Pacienţi de la un spital din Braşov, „folosiţi pe post de cobai”. Avocatul Poporului a sesizat procurorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renate Weber la Adevarul Live FOTO Florin Şuler
Renate Weber la Adevarul Live FOTO Florin Şuler

Ancheta desfăşurată de Avocatul Poporului a fost demarată la finalul anului trecut, după unele articole apărute în presă, care semnalau experimente făcute pe pacienţii de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Braşov.

Situaţia realmente şocantă sesizată procurorilor de către Renate Weber, Avocatul Poporului, care a descoperit informaţiile în urma demersurilor scrise şi a anchetelor referitoare la efectuarea studiilor clinice pe pacienţii vulnerabili de la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, Secţia de Psihiatrie Vulcan. 

Pacienţii ar fi fost folosiţi drept „cobai”, fără consimţământ, pentru studii de testare a unor medicamente. Avocatul Poporului a sesizat Procurorul General al României,  după cum se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

Zeci de pacienţi fără discernământ de la Secţia de Psihiatrie Vulcan ar fi fost folosiţi într-un studiu de testare a unor medicamente, declara în septembrie 2019 managerul spitalului, Nicuşor Bîgiu. Acesta a dispus o comisie de analiză după ce a primit informaţii că la Secţia de Psihiatrie de la Vulcan zeci de pacienţi cronici ar fi fost folosiţi drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente.

Studiul ar fi avut loc în perioada 2005-2012, iar parte a studiului ar fi fost 20-30 de pacienţi. Toate informaţiile în legătură cu pacienţii folosiţi drept „cobai” au dispărut între timp, în mod misterios.

„În urma solicitării unor informaţii suplimentare cu privire la testele clinice în cauză, SCPN Braşov a comunicat instituţiei Avocatul Poporului mai multe documente şi informaţii privind studiile clinice efectuate în perioada 2001-2015, fiind constituită şi o comisie internă la nivelul spitalului, pentru a investiga aspectele desfăşurate în acea perioadă de timp. Cu toate acestea, documentele medicale ale pacienţilor implicaţi în studii nu se mai regăsesc în arhiva spitalului”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.

De asemenea, în urma investigaţiilor făcute de Avocatul Poporului s-a constat că Secţia Vulcan a Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov nu a fost niciodată acreditată pentru a face studii clinice pe pacienţi.

„Instituţia Avocatul Poporului, a continuat demersurile la Ministerul Sănătăţii, ANMDMR şi Comisia Naţională de Bioetică a Academiei de Ştiinţe Medicale, în urma răspunsurilor acestor instituţii rezultând din nou lipsa documentelor medicale. În urma demersurilor efectuate, a rezultat că Secţia Vulcan a SCPN Braşov nu a fost niciodată autorizată în scopul efectuării studiilor clinice, însă, în fapt acestea au avut loc, potrivit declaraţiilor personalului medical din această secţie”, precizează Avocatul Poporului.

„Ca atare, Avocatul Poporului a continuat demersurile, semnalând procurorului general, următoarele aspecte: au fost efectuate teste clinice pe pacienţi cronici ai Secţiei Vulcan SCPN Braşov, contrar faptului că aceasta nu a fost niciodată autorizată pentru aceste studii; -nu se regăsesc documentele studiilor (inclusiv a formularelor de consimţământ şi a documentelor sursă) de pe Secţia Vulcan din arhiva SCPN Braşov (cu excepţia unei foi de observaţie a unei singure paciente, care nu are cuprinse menţiuni despre consimţământul informat)”, mai scrie instituţia.

Instalat în luna aprilie la conducerea Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie din Braşov, dr. Nicuşor Bîgiu spune că unitatea pe care o conduce a fost una dintre multele din România care a participat la studiu în perioada 2005 – 2012. Studiul a fost aprobat atunci pentru a se desfăşurara în secţiile Psihiatrie I, de pe strada Prundului şi Psihiatrie II, pe de str. Mihai Eminescu din Braşov. Există însă date certe conform cărora acest studiu s-a desfăşurat şi dincolo de cele două secţii de acuţi, adică şi în secţia de Psihiatrie Cronici a spitalului, de la Vulcan. Au existat pacienţi cronici, unii chiar fără discernământ, care ar fi fost folosiţi într-un studiu de testare a Allopurinolului, în tratarea schizofreniei.

„În documentaţia studiului nu se menţiona nimic despre pavilioanele de la Vulcan şi Zărneşti, unde sunt pacienţi cronici, unii fără discernământ şi care nu pot face obiectul unor astfel de studii. Cu toate acestea am găsit «jumătate» din fişa unei paciente, care, în data de 13 februarie 2009 este transferată de la Spitalul Orăşenesc din Zărneşti, unde a suferit o intervenţie chirurgicală, la Pavilionul de la Vulcan. Tot în 13 februarie 2009, adică în aceeaşi zi, ea intră în studiu. În această fişă nu apare nici un consimţământ din partea pacientei sau a vreunui tutore. Anterior, ea fusese internată tot la noi, dar nu am găsit fişa pentru această perioadă, pentru a vedea dacă nu cumva este acolo un consimţământ“, a explicat dr. Nicuşor Bîgiu, citat de presa locală.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite