FOTO La pas prin Cetatea Râşnov, cea mai vizitată fortificaţie a Braşovului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea Râşnov atrage peste 300.000 de turişti anual şi este cea mai vizitată fortificaţie din judeţul Braşov. Are ziduri puternice de câţiva metri grosime, iar o vizită între zidurile ei este o adevărată întoarcere în timp.

O vizită la Cetatea Râşnov trebuie să înceapă neapărat cu cremaliera, un lift cum au şi marile castele ale Europei. Cremeliera a fost inaugurat în luna iunie şi a fost făcută cu fonduri europene. Pleacă de lângă Casa de Cultură din Râşnov. Călătoria nu durează mult, dar oferă o privelişte sperbă atât a cetăţii cât şi a zonei Râşnovului, denumită şi Valea Trandafirilor. O călătorie cu cremaliera costă 12 lei de persoană şi 6 lei pentru copii.

Odată intraţi în cetate vă puteţi plimba pe aleile înguste şi pietruite şi veţi descoperi exact cum trăiau strămoşii noştrii acum sute de ani. Veţi putea vedea case din piatră vechi de peste 500 de ani, odăi de 2-3 metri pătraţi cu ziduri groase de câţiva metri. Din turnurile cetăţii care au fost adevărate bastioane de apărare împotriva invadatorilor, mai ales a tătarilor veţi putea admira priveliştea în toată spendoarea ei. Veţi putea vedea unse se ascundeau ioamenii de invadatori şi cum i-au atras pe aceştia în cursă. Cetatea Râşnov nu a fost niciodată cucerită, datorită poziţiei ei strategice. Din orice colţ se vede toate zona astfel că invadatorii erau observaţi înainte să se apropie prea tare.

Străjerii vă vor povesti secretele cetăţii

În cetate vă veţi întâlni cu străjerii care sunt gata să vă povestească toate secretele fortăreţei. Un adevărat personaj este Gheorghe Samoilă, un râşnovean din tată în fiu care vă va povesti cu plăcere toate legendele locului şi cum se fereau oamenii pe vremuri de vărjitoarele despre care se spune că păzeau comori ascunse în pădurea de lângă cetate. Pe vremuri oamenii care intrau în pădure la cules de fructe sau ciuperci, nu plecau de acasă fără usturoi la gât. Gheorghe Samoilă a amenajat şi un muzeu în cetate. A colecţionat monede, costume vechi, dar şi armuri, insigne sau trofee.

Cea mai veche dintre monedele sale este un „crăiţar“ din anul 1760, iar cea mai valoroasă este una din argint cu chipul lui Carol I. Printre lucrurile pe care le are se găseşte şi un costum de cercetaş din anul 1935, pe care îl purta tatăl său în tinereţe. Dintre toate obiectele pe care le-a adunat de-a lungul timpului, Samo ţine cel mai mult la cele care erau folosite în cetate în anii interbelici şi în perioada Imperiului Austro-Ungar. Din această colecţie face parte o piuă veche de 300 de ani folosită la măcinatul făinei de grâu. Printre sutele de lucruri mai mari sau mai mărunte colecţionate de Samoilă se găsesc o pereche de schiuri vechi de 100 de ani şi un aparat de fotografiat de la 1918.

image

Legenda sângeroasă a fântânii de 147 de metri

Cel mai mare mister de la Râşnov este ţesut în jurul fântânii din cetate despre care legendele spun că ar avea 147 de metri adâncime, adică aproximativ cât un bloc cu 50 de etaje. Despre ea se mai spune că ascunde o mare comoară, dar nimeni nu se încumetă să coboare atât de adânc în subteran pentru a vedea dacă comoara există sau nu. Că fântâna există nu există niciun dubiu, dar este încă un mister cât de adâncă este şi dacă ascunde sau nu comori.

Legenda locului spune că fântâna a fost construită de doi prizonieri turci care au lucrat la ea aproape 15 ani. Se spune că li s-a promis că dacă termină lucrarea vor fi eliberaţi. Tot legenda spune că după ce au ajuns la o adâncime de 147 de metri prizonierii au fost eliberaţi. Datele istorice confirm faptul că fântâna a fost construită în 15 ani, între 1625 şi 1640, dar că fântâna are doar 75 de metri adâncime. Se mai spune că pe pereţii fântânii prizonierii turci ar fi scris mai multe versete din Coran. Legenda mai spune că în fântână au fost ascunşi saci întregi de galbeni care şi astăzi ar mai fi acolo. Nimeni nu s-a încumetat însă să-i caute.

image

Nu rataţi o plimbare prin natură

Odată ce aţi teminat turul cetăţii nu rataţi ocazia ca la ieşire să vă pozaţi la nourile care vă transformă pe loc în străjeri sau soldaţi cu armuri grele de metal. La plecare puteţi lua trenuleţul pentru turişti care vă va duce la poalele cetăţii sau puteţi face o plimbare pe jos pe aleea care trece prin mijlocul pădurii. Drumul nu durează decât câteva minute şi este o metodă perfectă pentru a vă răcori. Cetatea Râşnov este deschisă publicul zilnic între orele 10.00 şi 20.00, iar taxa de intrare este de 10 lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite