Lucruri puţin cunoscute despre imnul României - textul a fost publicat din întâmplare şi interzis ulterior. Când şi unde a fost cântat prima oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poemul „Un Răsunet“ a fost compus de Andrei Mureşanu. FOTO Casa Mureşenilor.
Poemul „Un Răsunet“ a fost compus de Andrei Mureşanu. FOTO Casa Mureşenilor.

„Deşteaptă-te, române!“ este imnul României din 1990. Imnul a fost compus şi cântat la Braşov de Andrei Mureşanu, deşi oficial cântecul este atribuit lui Anton Pann.

Despre cine este autorul oficial al imnului sunt mai multe ipoteze. Unii istorici spun că Andrei Mureşanu care a scris versurile este şi autorul melodiei. O altă ipoteză este aceea că George Ucenescu, compozitor care colabora cu Anton Pann susţine că al a compus melodia. O altă ipoteză este că un cântec religios „Din sânul maicii mele“, publicat la 1832 ar sta la originea melodiei.

Mai multe înscrisuri îl creditează însă pe Andrei Mureşanu şi ca autor al versurilor, dar şi ca autor moral al melodiei. Împrejurările în care a fost scrisă celebra poezie sunt descrise de soţia lui Andrei Mureşanu, Susana. În mai 1848 erau adunaţi la Braşov mai mulţi fruntaşi ai românilor, cum ar fi Bălcescu, fraţii Brătieni, Magheru, Cezar Bolliac, Alecsandri,  Bolintineanu. „De la o asemenea întrunire s-a întors odată, pe la finea lui mai, barbătul ei, târziu după miezul nopţii, fiind foarte agitat. El nu s-a culcat, ci s-a aşezat la masa de scris şi a scris până târziu, după ce se făcuse ziuă, mai sculându-se din când în când de la masă şi plimbându-se prin odaie, citind din ceea ce scrisese. Erau strofe din «Deşteaptă-te, române!»“, spune Valer Rus, directorul Muzeului Casa Mureşenilor. Poezia a fost publicată în 21 iunie 1848 sub titlul Răsunet.

Sora lui Andrei Mureşanu a mai scris în însemnările sale că poetul şi-a luat băieţii de la şcoala primară şi a mers cu ei pe Tâmpa unde au cântat cu toţii Deşteaptă-te Române. Scrierile istorice spun că Gheorghe Ucenescu a adaptat versurile pe melodia „Din sânul maicii mele“ a lui Anton Pan, la cererea lui Andrei Mureşanu.

„Luând în considerare şi tradiţia orală a familiei Mureşenilor care îl indica pe Andrei ca fiind un muzician talentat, îndrăznim să avansăm ca fiind cea mai probabilă ipoteza în care Andrei Muresanu a fost autorul propriu-zis al versurilor şi autor moral al melodiei“, mai spune Valer Rus.

Publicat din întâmplare

Poezia a fost publicată sun titlul „Un Răsunet“ în numărul 25 din 21 iunie 1848 al „Foii pentru minte, inimă şi literatură”, după ce a trecut de cenzura abatelui Kovacs Antal. Imul de acum al României a ajuns să fie public dintr-o eroare. Abatele Kovacs îl aprecia pe Mureşanu şi a crezut să poemul este unul de dragoste şi nu l-a citit. După apariţie abatele a recunoscut că dacă ar fi ştiut ce conţine poezia nu ar fi publicat-o niciodată.

Imediat după venirea comuniştilor la putere melodia a fost interzisă. A fost însă cântată în timpul revoltelor din 1987 şi 1989, ca apoi în 1990 să devină imnul oficial al României.

Andrei Mureşanu s-a născut la Bistriţa, pe 16 noiembrie 1816, şi a studiat filosofia şi teologia la Blaj. Era prieten bun cu George Bariuţiu şi aşa a ajuns profesor la Braşov, oraş în care a trăit până la moartea sa în 1863. A fost un luptător activ al revoluţiei din 1948.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite