Pericolele din prăjiturile pe care le găsim în comerţ: E-uri şi coloranţi artificiali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Chiar dacă suntem copii sau adulţi, tuturor ne plac dulciurile. Prăjiturile pe care le găsim în comerţ însă nu sunt nici pe departe naturale.

Pe lângă zahărul în exces, prăjiturile din comerţ conţin şi indulcitori artificiali. „Pentru a avea un preţ convenabil, în multe dintre dulciurile din comerţ zahărul este înlocuit uneori cu indulcitori artificiali, care sunt foarte periculoşi. Unii dintre ei pot da alergii mai ales la copii, iar unii dintre ei sunt cancerigeni. Pe lângă aceşti îndulcitori, în prăjiturile din comerţ găsim şi alte chimicale. Multe dintre ele conţin sorbitol (E 420). Acesta poate duce la probleme digestive dacă este consumat cu regularitate. Un alt aditiv este acidul sorbic (E 200), care poate duce la hiperactivitate, mai ales la copii“, spune medicul nutriţionist Eva Iorţan.

Unele dintre cele mai nocive prăjituri care se găsesc în comerţ sunt cele care au sirop sau aromă de fructe. „Prăjiturile colorate frumos conţin cele mai multe chimicale. Deşi se spune că sunt din fructe, unele dintre ele nu conţin niciun gram de fruct. Culorile şi aromele se obţin din tot felul de siropuri care sunt departe de a fi naturale. În general se foloseşte sirop de porumb combinat cu alţi aditivi. Unul dintre cel mai periculoşi aditivi din acest tip de prăjituri este tartrazina (E 102), considerat a fi cancerigen“, mai spune medicul.  

Celuloză în plăcinte

Produsele de patiserie, în special foietajele, conţin chimicale care le dau textura extrem de plăcută. „La plăcinte sau tot felul de pateuri se foloseşte des celuloză, o substanţă care se extrage din lemn. Acesta dă textura produselor de patiserie. Este folosită pentru că este mai ieftină decât făina şi uleiului din care se fac foile de casă. Potrivit studiilor medicale, nu este cancerigenă şi nu există niciun fel de restricţii la folosirea ei. În schimb nu are niciun fel de valoare nutriţională şi este destul de greu de digerat de către stomac“, mai spune nutriţionistul.

Nu toate prăjiturile de pe piaţă sunt nocive, dar când le cumpărăm trebuie să fim atenţi. „În primul rând prăjiturile foarte ieftine care se vând la kilogram şi care nici măcar nu trebuie ţinute la frigider sunt pline de chimicale şi este bine să le evitaţi. Prăjiturile care au un termen de garanţie de peste trei zile conţin conservanţi. Cel mai bine este să faceţi prăjituri de casă ca să fiţi siguri că puteţi controla ingredintele pe care le folosiţi“, mai spune medicul.


 

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite