Lucruri puţin cunoscute despre ouă. Cum recunoaşteţi un ou proaspăt fără să-l spargeţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente. FOTOArhivă.
Ouăle sunt printre cele mai hrănitoare alimente. FOTOArhivă.

Ouăle conţin aproape toate vitaminele, dar trebuie consumate dimineaţa pentru că sunt greu de digerat. Culoarea oului sau a gălbenuşului nu are legătură cu calitatea lui. În plus, putem afla simplu dacă un ou este proaspăt sau fiert fără să îl spargem.

Ouăle sunt unele dintre cele mai hrănitoare alimente. Conţin proteine, ţin de foame şi au aproape toate vitaminele necesare corpului. „Un ou conţine toate vitaminele exceptând Vitamina C. Este bogat în complexul de vitamine B şi ajută la menţinerea sănătoasă a creierului. Ouăle conţin Vitamina D şi pot combate rahitismul. De asemenea, ouăle au multe proteine şi ajută la menţinerea tonusului muscular. În plus ţin de foame. Ouăle conţin cisteină şi sunt un foarte bun remediu antimahmureală“, spune medicul internist Florin Tudor.

Greu de digerat şi cu potenţial alergen

Deşi sunt foarte hrănitoare ouăle se digeră destul de greu. De aceea sunt recomandate a fi consumate la micul dejun. „Omleta ne poate pica cel mai greu la stomac. De vină sunt albuşurile bătute care se amestecă şi este nevoie de câteva ore pentru a fi eliminate din stomac. Oul fiert moale se digeră mai uşor, cam în 90 de minute, în timp ce oul fiert tare are nevoie de două ore. De aceea se spune că nu este bine seara să mâncăm ouă. Ele trebuie consumate dimineaţa când sistemul digestiv este mai alert. Ouăle au şi potenţial alergen mai ales la copiii mici. Unii nu tolerează albuşul, alţii gălbenuşul. Acest tip de alergie poate dispărea în timp, dar poate fi şi permanentă, caz în care se recomandă înlăturarea tuturor produselor care conţin ou. Poate apărea urticarie, dar şi probleme digestive“, mai spune medicul.

Ciudăţenii ale oului

Mulţi dintre noi spargem oul ca să ştim dacă este proaspăt. Putem însă să verificăm şi altfel. Dacă punem un nou într-un pahar cu apă şi se duce la fund înseamnă că are gălbenuşul greu şi este încă proaspăt. Dacă nu se scufundă, trebuie aruncat. Când fierbem ouă putem verifica simplu dacă sunt gata de mâncat. Trebuie doar să îl învârtim. Dacă nu se învârte, atunci albuşul este încă lichid şi mai trebuie fiert. Culoarea unui ou nu are nicio legătură cu calitatea lui, ci cu rasa găinii care l-a făcut. De asemenea, culoarea gălbenuşului nu arată neapărat calitatea oului, ci mai degrabă ce a mâncat găina. Dacă este galben închis înseamă că găina a mâncat iarbă, iar dacă este galben deschis aceasta a fost hrănită cu orz şi grâu. Ouăle au mii de pori chiar dacă aceştia nu se văd. De aceea trebuie ţinute în carton pentru că pot absorbi toate mirosurile din frigider. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite