FOTO Se deschide sezonul la Rezervaţia de Urşi de la Zărneşti, cea mai mare Europa de Sud-Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia şi Cristi, doi dintre urşii de la Zărneşti. FOTOArhivă.
Lidia şi Cristi, doi dintre urşii de la Zărneşti. FOTOArhivă.

Cei 78 de ursuleţi au ieşit din hibernare şi aşteaptă cu nerăbdare vizitatori. Rezevaţia este acum deschisă  de marţi până duminică, iar turiştii o pot vizita cu trenuleţul special şi însoţiţi de ghid. Un bilet de intrare este 40 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copii.

Rezervaţia de ursşi de la Zărneşti este unică în România şi Europa de Est. Spaţiul a fost amenajat astfel încât urşii să aibă parte de un mediu cât mai apropiat de habitatul natural. Animalele au bârloguri şi „piscine", iar mâncarea le este plasată în anumite locuri, astfel încât animalul să facă efortul s-o caute. În prezent, în rezervaţie trăiesc 62 de exemplare, iar fiecare dintre ei are la dispoziţie, pentru plimbare, suprafeţe vaste.

Fiecare urs de la Zăneşti are o poveste emoţionantă. De exemplu Mura, este o ursoaică ce a dansat aproape toata viata Lambada la circul Globus. Ionica este un urs de 23 de ani, carea  fost ţinut într-o cuşcă ani de zile la o grădină zoologică din Moldova.

Celebru este deja Martinică, un urs ţinut captiv la Monăstirea Cotmeana. Eliberarea ursului s-a făcut doar cu intervenţie special de la Patriarhie.

Urşii pot fi adoptaţi

Animalele  pot fi adoptaţi de iubitorii de animale din ţară şi din străinătate contra unor sume de bani, care vor fi folosite de administratorii rezervaţiei pentru a hrăni animalele şi pentru a le oferi acestora cele mai bune condiţii de viaţă.

„Adopţia unui urs înseamnă angajarea faţă de un urs de a-lingriji pe o perioadă de cel puţin un an, trimiţând o sumă de bani lunar, care îi va acoperi total sau parţial cheltuielile lunare. Suma trebuie să fie de minim 5 euro", a spus preşedinta Asociaţiei „Milioane de Prieteni", Cristina Lapis, administratorul rezervaţiei de urşi.

„Părinţii adoptivi" primesc la schimb un certificat de adopţie, însoţit de poza ursului şi de întreaga sa poveste de viaţă. Totodată, ei vor primi lunar veşti prin e-mail despre „copiii" lor de la administratorii rezervaţiei.

Prima adopţie a unui urs avut loc în 29 decembrie 2010 şi până acum opt urşi şi-au găsit „părinţi adoptivi" din Romania, dar şi din Germania, Marea Britanie şi Franţa. Suma medie pe care ei o plătesc lunar pentru „copiii" lor este de 40 de euro.  

Cel mai iubit urs este orb

Ursul Max, cel care a fost adoptat de mai multe ori, este un mascul impozant, care a fost capturat când era doar un pui, în 1997. El era folosit ca atracţie turistică în Sinaia, unde „proprietarul" său câştiga bani din fotografierea turiştilor în compania lui Max, pe care îl ţinea legat de balustrada aleii care duce la Castelul Peleş. Max a fost maltratat ani de zile, dar a fost salvat în 2006 şi adus în Rezervaţie. Atunci s-a descoperit că ursul era de fapt orb.

Urşii au ajuns pe cărţile poştale

Asociaţia Milioane de Prieteni din Braşov împreună cu Direcţia Regională de Poştă Braşov a lansat la 1 februarie proiectul „O carte poştală-un bilet spre libertate”, care îşi propune strângerea de fonduri pentru finanţarea acţiunilor legate de eliberarea urşilor captivi din diverse zone din ţară şi transportul lor în Rezervaţia „Libearty“ din Zărneşti. Costul unei cărţi poştale este de 2 lei.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite