Braşov

articolul anterior articolul urmator

Muzeul Naţional din Bran, închis de Ministerul Culturii. Adăposteşte colecţii foarte valoroase care acum sunt în pericol

0
25 Feb 2016 11:08:58
Autor: Simona Suciu
Muzeul Naţional Bran se va închide în luna august. FOTOwww.ghidulmuzeelor.cimec.ro
Muzeul Naţional Bran se va închide în luna august. FOTOwww.ghidulmuzeelor.cimec.ro

Muzeul Naţional din Bran funcţionează din 1957 şi din luna august va deveni istorie. Decizia de închidere este a Ministerului Culturii şi a fost luată din cauza retrocedărilor, dar şi a faptului că muzeul nu este profitabil.

Muzeul Naţional din Bran a fost înfiinţat în 1957 şi până în 1991 a fost adminsitrat de autorităţile locale judeţene.Apoi a fost preluat de Ministerul Culturii. Muzeul a avut trei secţii: Secţia Castel cu un patrimoniu ce era expus la Castelul Bran, secţia etnografică (Muzeu al Satului), dar şi Vama Medievală. Secţia Castel s-a închis în 2009 când Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg şi toate piesele din castel deţinute de statul român au fost mutate şi înghesuite în Vama Mediaevală.  Muzeul nu a avut însă prea mulţi vizitatori mai ales din lipsă de promovare. Dacă ar fi fost promovat cum trebuie, mai ales că este lângă castel sigur ar fi putut scoate profit.

Din august anul acesta, Clădirea Vămii Medievale intră în administrarea familiei de Habzburg care are şi castelul, astfel că Ministerul Culturii a decis închiderea muzeului. În plus şi terenul pe care este acum Secţia  Etnografică a muzeul cu căsuţe brănene este în litigiu şi se cere retrocedarea lui. Exsită însă în continuare speranţa că procesul va fi câştigat de statul român.

Ce se întâmplă cu exponatele

Cea mai mare problemă este acum unde vor fi duse cele 10.000 de exponate ale muzeului. Ministerul Culturii ar fi vrut să le împărştie pe la mai multe muzee din ţară, dar autorităţile locale au intervenit cu propuneri, pentru că o astfel de împărţirea ar fi scăzut mult din valoarea patrimoniului.

Consiliul Judeţean Braşov vrea să preia secţia etnografică şi să salveze măcar o parte din ceea ce a fost Muzeul Naţional Bran.

„Am pierdut Castelul Bran cum l-am pierdut, dar nu e normal, să fie închis acest muzeu, care, dacă ar fi fost manageriat cum trebuie, cu un pic de marketing, ar fi un punct de atracţie pentru că avem exponate foarte valoroase acolo, dar care nu sunt puse în valoare. Există un litigiu acolo, pe teren, dar din informaţiile pe care le deţin, va câştiga statul român. E important să nu fie desfiinţat acest muzeu extrem de valoros, iar exponatele să fie duse în alte judeţe, pentru că ar exista anumite interese în acest sens. Acolo, cu un minimum de investiţii şi cu toate obiectele de inventar care sunt depozitate lângă o clădire din vecinătate, şi care nu sunt expuse, se poate face un obiectiv de maximum interes, mai ales că în Castel nu prea poţi să vezi foarte multe lucruri. Vizitatorii care merg în Bran nici măcar nu ştiu că exista acest muzeu”, a declarat Adrian Gabor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

Expoziţie în Castel sau la Muzeul de Istorie

În ceea ce priveşte obiectele de patrimoniu care au aparţinut Casei Regale a României există două soluţii în acest moment. Ministerul Culturii a propus administratorilor Castelului Bran să preia o parte dintre ele şi să facă o expoziţie în interiorul Castelului Bran. Soluţia este una mult mai bună decât aceea ca ele să fie împrăştia în muzee din toată ţara.

O altă soluţie în cazul în care administratorii castelului nu vor accepta să le primească este ca obiectele de patrimoniu să ajungă la Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov. „ Ministerul Culturii a făcut demersuri către administraţia Castelului Bran pentru a ceda o parte din patrimoniul regal în scopul organizării unei expoziţii în castel. Patrimoniul ar aparţine în continuare statului român, dar ar putea fi folosit în Castelul Bran.  Dacă această propunere nu va fi acceptată, atunci obiectele de patrimoniu vor fi preluate de Consiliul Judeţean şi date în administrarea Muzeului Judeţean de Istorie. Putem face o expoziţie care să fie denumită Colecţia Bran“, a declarat Nicolae Pepene, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările