Ministrul Mediului, determinat să stopeze defrişarea pădurilor virgine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lazlo Borbley a precizat că până la finele anului, legea privind protejarea pădurilor seculare va fi definitivată şi ele nu vor mai putea fi exploatate. Acesta a venit ieri la Şinca unde a vizitat o astfel de pădure şi s-a convins de frumuseţea acesteia.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a fost invitat, ieri, de organizația World Wide Fund for Nature (WWF) să viziteze pădurea Șinca din județul Brașov, una dintre pădurile virgine ale României.

WWF a reuşit să-l convingă pe ministru să schimbe legislația privind pădurile virgine și să elaboreze o lege specială pentru protecția lor. Acesta a precizat că, până la finele anului, actul normativ va fi definitivat, iar exploatările forestiere vor fi interzise în totalitate în aceste zone. „Avem o ţară unică din punct de vedere al frumuseţii naturii, iar în România sunt cele mai mari păduri virgine din Europa, peste 250.000 de hectare. Ele sunt ca o comoară pentru ţara noastră. Suntem la faza finală de definitivare a normativului care va proteja aceste păduri", a spus Lazlo Borbely, la Şinca.  

Copaci de dimensiuni record

Şinca este un caz fericit, întrucât în luna mai a acestui an, asociaţia a încheiat un parteneriat cu autorităţile locale pentru ca 350 de hectare de pădure seculară, de lângă comuna Şinca Veche, să nu fie atinse de drujbe sau topoare. Pădurea de la Şinca este unică prin faptul că exemplarele de aici ating dimensiuni care nici măcar nu se regăsesc în manualele de specialitate. De exemplu, fagii nu depăşesc 41 de metri înălţime, dar la Şinca ei ating şi peste 50 de metri şi un diametru de aproximativ 1,5 metri.

Citiţi mai multe amănunte despre pădurea seculară de la Şinca aici

Autorităţile trebuie însă, să pună la punct şi un sistem de compensare pentru proprietarii care deţin astfel de păduri. „Aceştia nu pot să îşi exploateze proprietatea şi este normal că trebuie să îi despăgubim. Există fonduri de 100 de milioane de euro, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, de la Uniunea Europeană, pe care sper că îi vom putea folosi în acest sens, dar trebuie să finalizăm procedura împreună cu cei din Comisia Europeană", a mai explicat Borbely. Până la jumătatea anului viitor, ministrul Mediului speră că va fi definitivată inventarierea tuturor pădurilor din ţara noastră.

Totodată, ministrul a precizat că vor fi intensificate controalele silvice, iar până în prezent, sunt pe rol 2.500 de dosare penale pentru astfel de infracţiuni. Autorităţile de mediu vor însă, să schimbe legislaţia şi în acest sens, iar furtul a peste un metru cub de lemn să fie considerat infracţiune, nu contravenţie, cum este acum. „S-a redus cantitatea de masă lemnoasă tăiată ilegal, cu 15% faţă de acum doi ani, dar este loc de mai bine", a punctat ministrul.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite