Ioan Botorg, protestatarul de profesie al Braşovului, s-a urcat pe acoperişul Tribunalului. Doar vicepreşedinta instanţei a reuşit să-l convingă să coboare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Botorog îşi cere vacile confiscate de primărie de aproape 15 ani. Aseară s-a urcat pe acoperişul Tribunalului, unde a stat şapte ore. Asta, deşi avea ordin de restricţie şi nu avea voie să se apropie de clădire la mai puţin de 100 de metri.

Ioan Botorog este protestatarul de profesie al Braşovului. De aproape 14 ani se arată nemulţumit de instituţiile publice. S-a urcat în pomi, s-a legat cu lanţuri, a aruncat cu fecale la Prefectură, dar nu s-a lăsat. A intrat la puşcărie, iar imediat după ce a fost eliberat, şi-a reluat protestele în curtea Tribunalului de această dată. Sătui de scandal, magistraţii l-au dat în judecată pe Botorog şi au obţinut un ordin în luna iulie un ordin de restricţie prin care bărbatului I se interzice să se mai propie de clădire la o distanţă mai mică de 100 de metri.

Aseară, Ioan Botorog a încălcat acest ordin şi s-a urcat pe acoperişul Tribunalului. A folosit o schelă montată pe clădirea instanţei la care se fac reparaţii. Oamenii care l-au văzut au sunat la 112. Potrivit reprezentanţilor ISU Braşov în zonă au ajuns imediat un echipaj SMURD şi unul cu autoscară , doi alpinişti, cărora şi s-au adăugat poliţişti, jandarmi şi un negociator. A fost solicitată o pernă pneumatică de la ISU Covasna. Botorog însă nu s-a lăsat convins să coboare şi a ameninţat de mai multe ori că se aruncă de pe clădire. În cele din urmă, după şapte ore de discuţii, a fost convins să coboare de către vice-preşedinta Tribunalului, Cristian Ciolacu, care a fost echipată corespunzător şi a urcat pe scara pompierilor până la protestatar. Botorog are acum un nou dosar penal pentru că a încălcat ordinul de restricţie şi a tulburat liniştea publică.

Protestele braşoveanului au început în 2003, atunci când autorităţile locale i-au confiscat mai multe vaci care păşteau pe domeniul public, în Centrul Civic. Animalele au fost sacrificate după ce Botorog nu a putut face dovada proprietăţii, pentru a le răscumpăra. De atunci, braşoveanul a primit sute sau chiar mii de amenzi, a fost reţinut, arestat şi chiar internat la Spitalul de Psihiatrie. A făcut puşcărie de două ori. Primul protest al lui Botorog, care l-a trimis după gratii, a fost pe 31 iulie 2009.  Protestatarul Braşovului s-a supărat că oamenii legii îi confiscaseră cu o zi înainte placardele şi goarna, aşa că s-a gândit la un protest inedit. A umplut un borcan cu fecale, pe care le-a împrăştiat pe trotuarul din faţa Prefecturii Braşov, iar alături a pregătit o farfurie cu sare şi câteva felii de pâine. „Îi servesc pe primar şi pe poliţişti cu pâine şi sare. Ăsta de pe jos este tot pentru ei, că aşa sunt şi ei", le-a povestit Botorog trecătorilor atunci.

A ajuns după gratii unde a stat aproape doi ani. În 2011, proaspăt ieşit pe poarta închisorii, Gheorghe Botorog s-a dus glonţ la magazin, şi-a cumpărat un lanţ şi două lacăte, apoi s-a instalat din nou în faţa Prefecturii Braşov. Protestatarul s-a înfăşurat cu lanţul în jurul gâtului, apoi s-a legat de uşa de acces în Prefectură şi a început să ţipe. A primit o nouă condamnare pentru ultraj, iar la câteva zile după ce a fost eliberat a ieşit din nou să protesteteze. De această dată în curtea Tribunalului, unde îşi cerea vacile înapoi de la primarul George Scripcaru.
 

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite