Braşov

articolul anterior articolul urmator

Măsuri speciale pentru prevenirea răspândirii Covid-19 în închisori. Cum se pot vaccina deţinuţii

1
17 Jan 2022 17:40:20
Autor: Ioan Buciumar
Măsuri de siguranţă în penitenciare FOTO Adevărul
Măsuri de siguranţă în penitenciare FOTO Adevărul

Măsurile de prevenire a răspândirii virusului sunt mai stricte în închisori, deoarece un număr mare de deţinuţi trăiesc într-un spaţiu restrâns

Dacă pentru majoritatea populaţiei gestionarea pandemiei depinde în cea mai mare măsură de deciziile şi acţiunile proprii, într-o comunitate cum este un penitenciar situaţia se schimbă. Deţinuţii trăiesc într-un spaţiu restrâns şi trebuie să fie mult mai atenţi la posibilităţile de răspândire a virusului. Din acest motiv, la Penitenciarul Codlea, Braşov, există câteva măsuri de prevenţie speciale. 
 
„Accesul în penitenciar se realizează după ce, în prealabil, atât personalul unităţii, cât şi persoanele vizitatoare şi-au dezinfectat mâinile şi au trecut peste covorul cu soluţie virucidă. Întreg personalul are obligaţia de a purta mască de protecţie astfel încât să acopere complet nasul şi gura în toate spaţiile închise şi deschise aparţinând unităţii. 
 
Persoanele vizitatoare sunt supuse triajului epidemiologic şi completează chestionarul coronavirus. Atât deţinuţii, cât şi aparţinătorii au obligaţia de a purta echipamente individuale de protecţie împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. Programările la sectorul Vizită se planifică astfel încât să se asigure o distanţă de minim doi metri între vizitatori şi un interval de minim 20 de minute între serii. 
 
Spaţiile sunt dezinfectate înainte şi după fiecare serie de vizitatori”, a precizat Liviu Matache, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Codlea. 
 
Deţinuţii se schimbă, deoarece unii îşi încheie pedeapsa şi vin alţii noi. Din acest motiv şi numărul de persoane vaccinate sau infectate variază. Există, însă, o situaţie specială: a celor care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar vor să se vaccineze. 
 
„Persoana custodiată informează administraţia penitenciarului cu privire la intenţia de vaccinare, completează un formular în acest sens, care este transmis centrului de vaccinare arondat. Pe baza programării, deţinuţii sunt prezentaţi la centrul de vaccinare”, a mai explicat Liviu Matache. 
 
În prezent, la Penitenciarul Codlea nu există nicio persoană custodiată care să fie depistată pozitivă la coronavirus.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 
Ţeapă imobiliară. Zeci de braşoveni şi-au plătit noile apartamentele încă din 2019, dar nu pot nici măcar să intre în bloc
 
Trupul neînsufleţit al alpinistei decedate în Bucegi se află încă în locul în care aceasta a căzut
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Iobag Nerfos
17.01.2022, 17:44:34

Intrebarea nu este cum se pot vaccina detinutii ci cum se pot imbolnavi detinutii? Daca iei Covid si-n puscarie...

-13 (13 voturi)
Modifică Setările