumul Crucii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mănăstirea de la Buneşti nu are o vechime de sute de ani, dar este un lăcaş de cult de o frumuseţe rară, într-un decor de munte care te îndeamnă la linişte, relaxare şi rugăciune.

Istoria Mănăstirii de la Buneşti începe după Revoluţie, când mitropolitul Antonie Plămădeală a decis construirea mai multor ansambluri monahale. În 1991, înpreună cu preotul din Buneşti s-a început ctitorirea mănăstirii, iar în 1993 lăcaşul de cult a fost ridicat. În 1994 au venit aici şi primele două maici, surorile Filofteia şi Rafaela Potcoavă, nepoate ale părintelui Dumitru Stăniloae. Ca să strângă fonduri pentru construcţia, bisericii mănăstirii, pentru pictura ei şi pentru finalizarea ansamblului monahal, măicuţele au mers cu maşini de ocazie în toată ţară.  „Toată mănăstirea a fost făcută cu "ia-mă nene", pentru că nu aveam maşină să mergem după bani şi materiale. Am schimbat şi câte 17 maşini până la Oradea, iar până la Bucureşti, cred că 20“,  a povestit fosta stareţă, maica Filofteia, pentru www.ziarullumina.ro. Au urmat câţiva ani grei, dar cu ajutorul donaţiilor întregul complex al mănăstirii a fost finalizat. Acum la Buneşti sunt şapte măicuţe.

Mănăstirea are hramul Sfântului Gheorghe. De fiecare dată însă măicuţele de aici sărbătoresc şi în  Duminica Tomii  (prima duminică după Paşte) şi hramul mic cum îi spun ele. Duminică în 19 aprilie la mănăstire sunt aşteptaţi mulţi credincioşi.

La La Mănăstirea de la Buneşti se poate ajunge pe DN 13 care duce de la Braşov la Sighişoara. După Rupea, la câţiva kilometric, se face drumul spre mănăstire. Este asfaltat şi se ajunge rapid la mănăstirea din drumul naţional. Primul lucru care te izbeşte este liniştea, verdeaţa din jur, aerul curat şi un persaj superb. Mănăstirea în sine este şi ea extreme de frumoasă, o bijuterie a ortodoxiei cum o descriu mulţi credincioşi.

image

Drumul Crucii de la Buneşti

O particularitate a Mănăstirii de la Buneşti este un drum al crucii amenajat pe dealul de lângă lăcaşul de cult, un fel de omagiu pentru drumul Golgotei. De două ori pe an, la sărbători speciale, după slujbă se face o procesiune până la crucea din deal. La fiecare dintre cele 14 popasuri, oamenii se opresc şi se roagă la icoanele care Îl reprezintă pe Mântuitorul Hristos purtând Crucea spre Golgota.

„Ideea de a amenaja acest Drum al Crucii a venit de la doamna Elena Mănoiu, o fiică duhovnicească a părintelui Vartolomeu Bogdan, duhovnicul mănăstirii noastre. Am avut mari probleme cu apa şi ne-a ajutat să forăm o fântână. Apoi ne-a ajutat să amplasăm crucea din deal, să facem un agheasmatar şi apoi acest Drum al Crucii. Este un ansamblu care pune în valoare crucea din vârful dealului“, a declarat stareţa mănăstirii, Hrisostoma Cruşoveanu.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite