Paşte tradiţional din satul Mateiaş la Castelul Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castelul Bran s-a apropiat de un milion de vizitatori în 2016. FOTOArhivă
Castelul Bran s-a apropiat de un milion de vizitatori în 2016. FOTOArhivă

Castelul Bran îmbracă haine de sărbătoare, pentru a vesti Învierea şi va prezenta vizitatorilor tradiţii autentice româneşti. Copiii vor putea încondeia ouă şi vor participa la tradiţionala vânătoare a ouălelor de Paşte.

Începând din 2 aprilie şi până pe 23 aprilie, în câteva încăperi, se vor reconstitui interioare ţărăneşti din satul Mateiaş, vor fi prezentate costume populare din colecţia etnografică Gabriel Boriceanu, dar şi o expoziţie de fotografii vechi care înfăţişează datini şi tradiţii locale. Vernisajul expoziţiei de fotografie va avea loc sâmbătă, 8 aprilie, la ora 12.00.

În prima zi de Paşte, ansamblul din localitatea Mateiaş va reconstitui „Jocu’ mare“, un obicei străvechi, care marchează Învierea Domnului şi renaşterea naturii. „Locuitorii din satul Mateiaş, aflat la confluenţa dintre trei zone etnografice - Ţara Oltului, Ţara Bârsei şi zona Rupea – cunosc o bogăţie de tradiţii şi obiceiuri, atât în ornamente şi straie, cât şi în joc“, se arată într-un comunicat de presă trimis de reprezentanţii Castelului Bran.

Copiii vor avea un loc special în cadrul acestor manifestări având posibilitatea, pe toată durata expoziţiei, să înveţe de la meşteri populari cum să încondeieze ouă. Şi cum acestea sunt ouă speciale, din lemn, le vor putea păstra, ca amintire. De asemenea, în prima zi de Paşte, iepuraşul le va împărţi ouă de ciocolată în Sala de muzică, iar la Casa de ceai se va organiza o vânătoare de ouă în Parcul Regal.

Cel mai vizitat obiectiv turistic din Braşov

Castelul Bran este cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţul Braşov şi a atras aproape 793.000 de turişti plătitori de bilet în 2016. La aceştia se adaugă alţi 100.000 de vizitatori, copii de până la 7 ani şi persoane din categorii defavorizate care beneficiază de gratuitate. Practic în total Castelul Bran a atras aproape 900.000 de turişti.  Vizitatorii sunt aşteptaţi şi cu atracţii în premieră. Casa de Ceai a Reginei Maria care datează de la 1930 a fost refăcută şi transformată în cafenea. Vizitatorii vor putea sta la o cafea şi se vor putea relaxa în căsuţa în care cu 80 de ani în urmă stăteau la o şuetă capetele încoronate ale României şi nu numai.

Vineri 31 martie încep şu lucrările la Tunelul Timpului. Turiştii vor putea vedea şi traversa de anul viitor şi un tunel secret al castelului construit în anii '30, la ordinul reginei Maria. Acest tunel nu a fost niciodată deschis publicului. După ce lucrările vor fi gata turiştii vor putea urma acelaşi drum pe care îl urmau şi capetele încoronate când vroiau să ajungă mai repede la castel. Tunelul va face legătura între castel şi parc pe o distanţă de 40 de metri. A fost construit în anii 1930 pentru a uşura parcurgerea de către regina bolnavă de artrită a drumului dintre castel şi parc. 

Castelul Bran este o mare atracţie turistică, mai ales datorită mitului lui Dracula. Castelul Bran, devenit celebru în toată lumea drept Castelul lui Dracula, este un obiectiv turistic privat fiind, din 2009, în proprietatea lui Dominic de Habsburg.

Turiştii care vin La Castelul Bran pot vizita acum 23 de camere, număr dublu fată de perioada când Branul făcea parte din patrimoniul naţional. Majoritatea pieselor de mobilier expuse au fost cumpărate din consignaţii din Italia şi datează din aceeaşi perioadă cu piesele originale. Din păcate, vizitatorii pot vedea foarte puţine obiecte care au aparţinut familiei regale. Printre acestea se află costumul popular preferat al reginei Maria, una dintre coroanele regale şi un pumnal ale regelui Ferdinad, dar şi cartea de oaspeţi a reginei Maria şi a principesei Ileana. Biletul de intrare la Castelul Bran costă 30 de lei. 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite