O nouă şcoală profesională după modelul Şcolii Germane Kronstadt. Tinerii vor fi specializaţi în domeniul eletricităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile locale au semnat protocolul de înfijnţare a şcolii
Autorităţile locale au semnat protocolul de înfijnţare a şcolii

După înfiinţarea în anul 2012 a Şcolii Profesionale Germane care a devenit model naţional, de anul acesta va funcţiona o a doau şcoală cu specializare în domeniul eletricităţii. Tinerii fac practică în uzinele rivate din oraş şi sunt angajaţi după terminarea şcolii.

Noua şcoală profesională va funcţiona în cadrul Colegiul Tehnic Energetic ,,Remus Răduleţ”. În prima etapă, anul şcolar 2018-2019, vor fi înfiinţate patru  clase cu specializarea electromecanică. Obiectivul este ca, în următorii ani, numărul de clase care vor funcţiona în cadrul acestui centru de competenţe profesionale în domeniul electric să ajungă de la 4 clase a IX-a, în acest an şcolar, la 12 clase a IX-a. În acelaşi timp, semnatarii acestui parteneriat îşi propun să crească şi numărul de specilizări, de la una, electromecanică, în acest an, la minim trei (electromecanică, electronică şi mecatronică).

,,Astăzi am dus acest proiect într-o nouă etapă, aceea de a oferi absolvenţilor de clasa a VIII-a posibilitatea de a se pregăti profesional în domeniul electromecanicii, iar în viitor al electronicii şi roboticii, şi de a avea un loc de muncă în oraşul nostru. După cum ştiţi, înfiinţarea şcolilor profesionale în sistem dual este un proiect de suflet pentru mine, dar este şi un proiect necesar pentru dezvoltarea economică a oraşului nostru, pentru că resursa umană bine pregătită profesional creşte atractivitatea unei zone din punctul de vedere al investitorilor. În anul 2012, Primăria Braşov, Clubul Economic German, Inspectoratul Şcolar şi câteva firme din această zonă au ales un drum pentru învăţământul braşovean, acela de a pregăti absolvenţi pentru nevoile pieţei muncii din Braşov. De atunci, în fiecare an, majoritatea absolvenţilor se angajează imediat, iar cea mai mare parte dintre ei, după ani de zile, sunt angajaţi în cadrul aceloraşi companii la care s-au angajat la început. Asta spune foarte multe despre succesul acestui model educaţional“, a declarat primarul George Scripcaru.

Învaţă o meserie şi au un loc de muncă 

Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov este prima şcoală profesională în sistem dual german din România şi a fost înfiinţată în anul 2012. Cu susţinerea a 18 companii din regiunea Braşovului, şcoala oferă elevilor o formare profesională sub îndrumarea atentă a companiilor. Tinerii învaţă meserii tehnice căutate pe piaţa muncii, în condiţiile cele mai moderne şi performante. După trei ani de pregătire preponderent practică, elevii ies de pe băncile şcolii cu competenţele necesare pentru a începe o carieră profesională, având prioritate la angajare în cadrul firmelor partenere.

Din toamna lui 2016 La Colegiul Transilvania s-a înfiinţat o clasă cu 28 de locuri cu profil aeronautic. Partener este Compania Airbus Helicopters care a adus toate dotările necesare în atelierele şcolii şi a amplasat chiar şi un elicopter. De asemenea Airbus şi-a luat angajamentul că va oferi locuri de muncă cu prioritate acestor elevi. La Colegiul Tehnic Maria Baiulescu există trei noi clase profesionale care formează bucătari, ospătari şi cameriste.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite