FOTO Templul Ursitelor, locul fermecat din care pleci alt om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lumânările nu se sting niciodată la Templul Ursitelor din Şinca. FOTOAdevărul.
Lumânările nu se sting niciodată la Templul Ursitelor din Şinca. FOTOAdevărul.

Templul Ursitelor se află pe Dealul Pleşu, în apropierea satului Şinca Veche din judeţul Braşov. Legenda spune că imediat ce ajungi în lăcaşul subteran oboseala dispare ca prin minune şi tot corpul este invadat de energie. Din vorbă în vorbă s-a născut mitul că toţi cei care intră în templu se vindecă de boli.

Mii de oameni vin anual la biserica săpată în stâncă. Vizitatorii au povestit că fie s-au simţit învigoraţi fie i-a apucat un somn greu atunci când au intrat în Templul Ursitelor. Se zice că cine doarme măcar şi câteva minute în templu sau în apropierea lui capătă forţe noi şi devine mai puternic. Locul este împodobit cu icoane, flori de munte şi candele care nu apucă să se stingă niciodată. Turnul interior, pe unde intră lumina zilei, este înalt de 10 metri şi seamănă cu o turlă fără acoperiş. Localnicii spun că pe acolo coboară... energiile şi că dedesubt, în pământ, ar exista un tunel de comunicare până la Cetatea Raşnovului.

Iarba miraculoasă

Bătrânii satului mai spun că până şi iarba din jurul ,Templului Ursitelor" face minuni. Vacile care pasc aici dau lapte mai mult şi mai gustos decât celalalte. Dacă vreun localnic suferă de vreo boală, dă fuga la temple, aprinde o lumânare şi bea apă din izvorul din apropiere. Durerea dispare apoi ca prin farmec.  Un mit urban spune că în temple nu trebuie să intri cu telefonul mobil sau orice alt aparat dacă vrei să tea jute energiile.

Istoria templului

Mănăstirea rupestră Şinca Veche este un vechi lăcaş de cult, aşezat în cotul format de Munţii Făgăraş şi Perşani. Lăcaşele de cult au fost săpate în piatră în urmă cu 7.000 de ani şi se presupune că iniţial au aparţinut aceleiaşi civilizaţii care a întemeiat Templul Alb din Insula Şerpilor.

Bisericile au fost folosite ca loc de refugiu de către călugării ardeleni hăituiţi în anii 1700, pentru a trece la catolicism. Şi pe timpul în care regimul comunist decidea demolarea bisericilor ortodoxe de pe cuprinsul întregii ţări, în acest loc a fost întemeiată o mănăstire mai specială.

În vremea prigoanei comuniste, aici, călugării au putut sluji şi menţine vie credinţa românilor din Transilvania. Loc de reculegere, de odihnă şi de rugăciune, lăcaşul a fost denumit Templul Ursitelor. Bisericile de sub pământ se află la 50 de kilometri de Braşov, pe drumul spre Sibiu, şi la 22 de kilometri de Făgăraş.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite