Minunile de la Viscri care l-au cucerit pe Prinţul Charles. Pâinea familiei Onea este printre preferate sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familia Onea păstrează afacerea în familie. FOTOArhivă personală.
Familia Onea păstrează afacerea în familie. FOTOArhivă personală.

Domnica şi Gheorghe Onea fac pâine după o reţetă veche de 100 de ani. Toţi turiştii care ajung la Viscri le-au gustat pâinea. Aceasta este şi înscrisă în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale şi este 100% Bio. Pâinea a fost gustată şi de Prinţul Charles, vecinul familiei, care a declarat că i-a plăcut.

Modul în care este preparată pâinea familiei Onea o face unică şi îi dă un gust deosebit. Deşi puteau să se modernizeze, să producă la scară mai mare şi să câştige mult mai mulţi bani, soţii Onea au preferat să păstreze totul autentic.

„Reţeta folosită am moştenit-o de la buncii noştri. Pâinea este frământată manual. Nu folosim niciun fel de aparatură, deşi ar fi mult mai uşor. Este coaptă într-un cuptor de lemne tradiţional şi nu în cuptor pe gaz. Folosim doar apă, sare, făină şi maia, niciun fel de aditivi. Maiaua este o plămădeală făcută din apă caldă şi făină. Se lasă trei zile la căldură, fermentează şi apoi se introduce în aluatul de pâine. Pâinea este naturală şi are un gust deosebit. Facem cam 50-60 de pâine pe zi şi vindem pe lângă Viscri şi în Sighişoara. Este o afacere de familie şi noi sutem cei care o preparăm. Atunci când avem cerere mai mare vin două femei din sat şi ne ajută“, spune Domnica Onea. Pâinea de Viscri se vinde la 1 kilogram şi costă 6 lei.

Pâinea familiei Onea din Viscri. FOTOArhivă Personală

Pâinea familiei Onea a ajuns şi pe masa prinţului Charles într-una dintre vizitele sale la Viscri. „Când a fost ultima dată la noi în sat, i-am trimis Prinţului Charles să guste pâinea noastră, împreună cu câteva dintre dulceţurile pe care le facem pentru turişti. Am aflat că i-au plăcut mult produsele noastre, mai ales pâinea. Prinţul Charles a gustat din toate produsele tradiţionale de la Viscri. Este un om extraordinar şi stă de vorbă cu sătenii de câte ori vine aici“, a mai spus Domnica Onea.

Şi turiştii care vin la Viscri cumpără pâine. „ Noi suntem în centrul satului, iar mirosul de pâine caldă se simte de la zece de metri distanţă. Turiştii care vin să viziteze Biserica Fortificată intră mereu şi până la noi. De cele mai multe ori spun că mirosul le face poftă şi nu se pot abţine să nu cumpere şi să nu guste pâinea noastră de casă“, a mai spus femeia.

Pâinea familiei Onea din Viscri. FOTOArhivă Personală

Pensiune lângă casa prinţului Charles

Familia Onea are o casă chiar lângă proprietatea prinţului Charles, locuinţă pe care au transformat-o în pensiune. Turiştii care vin aici sunt serviţi cu bunătăţi natural, iar pâinea este un punct de atracţie. „ Avem turişti, nu putem să ne plângem. Oamenii spun că vin la Viscri pentru că s-au săturat de agitaţia marilor oraşe şi vor să vadă ceva autentic. Viscri este un sat liniştit unde turiştii pot gusta preparate tradiţionale. De pe masa noastră nu lipseşte niciodată pâinea de casă care a avut mare success mereu. Mai găsitim ciorbă de perişoare, sarmale, friptură tradiţională, toate naturale. Avem animalele noastre şi toate ingredientele pe care le folosim sunt din propria gospodărie. Turiştii apreciază tot ce este natural“, povesteşte Domnica Onea. O cameră la pensiune costă 100 de lei pe noapte, iar o masă îmbelşugată 40 de lei.

Minunile de la Viscri preferate de prinţul Charles

Pe lângă pâinea tradiţională prinţul Charles s-a declarat încântat şi de dulceaţa de fructe de pădure produsă de Gerda Gerghiceanu din Viscri. „L-am întâlnit pe prinţul Charles acum trei ani când a venit în vizită la Saschiz. Acolo s-a organizat un târg de produse BIO special pentru el. Am fost şi eu cu gemurile. Eu i-am oferit un gem de-al meu şi i-a plăcut“ povesteşte Gerda Gherghiceanu. Femeia produce gemuri 100% BIO gătite pe foc de lemne şi cu zahăr puţin. Un borcan costă 10 lei.

image

Şosete din lână naturală din Viscri au devenit şi ele celebre şi dacă ajungeţi în sat trebuie să vă cumpăraţi o pereche. Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine) acum 50 de ani. Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul, trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Acum, ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung majoritatea la export. Sunt duse la Naumburg în Germania, de unde se vând în toată ţara. O pereche de şosele costă între 10 şi 20 de lei, la fel ca şi mănuşile. Căciulile sunt 30 de lei, iar puloverele costă între 60 şi 80 de lei. Prinţul Charles a primit şi el în dar o pereche de şosete de Viscri.

Şosetele de Viscri au ajuns celebre în întreaga lume. FOTOAdevărul

Pe aceeaşi temă:

FOTO Viscri, satul care are de 30 de ori mai mulţi turişti decât locuitori

Biserica fortificată din Viscri, bijuteria secolelor trecute

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite