FOTO Tudor Petrican transformă orice obiect într-un ceas unicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Petrican are, la 32 de ani, o afacere de succes, pornită de la o pasiune din copilărie. Orologiile create de tânăr sunt adevărate opere de artă, fiecare având o poveste aparte.

Ca orice băiat curios, Tudor era pasionat de ceasuri încă din copilărie, când demonta mecanismele orologiilor de câte ori avea ocazia. El a transformat această joacă într-o afacere care îi aduce venituri frumuşele, reuşind să creeze din orice obiect un ceas unicat. A studiat Electrotehnica la Braşov, dar la un moment dat şi-a întrerupt studiile şi s-a mutat în Bucureşti, pentru a lucra în asistenţă tehnică de calcul. A renunţat însă repede şi s-a întors să-şi termine şcoala.

Tudor ne-a spus că ideea de a crea ceasuri a apărut din nevoia de a face rost de bani pentru a-şi plăti chiria în Braşov. Acum, apartamentul în care locuieşte îi este şi loc de muncă, devenind un atelier unde şi-a instalat instrumentele de lucru. Mentorul său a fost un prieten, Eduard Ion, sculptor de meserie, care l-a iniţiat în tainele acestei arte, cu ajutorul căreia îşi realizează modelele. Tudor crede că acesta a fost norocul lui, deoarece „când eşti la zero, ai două variante: ori mergi şi te şcoleşti, ori furi meserie de la cineva“.

„Ceasul nu a fost un obiect oarecare în copilăria mea. Mama, bunicii, aveau ceasuri de mână, de cameră, chiar şi un orologiu. Poate aşa se explică înclinaţia mea pentru ceasuri. Mai mult decât atât, există fascinaţia pentru timp şi valoarea lui incomensurabilă. Tot de mic mi-a plăcut să asamblez, să desfac diferite lucruri, să-mi astâmpăr pofta mâinilor de a face ceva. Apoi am descoperit că sunt întreprinzător, antreprenor şi călător. În 2010, când am realizat şi primul ceas, nu am ştiut în ce mă bag. Trebuia să fac ceva, să plătesc o chirie“, povesteşte Tudor Petrican. 

image

Ceasuri cu mesaj

Pasiunea s-a transformat, în timp, într-o afacere de succes, iar Tudor a descoperit că poate câştiga bine din ceasurile sale. El crede că un motiv pentru care afacerea lui merge bine este legat de faptul că oamenii s-au săturat de chinezăriile de pe piaţă şi preferă să cumpere ceasuri care transmit un mesaj şi care pot rămâne o amintire frumoasă pentru cei dragi.

Mecanismele le cumpără, dar designul produselor îi aparţine 100%. „Fac ceasuri din piese de maşini destinate casatului, piane abandonate, lemn din pădure, roţi de bicicletă, discuri de pick-up, alte obiecte reciclate sau ceasuri importate şi modificate, lemn, metal, sticlă, mase plastice achiziţionate de la diferiţi furnizori. Unele dintre ceasuri sunt adevărate opere de artă, eu aşa le consider. Pe lângă faptul că sunt utile, ceasurile sunt piese frumoase de decor, îţi place să te uiţi la ele. Exprimă ceva, fiecare are o poveste unică în spate“, mai spune tânărul.

Preţuri între 100 şi 1000 de lei

Pentru a-şi pomova produsele, Tudor Petrican şi-a făcut un site unde îşi prezintă creaţiile. Fiecare ceas este prezentat şi cu un mesaj de suflet sau cu un nume care atrage clienţii. Dacă la început totul părea o joacă, acum pe Google apare la prima poziţie în urma unei căutări după „ceasuri de perete“.

Site-ul său, www.beclockwise.ro, are mii de accesări şi devine tot mai popular. Până acum, tânărul a făcut peste 1.000 de ceasuri pentru persoane fizice, dar şi pentru multe companii care au dorit să-şi personalizeze birourile. Ia în serios orice comandă şi respectă întocmai indicaţiile clienţilor. Ceasurile sale se vând cu preţuri cuprinse între 100 şi 1.000 de lei.

„Internetul este crucial în ziua de azi pentru promovarea unei afaceri. Un magazin online este mult mai ieftin deoarece nu plăteşti chirie, dar îţi oferă şi posibilitatea să fii văzut de milioane de oameni. Site-ul l-am făcut chiar eu şi clienţii au început să apară. Pentru mine, toţi clienţii mei sunt importanţi. Am realizat ceasuri pentru companii de cosmetice, de publicitate şi din industria farmaceutică. Acum mă întreţin doar din această afacere şi nu mă plâng. Este muncă multă pentru a găsi clienţi, dar sunt propriul meu şef şi fac ceea ce îmi place“, mai spune Tudor.

image

Ceasuri cu dedicaţie

Ca orice artist, Tudor Petrican are şi câteva ceasuri preferate. Cel care reprezintă Braşovul a necesitat multă muncă, dar a devenit ceasul cu cea mai mare trecere la clienţi. Tudor a sculptat un disc vechi din vinilin şi a redat forma Braşovului. Apoi a sculptat obiectivele turistice principale ale oraşului: muntele Tâmpa, Biserica Neagră, Poarta Ecaterinei, Biserica Sfânta Treime din Şchei, dar şi ursul brun, care a ajuns şi el o emblemă a oraşului. Ceasul „Braşov“ costă 100 de lei.

„Este un ceas pentru care am făcut multă muncă de teren şi cercetare. Am vrut să iasă perfect şi a durat ceva până când am realizat şablonul, dar sunt încântat de ce a ieşit. Un alt ceas la care am lucrat foarte mult este «Tipografia». Pentru el mi-am tocit buricele degetelor pilind nişte monede de un ban. Am realizat o tastatură pentru acest ceas. O altă piesă, pe care am denumit-o «Ceas al inimii», a fost realizată din multe rotiţe şi resorturi de la un ceas vechi rusesc, pe care mi l-a oferit un vecin simpatic pasionat de ceasuri. Pe acesta l-am făcut cadou mătuşii mele, care este cardiolog. Acum lucrez la un ceas în formă de saxofon, o comandă pentru un artist îndrăgostit de acest instrument. Colegii care vor să-i dea în dar acest produs au cerut ca numele sărbătoritului să fie scris pe ceas“, povesteşte tânărul.

În viitor, Tudor doreşte să-şi extindă afacerea şi să ajungă şi să exporte ceasurile create de el. „Vreau să realizez un catalog şi să termin de tradus în limba engleză site-ul, pentru a face şi export. De asemenea, intenţionez să măresc echipa de ceasornicari. Am nevoie de oameni care să se ocupe de design, dar mai ales să mă ajute în munca fizică, brută“, mai spune tânărul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite