Premieră pentru expoziţia itinerantă a Jandarmeriei: diorame din care ne putem da seama unde şi când a fost purtată o uniformă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia itinerantă a Jandarmeriei vine cu o premieră la Braşov FOTO Jandarmeria Română
Expoziţia itinerantă a Jandarmeriei vine cu o premieră la Braşov FOTO Jandarmeria Română

Sosită la Braşov, expoziţia itinerantă a Jandarmeriei Române are o premieră: aici, uniformele şi manechinele au fost integrate în diorame, astfel încât să poată fi cunoscută perioada şi zona în care au fost purtate.

Muzeul Civilizaţiei Urbane din Braşov este cel mai bine păzit din oraş, dacă este să ne luăm după numărul de uniforme de jandarm existente în această perioadă în instituţie. Expoziţia itinerantă „Jandarmeria Română 1850 – 2020”, vernisată de Unirea Principatelor, cuprinde aproximativ 25 de replici sau piese originale purtate de jandarmii de altădată.

Între obiectele din expoziţie regăsim unele extrem de interesante, care fac parte din colecţii de valoare. Întâlnim aici uniforme din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, al Muzeului Jandarmeriei Române şi al Asociaţiei RoMilitaria. Piesa de rezistenţă a expoziţiei la care a contribuit şi Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu este o replică după uniforma purtată chiar de domnitorul Grigore Alexandru Ghica, din ordinul căruia a fost înfiinţată Jandarmeria. 

„După 1830, odată trecută perioada fanariotă, au început să ia fiinţă structuri militare româneşti. Printre acestea se numără şi Jandarmeria, care apare prima dată în Moldova, dar era un fel de armată teritorială cu mai multe atribuţii şi nu poate fi echivalată cu ceea ce avem astăzi. Echivalentul ei, în Muntenia, erau Dorobanţii, care erau călări”, a precizat Nicolae Adrian Alexe, muzeograf la Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu. 

Uniforma de jandarm impunea mare respect în epocă. Vestonul „bleu-jandarm” era atât de apreciat, încât culoarea a ajuns să fie denumită după acesta. Piese originale în expoziţie sunt uniformele de caporal de trupe de securitate, din anii 1960. Mai sunt prezentate şi uniforme din anii 90 şi 2000. 

Expoziţia a mai fost vernisată în 6 oraşe, dar la Braşov a punctat o premieră. Uniformele şi manechinele au fost integrate în diorame, astfel încât o uniformă să poată fi asociată cu locul şi mediul în care putea fi purtată. Una din uniforme aparţine chiar unui jandarm braşovean. 

„Pentru noi, jandarmii braşoveni, este o onoare ca, de Ziua Unirii Principatelor, această expoziţie să poposească într-o clădire atât de frumoasă cum este Muzeul Civilizaţiei Urbane şi este o încununare a activităţilor pe care noi, ca jandarmerie, le-am început de la centenarul Unirii”, a subliniat colonelul Cristian Ely Paliştan, comandatul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov. 

Expoziţia, care mai cuprinde şi distincţii militare, brevete, documente, fotografii, va putea fi vizitată până în luna martie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Presa din Braşov a părăsit în semn de protest conferinţa lui Allen Coliban. Primarul chemase jurnaliştii pentru a prezenta bugetul pe 2022

Aproape jumătate dintre membrii lotului României pentru Olimpiada de la Beijing au învăţat la aceeaşi şcoală

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite