Informaticienii braşoveni iau cu asalt America

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei echipe de la trei colegii din Braşov s-au calificat în finala American Computer Science League (ACSL). Concursul din America este cea mai prestigioasă competiţie de informatică din lume. Se desfăşoară de 35 de ani şi la el participă elevi de la peste 200 de licee din toată lumea. Concursul are loc în luna mai.

Elevii de la Colegiul de Informatică Grigore Moisil  au băgat spaima în ceilalţi competitori. Tinerii au un palmares impresionat. Participă de 14 ani la competiţie şi au câştigat până acum 10 titluri. De cinci ori au luat locul al doilea, iar odată locul al treilea. Colegiul are mare tradiţie, fiind unul dinte cele cinci centre infiinaţate de Nicolae Ceauşescu în 1972, Practic la acest liceu a fost văzut pentru prima dată primul calculator din Braşov.

Echipa care va participa în acest an la competiţia din America  ca categoria Intermediar 5 (adică echipă de cinci persoane) este formată din Râzvan Ardelean, Alex Dumitru, George Matca, Eugen Pătru şi Cristian Tămaş, toţi în calsa a XI-a. Din echipă mai fac parte Cornel Goran (clasa a X-a) şi Timotei Ardelean (clasa a IX-a).

Selecţia pentru echipa care participă în fiecare an la concursul din America este una extrem de dură. „În septembrie se anunţă cercul de informatică, unde se face pregătire suplimentară peste orele de la clase. Selecţia se face dintre elevii care se înscriu la acest cerc şi participă la Olimpiade. Sunt mulţi foarte buni de aceea selecţia este una dură. Anul acesta avem două rezerve în echipă tocmai pentru că nu s-a putut face o departajare. Elevii noştri au avut succes deoarece le place să se compare cu ceilalţi, să facă performanţă şi lucrează cu pasiune. În plus, avem tradiţie. Cei mai mici îi au exemplu pe cei mari care au concurat în anii trecuţi. Fiecare nou elev are un mentor dintre cei mai mari“, a spus profesoara Laura Niţulescu.

Echipă de temut

Răzvan Ardeal este la a treia participare la competiţia pe care a câştigat-o deja de două ori. Este pasionat de informatică încă din copilărie. Spune că el şi colegii lui merg în America cu un singur scop: să câştige. „Avem ceva emoţii, dar acestea sunt constructive. Ne ajută să ne concentrăm. Avem încredere în echipa noastră şi cred că putem câştiga, chiar dacă în concurs sunt şi alte echipe bune. Suntem deja cunoscuţi în America, suntem respectaţi, iar celelalte echipe se tem de noi“, a spus Răzvan Ardelean. Pe lângă titlurile din America mai are în palmares două medalii de argint şi o menţiune la Olimpiada Naţională de Informatică.

Tinerii cred că ambiţia şi pregătirea sunt principalele atuuri lale românilor. „Noi tratăm totul cu mai multă seriozitate decât echipele din alte ţări. Ne pregătim la un nivel mult mai înalt şi asta se vede. Trebuie doar să fim foarte atenţi ca să câştigăm“, a spus George Matca.

Membrii echipei spun că pentru ei informatica este un mod de viaţă. Cu toţii au învăţat să se descurce pe un calculator înainte să înveţe să scrie. „Pentru noi este în primul rând o pasiune. Este un domeniu cu multe aplicaţii pe viitor, dar şi unul foarte căutat. Chiar dacă am ales să studiem informatica din pasiune, pot spune că ne-am gândit şi la faptul că este o meserie căutată şi foarte bine plătită. Ne gândim să studiem mai departe în ţară, dar nu excludem acceptarea unor oferte din afară. Cu toţii însă ne dorim ca la terminarea studiilor să muncim aici în ţară“, a spus Alex Dumitru. Elevul are în palmares şi o medalie de bronz la Olimpiada Naţională de Informatică.

Pe lângă echipă în America va călători şi Sandy, un hipopotam, care este mascota echipei, transmisă din generaţie în generaţie.

image

Elevii de Şaguna speră din nou la un titlu

Şi elevii de la Colegiul Naţional Andrei Şaguna participă de zece ani la competiţie. Elevii de aici au obţinut până acum trei titluri, dar mai au în palmares şi un loc doi şi un loc trei. Colegiul Andrei Şaguna este singurul din Braşov care se regăseşte în top zece naţional, dar şi singurul cu promovabilitate de 100% la Bacalaureat în 2013.

Echipa de la Şaguna este formată din Mihai George Parlalea şi Dan Fodor (ambii clasa a XII-a) şi Robert Gabriel Ineluş şi Ghiţă Alexandru (clasa a XI-a). Echipa s-a calificat la categoria de seniori.

Alexandru Ghiţă a obţinut până acum o medie de bronz la Olimpiada Naţională de acum doi ani, dar şi titlul suprem în America anul trecut. „Ne-am bucurat foarte tare când am câştigat anul trecut. Concurenţa a fost foarte mare, sunt echipe foarte bune. Anul acesta mergem cu o dorinţă şi mai mare de a câştiga“, a spus elevul.

Rober Gabriel Ineluş, proaspăt medialiat cu bronz la Olimpiada de Informatică de anul acesta, participă pentru prima dată la concurs. „Anul acesta mergem cu o echipă relativ nouă, dar mergem ca să câştigăm. Asta este mentalitatea noastră. Dacă nu mergi ca să câştigi mai bine nu mai mergi. Cu toţii suntem pasionaţi. Eu am avut calculator acasă de la vâsta de un an şi tot informatică vreau să fac şi pe viitor. Câştigarea acestui concurs este o carte de vizită pentru noi, dar şi o bună iniţiere în munca de echipă“, a spus elevul.

Tinerii cred că succesul românilor se datorează în primul rând nivelului ridicat de pregătire. „La noi şcoala este multe mai dură. Totul este la un nivel mai înalt. De aceea când mergem afară la concursuri avem succes. Calculatorul este o mare pasiune de-a mea, dar pe viitor mă gândesc la o carieră în medicină“, a spus Mihai George Parpalea.

Există învăţămân de elită în România

Profesorul care lucrează cu elevii de la Şaguna spune că faptul că există licee de elită este un mare avantaj. „Unul dintre avantajele noastre este existenţa unui învăţământ de elită. La noi selecţia este naţională. De exemplu, în Germania, admiterea la liceu este pe cartiere ca să mă exprim aşa. În plus noi avem mare tradiţie în informatică dinainte de 1990. În Franţa de exemplu aceasta materie se studiază la nivel de liceu doar de doi ani. Noi sumtem deja avansaţi, lucrăm la un nivel înalt, de aceea avem succes“ a spus profesorul Adrian Modrişan.

Bococii de la Unirea

O premieră pentru Braşov este participarea anul acesta şi a unei echipe de la Colegiul Naţional Unirea. Echipa a reuşit să se califice cu un punctaj maxim şi este formată din Claudiu Teodorescu, Daniel Pandelea şi Andrei Bălăşescu, toţi în clasa a XII-a. Colegiul nu are mare tradiţie în informatică. Anul acesta va absolvi prima promoţie la această specializare. Elevii vor să dovedească că sunt cei mai buni şi s-au calificat la secţiunea Intermediar 3 (echipă de 3 persoane).

Daniel Pandelea a obţinut bronzul la Olimpiada Naţională de Informatică din 2013. Ceilalţi doi colegi ai săi, Claudiu Teodorescu şi Andrei Bălăşescu au participat şi ei la faza judeţeană a olimpiadei de informatică. Cei trei elevi au realizat şi site-ul Colegiului Naţional Unirea şi vor să-şi continuă studiile în informatică după terminarea liceului.

Elevii au aflat despre concurs de la colegii din celelalte licee. „Am participat anul trecut la Olimpiada Naţională de Informatică şi aşa am aflat. Le-am spus şi colegilor şi ne-am decis să participăm. Am fost foarte bucuroşi că am reuşit să ne calificăm cu un punctaj maxim. La noi Olimpiada Naţională de Informatică este la nivelul celei internaţionale şi cred că asta ne asigură un avantaj. Sunt pasionat de informatică de mic copil. De când am primit primul calculator, înainte să merg la şcoală am ştiut că informatica este drumul meu. Am făcut şi site-ul liceului, iar împreună cu cei doi colegi din echiă asigurăm şi mentenanţa “, spune Daniel Pandelea.

Tinerii îşi propun să urce cel puţin pe podium, dar speră şi la titlul cel mare. „Ne pregătim intens încă din luna decembrie. Pornim de la ideea de a lua unul din primele trei locuri, dar cred că avem şanse să şi câştigăm. Ştiu că asiaticii sunt foarte buni, dar dacă ne concetrăm putem să-i învingem. Sunt pasionat de calculator de când eram copil şi asta este tot ceea ce îmi doresc să fac“, a spus Claudiu Teodorescu.

Cei trei tineri se cunosc din clasa a V-a, iar pasiunea pentru informatică i-a adus împreună. „Cred că un avantaj al echipei este faptul că suntem împreună de opt ani şi ne cunoaştem foarte bine. Acest concurs este o premieră pentru noi şi vrem să dovedim că putem face faţă şi că şi colegiul nostru are clase la elită la informatică“, a spus Andrei Bălăşescu.

image

Elevii au nevoie de sprijin financiar

Pentru a ajunge la competiţia din Statele Unite ale Americii fiecare elev are nevoie de 3000 de dolari, pentru transport, cazare şi cheltuieli. Consiliului Judeţean va sprijini Colegiile Andrei Şaguna şi Grigore Moisil cu 100.000 de lei care vor ajunge parţial pentru transport şi cazare. Elevi au depus cerere încă de anul trecut, iar finanţarea a putut fi inclusă în buget. Elevii mai au însă nevoie şi de sponsori, iar cei care doresc să-i sprijine se pot adresa direct conducerii celor două colegii.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că nu mai au fonduri şi pentru elevii de la Colegiul Naţional Unirea care s-au calificat în premieră la concurs. Elevii se chinuie acum să caute sponsori. „ Încercăm să strângem fondurile necesare. Până acum ne-au ajutat două persoane fizice şi Asociaţia de Părinţi, dar mai avem nevoie de sponsori. Oricinea vrea să îi ajute pe aceşti copii poate lua legătură cu secretariatul Colegiului Unirea“, a spus Alina Moldovan, psihlogul liceului care se ocupă de strângerea de fonduri.

Ce înseamnă competiţia

American Computer Science League (ACSL) este cea mai mare competiţie de informatică din lume la care participă elevi din America, Europa şi Asia.

Există patru divizii la ACSL: cea pe clasă, cea de juniori, cea pentru intermediari şi pentru seniori. Categoria de juniori este recomandată pentru elevii de gimnaziu. Categoriile pentru intermediari şi seniori sunt recomandate pentru elevii de liceu, categoria de seniori fiind mai grea. Finala competiţiei are loc în fiecare an într-o localitate aleasă din S.U.A.. Echipele de Juniori pot avea numai 5 membri, iar cele de seniori şi intermediari pot fi de câte 3 sau 5. Fiecare echipă concurează împotriva altor echipe de aceeaşi mărime şi categorie.

Până să ajungă la finala din America, elevii dau patru teste preliminare, de teorie şi programare. În America ajuns primele 20 de echipe clasate după punctajul obţinut la testele preliminare. În runda finală din SUA competiţia durează trei ore. Fiecare membru al echipei primeşte 12 probleme de programere, dar şi un test de teorie. La final se adună punctajele fiecărui membru al echipei. Premiile sunt simbolice şi constau în plachete, dar pretigiului titlului cel mai este multe mai important.

Pe aceeaşi temă:

Doi liceeni reinventează izolarea fonică

Un braşovean a câştigat concursul mondial de şah pentru amatori

Elevii româmi, premiati la trei olimpiade de latină

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite