Istoria ciocolatei din Braşov. Tradiţia marilor ciocolatieri români a fost brutal întreruptă de şefii unei multinaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fabrica de ciocolată Hess, una dintre cele mai vesitite în perioada interbelică
Fabrica de ciocolată Hess, una dintre cele mai vesitite în perioada interbelică

Istoria ciocolatei la Braşov începe în urmă cu 125 ani, când a luat fiinţă fabrica de produse zaharoase Tiess & Seidel. Fabrica celebră a fost acum demolată, aici urmând să se contruiască un hypermaket şi un hotel. La 1900, ciocolata era celebră şi chiar Regina Maria a vizitat fabrica din Braşov.

Clădirea a rezistat bombardamentelor, dar nu a putut rezista capitalismului de după Revoluţie. A fost preluată de comunişti şi apoi privatizată după 1990, cumpărată de Kraft Jabos Suchard, devenind marca Poiana. Ulterior, Kraft a mutat capacităţile de producţie în Bulgaria.

Ciocolata braşoveană se mai găseşte la muzeu


Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului a vernisat expoziţia „Bonbons. Chocolat. Caramels. Istoria ciocolatei la Braşov”, care poate fi vizitată până în martie 2017. Muzeograful Camelia Neagoe spune că prima fabrică de produse zaharoase a fost Thiess & Seidel, care a început să funcţioneze din 1891, când s-a deschis un mic atelier pentru producţia de ciocolată pe strada  Al. Ioan Cuza din Braşov. Acest atelier a fost extins şi modernizat în anul 1921, iar în anul 1927 a fost ridicată o nouă fabrică – dotată cu utilajele de ultima generaţie ale acelei perioade.

regina maria


Din aceasta s-a desprins ulterior fabrică Hess. Se produceau aici peste 1000 de sortimente de dulciuri de cea mai bună calitate - figurile de ciocolată „Novitas” pe care privindu-le oricât de aproape, îţi dau impresia unor preţioase bibelouri. „Sunt mici statuete, delicat pictate, pe care le-ai putea confunda cu cele de Sèvres, dacă n’ai şti unde te afli. În realitate sunt din cea mai bună ciocolată cu un înveliş de ceară, care are proprietatea să conserve ciocolata timp îndelungat”, se spunea în presa vremii.

Fabrica Hess era proprietatea familiei de comercianţi Hesshaimer. Între cele două războaie mondiale, fabrica a făcut parte din „Transifac", sindicatul fabricilor de ciocolată, cacao şi bomboane din Transilvania şi Banat. Fabrica a avut un magazin propriu de prezentare la Bucureşti în 1943.

ciocolata brasov

În 1944 fabrica a avut de suferit din cauza bombardamentelor şi după 23 august 1944 a fost numit un administrator de supraveghere. La 11 iunie 1948 fabrica „Hess” a fost naţionalizată în baza legii nr. 119.

În 1922, fraţii Stollwerck din Bratislava au construit fabrica de ciocolată şi specialităţi din ciocolată Stollwerck, la fel de vestită în acea epocă, care avea sediul pe strada Lungă, devenită Unitatea 2.

Fabricile de ciocolată, captură de război


Perioada războiului a fost dificilă prin restricţiile de aprovizionare, iar la finalul conflictului fabrica a fost declarată „bun inamic” şi predată administraţiei URSS, autoritatea fiind exercitată de un administrator de control. În 1953, în urma unei înţelegeri cu statul sovietic, fabrica a revenit României, care în 1954 a unit cele două fabrici în intreprinderea de produse zaharoase „Desrobirea”, devenită în 1966 „CIBO”, care producea mai ales pentru export.

În 1991 fabrica de ciocolata „Cibo” va deveni „Poiana - Produse Zaharoase” SA. Fabrica e preluată, în februarie 1994, de compania multinaţională Kraft Jacobs Suchard, devenită ulterior Kraft Foods International, iar unitatea de la Braşov se numeşte Kraft Foods România. În 2009, producţia a încetat, compania mutând capacităţile de producţie în Bulgaria.

În prezent, la Braşov mai funcţionează doar un atelier de ciocolaterie, unde se fac praline, cu ciocolată importată din Belgia, dar mare parte din umpluturile sunt realizate după reţete locale.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite