Braşov

articolul anterior articolul urmator

FOTO Misterele Braşovului: fantoma din tunelul de la Teliu

3
9 Mar 2013 08:23:42
Autor: Simona Suciu
Fnatoma inginerului bântuie şi acum tunelul. FOTOcasasfatului.ro
Fnatoma inginerului bântuie şi acum tunelul. FOTOcasasfatului.ro

Tunelul de la Teliu este cel mai mare din ţară, iar inginerul Colţână, cel care a supervizat realizarea lui, a murit chiar la inaugurare. Localnicii spun că fantoma lui bântuie tunelul de şapte decenii şi chiar şi astăzi mai sunt curioşi care vin să viziteze locul.

Construcţia celui mai mare tunel dinţară, la Teliu, a început prin 1920. A durat vreo şapte ani şi a început din ambele capete. Proiectul a fost urmărit foarte atent de inginerul Iulius Berger. La acea vreme era un proiect foarte îndrăzneţ. S-a pornit cu o investiţie de 100 de milioane de lei şi o companie germană. Conducerea firmei nemţeşti a hotărât ca lucrările să fie conduse de doi ingineri. Unul, iniţiatorul proiectului, român, al doilea, german. Accidentele n-au lipsit. S-au surpat pereţi şi au avut loc emanaţii de gaz metan, care au provocat arsuri minerilor. Când lucrările la tunelul mare ajunseseră la jumătate, galeria s-a surpat. A fost nenorocire mare. Au fost prinşi sub pământ 30 de muncitori. Au reuşit să-i salveze pe toţi. Chiar dacă unii au fost grav răniţi, au supravieţuit.

Electrocutat la inaugurare

Tragedia a venit chiar în ziua inaugurării. Inginerul Colţână s-a urcat deasupra gurii tunelului. Acolo fusese improvizată o scenă. A tăiat panglica inaugurală. Apoi, în faţa adunării, a unit două fire. Gestul său trebuia să simbolizeze conectarea tunelului la energie electrică. Firele au făcut o flamă, iar inginerul a căzut secerat. În urma unei anchete nimeni nu a fost găsit vinovat. Inginerul a fost înmormântat într-un cavou în formă de tunel. În 1963, a fost dezhumat şi mutat într-un cimitir din Bucureşti. Cavoul din marmură rămas în urmă a fost furat bucată cu bucată. De atunci a început şi legenda. Sute de oameni spun că au văzut fantoma inginerului plimbându-se prin tunel cu două fire în mână. Tunelul Teliu este cel mai mare din ţară şi are o lungime de 4.369,5 metri.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Excelsior
9.03.2013, 14:20:19

De fapt, domnul inginer s-a sinucis. Auzi, a unit 2 fire electrice pe care le avea in mana. Ce sa zic, o moarte deloc...inginereasca. Iar faza cu fantoma, cred ca bantuie pe acolo chinuit si neintelegand cat a putut sa fie de fraier.

+1 (1 vot)
pfffff
9.03.2013, 14:37:57

ALA DIN POZA E UN BOSCHI SI LA-TI LUAT DREPT FANTOMA HA HA HA BUUUUUUU

Teodora Ungureanu
10.03.2013, 10:40:26

De fapt tunelul despre care voi vorbiti incepe in Poiana Florilor si se termina la Intorsura Buzaului, nici vorba in Teliu. Acela este un alt tunel, de vreo 20-30m... Oricum, interesanta povestea.

Modifică Setările