Infecţiile nosocomiale complică boala depistată iniţial, lasă sechele şi pot provoca moartea. O infecţie nosocomială, apărută pe durata spitalizării se poate manifesta începând de la aproximativ 48 de ore de la venirea în spital până la o lună după externare.
Doctorul braşovean Dan Grigorescu, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, susţine că este foarte importantă raportarea acestor infecţii la timp de către medici, să nu fie ascunse, fiindcă există riscul apariţiei unor complicaţii. Medicul braşovean atrage atenţia că o condiţie principală pentru ca o infecţie nosocomială să poată fi raportată este ca fiecărui pacient să i se ia probe bacteriologice la internare.
Orice spital ar trebui să aibă o astfel de hartă
Totodată, Dan Grigorescu a explicat pentru Hotnews.ro importanţa întocmirii şi actualizării permanente a unei „hărţi bacteriologice” a spitalului - un alt lucru care se face în spitalele din străinătate, dar nu şi în cele din România: „În mod normal, în orice spital ar trebui să existe ceea ce eu numesc «o hartă bacteriologică» a spitalului. De ce? Pentru că sunt zone în spital care nu sunt atât de expuse infecţiilor (un exemplu ar fi, să zicem, reumatologia, pentru că, prin natura patologiei, acolo nu sunt internaţi bolnavi cu infecţii), spre deosebire de altele, cum ar fi, de pildă, Terapia Intensivă (unde sunt internaţi pacienţi gravi, cu imunitate scăzută, cu stări septice sau terminale), unde se consideră, nu doar în România, ci peste tot în lume, că sunt cele mai multe infecţii nosocomiale”, a declarat medicul braşovean pentru Hotnews.ro.
Identificarea pacienţilor cu probleme încă de la internare
Aseară, când ministrul Sănătăţii Sorin Pintea a fost prezentă la Braşov pentru a prezenta ordinul de ministru prin care va fi înfiinţat noul spital regional din municipiu, dr. Grigorescu a reiterat problema acestor infecţii nosocomiale şi a spus că ar trebui luate măsuri ca fiecare cadru medical să le raporteze fără nici o teamă, astfel încât să fie evitate pe viitor astfel de tragedii. Acesta a mai aăugat că, în secţia pe care o conduce, fiecărui pacient îi sunt recoltate probe bacteriologice la internare, astfel încât pacienţii cu probleme să fie identificaţi şi izolaţi.
Citeşte şi:
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
0 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate