Braşov

articolul anterior articolul urmator

Misterele Bisericii Sfântul Nicolae din Şchei. Documentul secret din globul de aur şi „Roata lumii“ care anunţă Apocalipsa

0
20 Feb 2015 13:21:42
Autor: Simona Suciu
Biserica Sfântul Nicolae din Şchei este unul dintre simbolurile Braşovului. FOTOSimona Suciu.
Biserica Sfântul Nicolae din Şchei este unul dintre simbolurile Braşovului. FOTOSimona Suciu.

Biserica Sfântul Nicolae din Şchei ascunde multe hrisoave străvechi unele vechi de peste 300 de ani. Aici se află şi o icoană care prevesteşte apocalipsa.

Misterul globului poleit cu aur în care au fost ascunse documente vechi a circulat mai bine de 200 de ani. Existenţa lui a fost însă confirmă. Legenda spune că în cea mai înaltă turlă a bisericii, exact la baza crucii mari a fost aşezat un glob poleit cu aur în care a fost ascuns un document misterios cu informanţii importante despre braşovenii din Şchei. Nici până astăzi nimeni nu ştie exact ce conţine documentul original.

Vasile Oltean, directorul muzeului primei Şcoli Româneşti, care se află în incinta Bisericii Sfântul Nicolae, a confirmat existenbţa documentului. Acestea ar fi fost scris în 1742 de Radu Tempea, cronicarul care a scris istoria bisericii. În afară de autori nimeni nu a ştiut ce conţine documentul timp de două secole. El a fost scos la lumină doar de două ori. Odată în 1887 când muncitorii au ajuns în turn şi au deschis globul şi odată în 1946 când biserica a fost din nou renovată. Atunci preotul Candid Muşlea a redactat şi un process verbal despre conţinutul documentul, dar copiile au fost ascunde de teama regimului comunist.

„S-ar putea spune că acest glob este un fel de capsulă a Timpului, pus pentru ştiinţa generaţiilor viitoare. Este un  fel de legământ ca nici un om de rând să nu pună mâna pe el şi nici măcar orice faţă bisericească. Oamenii bisericii îl pot  atinge doar cu aprobarea ierarhului, iar cel care descoperă conţinutul documentului trebuie să anunţe imediat superiorul bisericesc“, a spus Nicolae Oltean.

Secrete bine păzite

Documentul original este în continuare secret şi ascuns în globul de aur. Profesorul Vasile Olteanu care a văzut copiile spune că acestea sunt o mărturie despre cultura locuitorilor din cartierul braşovean Şchei. Practic hrisovul vorbeşte despre cum s-au chinuit românii şi saşii să îşi păstreze identitatea naţională. Documentul spune despre saşi că erau un popor inteligent şi foarte disciplinat şi că maghiarii vroiau să îi asuprească. Se mai menţionează şi sprijinul acordat de către biserică şcolilor româneşti ale vremii.

 „Politiceşte, avem drepturi naţionale pe hârtie, dară în faptă, stăpânitorii, adecă maghiarii, nu ne lasă să le folosim, fiindcă tendinţa lor este de a maghiariza toate popoarele din ţară“, se menţionează în procesul verbal al documentului secret. Aceste hrisoave erau ascunde de frică. Dacă s-ar fi aflat conţinutul lor, preoţii români ar fi fost ucişi.

Fresca din biserică care vesteşte Apocalipsa

Tot la Biserica Sfântul Nicolae există şi o frescă despre care se spune că vesteşte apocalipsa. Potrivit interpretărilor, „Roata Lumii“ arată că Apocalipsa ar fi vestită de inversarea polilor magnetici ai Pământului.

Apocalipsa este un subiect întors pe toate părţile. De-a lungul timpului, mai multe date calendaristice au fost avansate ca ziua sfârşitului lumii. În România avem puţine reprezentări ale Apocalipsei. Una dintre acestea este la biserica „Sfântul Nicolae“ din Şchei. Aici sunt nu mai puţin de 13 scene ale Apocalipsei, pictate pe bolta lăcaşului. Plus o frescă năucitoare pe care n-a reuşit să o înţeleagă nimeni până acum, dar care seamănă izbitor cu ceea ce vedem în documentarele despre predicţiile apocaliptice: explozii solare şi inversarea polilor magnetici, scrie newsbv.ro.

Fresca se numeşte „Roata lumii“ şi „redă o scenă unică a rotirii Pământului în jurul Soarelui, rotaţie executată de sfinţi, unică – la nivel mondial. Soarele, în mijlocul căruia este un triunghi echilateral care încadrează „ochiul cel neobosit“, aruncă spre Pământ raze ucigătoare.

Două câte două şi la poli opuşi, aceste personaje au haine de aceeaşi culoare. Par să fie doi bărbaţi şi două femei. Nu au aceeaşi vârstă şi nici aceeaşi rasă. Dar cel mai ciudat lucru este poziţia lor. Personajele încearcă să urnească planeta, dar nu în plan orizontal, al mişcării de rotaţie, ci în plan vertical, de parcă ar vrea s-o dea peste cap. Dacă această roată a lumii face parte din ansamblul scenelor care descriu Apocalipsa, atunci nu se poate să nu facem legătura cu mult vehiculata teorie a inversării polilor magnetici ai Terrei, una din temele care anunţă sfârşitul lumii.

„Roata Lumii ar trebui să atragă atenţia teologilor şi oamenilor de ştiinţă, deopotrivă, în căutarea unei interpretări din întreaga lume. În acest moment, fresca din Şchei e doar un imens semn de întrebare, ce tulbură umanitatea“, a spus preşedintele Fundaţiei Dacia, Liviu Pandele.

Un simbol al Braşovului

Biserica Sfântul Nicolae datează din 1292 şi a afost ridicatră cu ajutorul lui Neagore Basarab. În jurul ei s-au construit Prima Şcoală Românească unde s-a tipărit prima carte în limba română de către Diaconu Coresi. În cimitirul bisericii sunt îngropate personalităţi importante din istoria naţională şi locală ca Nicolae Titulescu, Ioan Meşotă şi preotul Vasile Safta. Şi Mihai Eminescu a fost impresionat de biserică şi chiar i-a dedicat o poezie.

Pe aceeaşi temă:

FOTO Misterele şi legendele Braşovului. De la fantome, poveşti de dragoste tragice, locuri vindecătoare de boli şi construcţii inexplicabile

VIDEO Cetăţile Braşovului, pline de mister. Povestea bastionului «gulagului» românesc şi a „Fecioarei de Fier“ cu care erau torturaţi deţinuţii politic

FOTO Misterele Braşovului: fantoma din tunelul de la Teliu

FOTO Blestemul călăilor Braşovului. Ucigaşii au sfârşit la fel de crud ca şi victimele lor

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările