Planul multianual de investiţii pe drumuri, model de bună practică pentru Banca Mondială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii Consiliului Jdueţean au prezentat planul de investiţii pentru drumurile judeţene FOTO Mihaela Chicomban
Reprezentanţii Consiliului Jdueţean au prezentat planul de investiţii pentru drumurile judeţene FOTO Mihaela Chicomban

Un expert de la Banca Mondială a discutat vineri, la Consiliul Judeţean Braşov, cu vicepreşedintele Adrian Gabor şi cu consilierul judeţean Mihail Veştea despre Ghidul de Investiţii pentru Drumuri Judeţene.

Acest document a fost realizat de Banca Mondială pentru Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar prevederile sale au fost folosite de forul judeţean ca model pentru stabilirea investiţiilor prioritare la drumuri. Pornind de la criteriile de prioritizare folosite în ghid, a fost elaborat Planul multianual de investiţii privind drumurile judeţene, aprobat în acest an de plenul CJ Braşov.

Judeţul Braşov a fost printre puţinele, dacă nu singurul care a luat în seamă munca făcută de experţii Băncii Mondiale şi a adaptat ghidul pentru specificul şi nevoile sale, după cum a precizat consilierul judeţean Mihail Veştea. 

„Pe baza ghidului am reuşit să aprobăm un program de investiţii multianual care are drept scop realizarea unui ciclu de 17 ani în interiorul căruia toate drumurile judeţene să fie reabilitate. Totodată, am stabilit banii necesari şi o prioritizare a traseelor de drumuri judeţene eligibile la finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, precum şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Ghidul ne-a fost util, deoarece a fost realizat de o unitate neutră şi vine cu nişte criterii de prioritizare a drumurilor rezultate în urma unor analize care stau în picioare. Aplicând criteriile, a rezultat o prioritizare a investiţiilor cu care colegii primari din teritoriu au fost de acord. Ghidul ne ajută şi pentru că am folosit estimările din el în ceea ce priveşte sumele necesare pentru fiecare drum, precum şi sursele financiare: bugetul propriu al CJ, surse de la bugetul naţional, respectiv Programul Naţional de Dezvoltare Locală, şi fonduri atrase din fonduri europene prin POR”, a explicat Mihail Veştea.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Adrian Gabor i-a solicitat reprezentantului Băncii Mondiale să facă lobby la Ministerul Dezvoltării pentru ca finanţările pe PNDL să nu se mai acorde pe criterii politice, ci să se ţină cont de proiectele depuse de primării. 

„Solicităm ca fondurile să fie alocate cât mai repede, astfel încât să facem toate demersurile pentru a începe lucrările la drumuri. Noi am semnat deja contractele cu Ministerul Dezvoltării şi dacă primim OK-ul, în maximum două săptămâni putem să începem procedura de licitaţie publică pentru drumurile Satu Nou – Dumbrăviţa – Vlădeni  şi Dacia – Viscri – Buneşti. În ceea ce priveşte cele trei drumuri judeţene pe care dorim să le modernizăm pe POR, în această săptămână ni s-au predat documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI). Urmează să le verificăm, după care vom întocmi cererea de finanţare pe care o vom depune la ADR Centru”, a precizat vicepreşedintele CJ Adrian Gabor.

Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite