Braşov

articolul anterior articolul urmator

„Moartea verde“, mai periculoasă decât cea „albă“

0
16 Feb 2010 12:51:03
Autor: adevarul
Poliţiştii au confiscat 50 de kilograme de etnobotanice
Poliţiştii au confiscat 50 de kilograme de etnobotanice

Zeci de tineri au ajuns în stare gravă la spital după ce au consumat plante etnobotanice. Poliţiştii au luat deja primele măsuri şi aseară au confiscat 50 kg de produse, incluse pe lista plantelor halucinogene interzise.

În stare de inconştienţă şi cu mult alcool „la bord". Aşa ajung la spital persoanele care consumă ierburi aromatice cu efect halucinogen. Cei mai mulţi intră în comă şi au nevoie de mai multe zile de spitalizare.

Am avut cazuri, dar de cele mai multe ori persoanele nu declară că au consumat etnobotanice. De obicei, ele sunt combinate cu alcool şi este foarte greu să comunici cu pacienţii", a spus Cristina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Braşov.

Mai periculoase decât drogurile

Potrivit specialiştilor, plantele halucinogene au efecte mult mai periculoase asupra organismului, decât drogurile clasice. „Substanţele etnobotanice dau o dependenţă psihică mult mai mare.

Starea de dependenţă, slăbiciunea fizică şi celelalte simptome se instalează mult mai rapid decât în cazul drogurilor clasice. Etnobotanicele sunt cu 20% mai puternice decât drogurile deja consacrate şi sunt şi mult mai periculoase", a spus Anda Samson, psiholog în cadul Agenţiei Naţionale Antidrog.

Potrivit acesteia, tinerii consumă fie din curiozitate, fie pentru a experimenta sau fac parte din categoria consumatorilor de droguri clasice. „Am avut mult mai multe cazuri de comă şi spitalizări decât în ultimii ani.

De cele mai multe ori, consumatorii nu declară ce au consumat la spital şi îşi fac mai mult rău, pentru că, în funcţie de ceea ce declară, primesc ajutor", a mai spus psiholgul Anda Samson.

 Poliţiştii au luat primele măsuri

Oamenii legii au verificat, aseară, 18 „magazine de vise" din Braşov, ocazie cu care au ridicat 50 kg de produse, în valoare de circa 500.000 lei. „La 12 dintre ele am înlocuitoare sintetice ale drogurilor.

Controalele vor continua şi în perioada următoare. Ne aşteptăm la o creştere a consumului şi a creşterii de droguri", a spus comisarul şef Gabriel Florescu, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Braşov (BCCO). 

Poliţiştii spun că lucrurile nu vor opri odată cu interzicerea substanţelor halucinogene. „Există o adevărată industrie, în care producătorii încearcă să caute soluţii pentru a găsi noi substanţe care nu vor fi incriminate", a precizat Florescu.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările