Planuri pentru reabilitarea a clădirilor de patrimoniu şi a Centrului Istoric din Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul istoric din Braşov necesită reparaţii urgente. Ce soluţii are municipalitatea
Centrul istoric din Braşov necesită reparaţii urgente. Ce soluţii are municipalitatea

Unul dintre subiectele intens dezbătute în ultimele zile este cel legat de posibilitatea reabilitării clădirilor din zona istorică şi a celor de patrimoniu din municipiul Braşov.

Chiar săptămâna trecută, acest subiect a generat o audiere publică pe tema încurajării proprietarilor conştiincioşi ai clădirilor de patrimoniu de a reabilita aceste clădiri. „Am răspuns cu mare plăcere invitaţiei de a participa la această audiere publică şi consider că este un foarte bun început al dialogului dintre asociaţiile civice stradale şi reprezentanţii municipalităţii în vederea realizării acestui obiectiv. Încă de anul trecut am demarat discuţii ce urmează a se finaliza printr-un parteneriat  între Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Braşov, fiecare dintre aceste trei entităţi urmând a avea un rol important în demersurile viitoare pentru a putea reabilita Centrul Istoric”, a declarat, astăzi, viceprimarul Ciprian Bucur.

Primăria Braşov a atribuit Ordinului Arhitecţilor pentru folosinţă cu titlu gratuit, în primăvara anului trecut, Turnul Ecaterinei, unul dintre cele mai importante obiecte de patrimoniu ale municipalităţii. La rândul său, Ordinul Arhitecţilor s-a angajat să înfiinţeze în acea locaţie un centru de consiliere pentru cetăţenii ce doresc a-şi reabilita clădirile situate în zona istorică a Braşovului, lucru ce va simplifica cu mult procedurile anevoioase de autorizare şi totodată în a demara o procedură de inventariere a faţadelor, porţilor şi pavimentelor, obiecte de patrimoniu – într-o ordine a priorităţilor – ce vor fi supuse propunerilor de reabilitare.

„Eu aştept reprezentanţii O.A.R. să finalizeze aceste demersuri şi să continue discuţiile pe acesta temă. În paralel, Primăria, prin Direcţia Arhitect Şef  a alocat fonduri în bugetul pentru 2016 pentru a face o inventariere a clădirilor cu risc seismic ridicat din zona protejată. Totodată, sunt în lucru criteriile ce vor sta la baza evaluării clădirilor şi terenurilor ce urmează a fi supraimpozitate conform noului Cod Fiscal pentru a descuraja delăsarea şi nepăsarea proprietarilor. Datele care vor fi cuprinse în acest inventar sunt adresa, tipul de proprietate/ lista de proprietari, schiţe, relevee, fotografii, expertize. Criteriile vor fi stabilite de o comisie după ce vom avea desemnată o persoană din cadrul Direcţiei Fiscale”, a precizat Ciprian Bucur.

Edilul spune că, pentru realizarea acestor obiective, Primăria doreşte înfiinţarea unui parteneriat cu reprezentanţii asociaţiilor civice stradale. mai mult, municipalitatea, prin societatea R.I.A.L., a început încă din anul 2012 să întocmească o listă a imobilelor care necesită reparaţii capitale, consolidări şi reparaţii la faţadă, în care o cotă a proprietăţii este deţinută de Statul Român.

„La aceste imobile ce au fost identificate, în număr de 21, am emis deja notificări pentru a remedia problemele sesizate, iar R.I.A.L. va contribui la costurile reabilitărilor cu condiţia ca acestea să respecte procedurile legale. Contribuţia municipalităţii va consta în principal în contravaloarea costului manoperei prin efectuarea lucrărilor de reparaţii, dar şi prin facilitarea demersului de obţinere a avizelor şi autorizaţiilor cu condiţia ca toţi coproprietarii imobilelor să fie de acord şi să contribuie la costul lucrărilor. În momentul actual avem finalizate demersurile pentru reabilitarea unui imobil pe str. Lungă asupra căruia lucrările vor demara în această primăvară şi suntem în discuţii cu coproprietarii  altor 6-7 imobile. Menţionez că deja au fost alocate fondurile necesare pentru reabilitarea unor clădiri din patrimoniul municipalităţii (str. M. Weiss şi str. Prundului)”, a anunţat Ciprian Bucur

În baza inventarului şi a evaluărilor Primăria va întocmi o lista a priorităţilor, iar la data finalizării acestor proceduri Consiliul Local va putea prevedea în buget sumele de bani necesare pentru a veni în sprijinul locuitorilor centrului istoric al Braşovului.

„Avem în vedere, de asemenea, accesarea fondurilor europene din Programul Operaţional Regional 2014-2020 pe axa 5.1. – axă ce permite demararea unor proiecte de acest gen, fondurile vizând tocmai reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Aşteptăm toţi locuitorii Centrului Istoric să sprijine iniţiativele Primăriei Braşov şi îi asigurăm de aplicarea unor proceduri transparente atât în procesul de evaluare a proprietăţilor neglijate, a măsurilor aplicate proprietarilor, cât şi în demersurile de reabilitare a clădirilor aflate în coproprietate cu municipalitatea”, a mai menţionat Ciprian Bucur.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite