FOTO VIDEO Peste 30.000 de oameni au venit să vadă parada Junilor Braşovului. O fetiţă şi doi bărbaţi au fost răniţi uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parada Junilor din Braşov a devenit o veritabilă atracţie turistică. FOTOSimona Suciu
Parada Junilor din Braşov a devenit o veritabilă atracţie turistică. FOTOSimona Suciu

Vremea frumoasă i-a scos pe braşoveni din case, iar centrul oraşului a fost neîncăpător pentru zecile de mii de oameni care au venit să vadă tradiţionala Paradă a Junilor.

Braşovenii sunt deja obişnuiţi ca junii să îi întâmpine în Duminica Tomii şi vin în fiecare an la eveniment. Anul acesta parada a fost marcată şi de câteva incidente. O fetiţă de şase ani a fost lovită de un cal după ce s-a apropiat prea tare de animal. A fost rănită uşor la mână şi a primit îngrijiri medicale la faţa locului. Un june a fost şi el lovit de propriul cal la Pietrecele lui Solomon. În acelaşi loc un alt bărbat s-a lovit la cap după ce a căzut din cauza aglomeraţiei. Cei doi sunt acum în afara oricărui pericol. 

„Junii reprezintă Braşovul, o tradiţie unică de care suntem foarte mândri. De 15 ani venim mereu să îi vedem. Nu am ratat în niciun an parada îndiferent de vreme“, a spus Ioan Anghel.

„Venim în fiecare an să îi vedem. Caii sunt superbi, iar costumele junilor sunt frumoase. Ne bucurăm că Braşovul are o astfel de tradiţie“, a spus Mioara Voicu.

Printre spectatori s-au aflat turişti din toate colţurile ţării. „Noi am venit de la Bacău. E superbă această manifestare. Nu m-am gândit că este aşa frumos. Cu siguranţă o să mai venim şi în alţi ani“, a spus Ancuţa Boioc.

„Am venit din Bucureşti la munte pentru câteva zile. Am auzit de Parada Junilor şi nu am vrut să o ratăm. Este într-adevăr o tradiţie unică. Nicăieri în lume nu am mai văzut aşa ceva“, a spus Mihai Ionescu.

„Suntem din Timişoara şi este prima dată când am venit la Braşov. Nu am venit special pentru juni, dar acum că am văzut parada ni s-a părut extraordinară. Aceşti juni pot fi consideraţi un brand turistic. Sunt extraordinari“, a spus Maria Dima.

Ordinea defilării este mereu aceeaşi

Ordinea defilării cetelor de juni este deja tradiţie: mai întâi Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori. Coloana este deschisă de fanfară. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armaşi. Vătaful poartă lenta roşie pe piept, iar armaşii, mare şi mic, albastră şi galbenă, formând astfel tricolorul, ca pe vremea când acesta era interzis. Cele şapte cete de juni există încă de la 1700. Cea mai veche este ceata Junilor Tineri, iar ultima înfiinţată, este cea a Junilor Dorobanţi, grup format din bărbaţi căsătoriţi.

Junii tineri numără astăzi circa 30 de membri. Steagul acestora are pe o faţă imaginea Liceului Şaguna, iar pe cealaltă un june călare. Ei poartă pălării cu tricolor. Junii bătrâni (1834) provin din grupul junilor tineri, care s-au căsătorit între timp. În fiecare an, de Rusalii, ei organizează pentru tineri „Jocul strămoşesc din Varişte“. Junii curcani (1879) au pe drapel chipul lui Mihai Viteazul şi junele călăreţ. Ei poartă căciulă neagră cu „ţoc“ şi pene de curcan. Junii Dorobanţi (1924) sunt un grup desprins din cel al curcanilor. Ei poartă o căciulă brumărie. Junii Roşiori (1908) numără aproximativ 80 de membri. Au acelaşi steag ca Junii Curcani, dar poartă chipiu cu pompon roşu. Junii Albiori (1869) poartă căciuli albe, iar Junii Braşovecheni (1922) poartă căciuli negre cu ţugui.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite