FOTO Surorile care îi fac pe turişti să iubească Braşovul: două fete sunt ghizi voluntari, într-un tur inedit al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carmen şi Simona Ciuraru, din Braşov, au devenit ghizi voluntari pentru turiştii care le vizitează oraşul. În fiecare zi, de la ora 18.00, ele pot fi găsite la fântâna din Piaţa Sfatului, indiferent de vreme sau de anotimp. Fetele au mereu o umbrelă portocalie ca să fie uşot de recunoscut.

Un tur ghidat la care a participat în Olanda, la Amsterdam, a fost momentul când Carmen Ciuraru (29 de ani) s-a gândit că ar putea să facă acelaşi lucru şi în România. „A fost primul tur gratuit la care am participat şi s-a întâmplat cu ani în urmă. Mi-a plăcut foarte mult conceptul şi m-am gândit că ar fi un mod foarte bun să promovăm oraşul, printr-un proiect de turism neconvenţional. Am făcut pentru prima dată un tur gratuit la Bucureşti, acum patru ani, dar când am văzut că ideea începe să se contureze, am început tururile şi în Braşov, în oraşul meu natal, în urmă cu trei ani“, povesteşte Carmen Ciuraru, economistă de profesie.

A creat asociaţia „Cultour“, un ONG care se ocupă de promovare turistică, şi a dat drumul la tururi, ea fiind şi acum principalul ghid al proiectului. A pornit de la ideea că Braşovul are multe de arătat şi că nu exista niciun fel de tur care să prezinte atât istoria şi clădirile medievale, cât şi cultura şi obiceiurile oamenilor locului.

Proiect ambiţios

Munca nu a fost uşoară. A făcut un traseu şi o documentare serioasă, şi-a rugat prietenii să se implice în proiect, a făcut flyere şi afişe, pe care le-a împărţit unităţilor de cazare şi a aşteptat la fântâna din Piaţa Sfatului, în fiecare zi, cu o umbrelă portocalie.

image

„Au început să vină şi primii turişti. Am avut emoţii mari, iar pe baza feedbackului lor, am cercetat tot mai mult şi am încercat să îmbunătăţim continuu turul. Deja ne-au fost oaspeţi peste 10.000 de turişti“, povesteşte Carmen Ciuraru, care se ocupă doar de asociaţie şi de tururi.

Străinii, mai ales, sunt încântaţi de idee şi vin în număr mare. Cel mai mult le place că pot afla totul despre oraş chiar de la un localnic, pot pune orice fel de întrebări şi că pot lua contact direct cu ce înseamnă cultura locală.

Tur şi pe ploaie şi pe ninsoare

Şi pentru că proiectul a devenit din ce în ce mai mare, anul trecut, Carmen i-a cerut ajutorul şi surorii sale, Simona Ciuraru (26 de ani). „Eu am o înclinaţie către voluntariat. Ar trebui să fie un lucru important pentru fiecare dintre noi. La început, mi-a fost foarte teamă, am avut multe emoţii. Eu am mai lucrat cu oameni, dar de la birou, pe e-mail şi la telefon, niciodată faţă în faţă“, povesteşte Simona Ciuraru.

 Acum, Carmen şi Simona aşteaptă turiştii, în fiecare seară, la fântâna din Piaţa Sfatului, fie ploaie, ger sau soare. Dacă iarna numărul de turişti care se alătură turului este mai mic, vara sunt şi grupuri de zeci de persoane. „Indiferent de vreme, noi aşteptăm turiştii. Am fost şi pe 1 ianuarie, la minus 30 de grade Celsius. Chiar şi atunci am avut un turist. Când vremea este bună, grupurile sunt mult mai mari. Am avut şi un grup de peste 50 de persoane“, mai spune Simona.

Emoţiile primului tur

Până să ajungă în faţa turiştilor, Simona a făcut multă documentare, a citit teancuri de cărţi. „Trebuie să fii foarte bine pregătit, turiştii te pot întreba orice. Carmen este foarte serioasă în acest proiect şi m-a respins de trei ori înainte să mă lase să fac primul tur“, spune Simona. A acceptat să se alăture proiectului surorii sale, deoarece şi-a dorit să cunoască oameni diferiţi, din culturi diferite. Acum, a devenit o adevărată pasiune. „Mă simt bine alături de turişti, mă distrez alături de ei. Anul trecut, la primul tur, m-au trecut toate emoţiile, dar a ieşit foarte bine şi am ajuns, în final, la o bere cu turiştii“, povesteşte Simona Ciuraru.

image

Promovare pe Trip Advisor

Cei mai mulţi dintre turiştii care aleg turul lor sunt străini dornici să cunoască oraşul. Mulţi au aflat de pe internet despre tururile organizate de cele două surori. În plus, proiectul lor este promovat şi de „Trip Advisor“, unul dintre cele mai mari site-uri de turism din lume. Majoritatea turiştilor străini vin din SUA, Australia, Spania, Italia sau Noua Zeelandă. Străinii sunt interesaţi de tot ce înseamnă Transilvania. Le plac stilul medieval şi faptul că e linişte şi multă verdeaţă, mai ales că mulţi vin din oraşe foarte aglomerate.

„Toţi mă întreabă, invariabil, şi de Dracula. Români vin cam puţini, cam unul pe lună, dar am avut turişti din Sibiu, Bacău sau din Alba Iulia. Acest tur a devenit pentru mine ca un al doilea serviciu permanent, făcut din pasiune. Mă gândesc chiar să renunţ la locul de muncă şi să fac doar aceste tururi“, a mai spus Simona Ciuraru.  ;

Regulile „Free city tour“

Proiectul celor două surori, numit „Free city tour Braşov“, presupune câteva lucruri simple: oricine este liber să se alăture, în orice moment, turului oraşului care durează cam două ore şi jumătate. Nu este nevoie de rezervare şi este gratuit pentru turişti. Fiecare turist este liber să aprecieze calitatea turului şi, în funcţie de aceasta şi de posibilităţile fiecăruia, poate susţine proiectul prin donaţii. Indiferent de vreme, turul începe la ora 18.00, în fiecare zi. Ghidul are mereu o umbrelă portocalie pentru a fi uşor de recunoscut şi-i aşteaptă pe turişti la fântâna din Piaţa Sfatului.

image

Oraşul perfect pentru o vacanţă

Odată început turul, grupul de turişti parcurge la pas Centrul Istoric al Braşovului. „După ce prezentăm pe scurt istoria zonei şi Piaţa Sfatului, vorbim despre Biserica Neagră, găsim îngusta stradă a Sforii, explorăm sistemul de fortificaţii şi aflăm povestea Porţii Ecaterina, iar apoi plecăm spre Şchei. De obicei, acest sector nu le
este foarte cunoscut, dar sunt plăcut impresionaţi de Biserica Sfântul Nicolae, află despre Prima Şcoală Românească şi despre punctele care fac acest loc deosebit faţă de cetatea săsească“, povesteşte Carmen Ciuraru.

Turul se termină după o plimbare în natură, urcând la unul dintre turnurile exterioare – Alb sau Negru –  cu o vedere de ansamblu asupra oraşului. „Prima părere este mereu una foarte bună, fiind impresionaţi de clădirile frumoase din centru, de Muntele Tâmpa, care este atât de aproape, şi de istoria locului. Braşovul li se pare un oraş perfect pentru o vacanţă: liniştit, verde, interesant, cu oameni amabili şi cu mâncare bună. Uneori, poate oraşul li se pare prea liniştit. Nu găsesc alte activităţi în afară de tururi, iar restaurantele şi barurile închid destul de devreme“, adaugă Carmen.

Cele două surori sunt principalii ghizi ai proiectului. Pentru că turişti sunt tot mai mulţi şi se apropie perioada de vară, va fi nevoie de mai mulţi braşoveni gata să le arate turiştilor frumuseţile oraşului. „Viitorii colegi trebuie să iubească Braşovul, să vrea să înveţe mai multe, să vorbească limba engleză. În plus, trebuie să le placă să împărtăşească aceste lucruri cu turiştii într-un mod prietenos şi interactiv“, prezintă Carmen „cerinţele postului“.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite