Braşov

articolul anterior articolul urmator

Prinţul Charles a aşezat Viscri pe harta Europei. Satul are mai mulţi turişti străini decât multe oraşe din România

1
10 Jan 2013 10:03:59
Autor: Simona Suciu
Biserica Fortificată din Viscri a intrat în patrimoniul UNESCO.FOTOAdevărul
Biserica Fortificată din Viscri a intrat în patrimoniul UNESCO.FOTOAdevărul

Prima atestare documentară a satului Viscri datează de la 1.500, dar localitatea a devenit cu adevărat cunoscută în 2000 după ce prinţul Charles al Marii Britanii şi-a cumpărat o casă în zonă.

Satul Viscri numără puţin peste 1.000 de locuitori şi adăposteşte una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săseşti, de altfel fiind una din cele şase înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Frumuseţea locului a atras atenţia fundaţiei Mihai Eminescu Trust patronată de prinţul Charles, care a renovat biserica şi alte câteva case din zonă dându-le strălucirea de altă dată. Izolarea, dar şi absenţa altor ocupaţii în afară de agricultură, au făcut ca pe la sfârşitul anilor ‘90 să apară proiectul Şosete din lână naturala din Viscri, iniţiat de doi nemţi stabiliţi aici.

Şosetele croşetate din vechi pulovere de lână de către femeile din sat erau la început date în schimbul alimentelor (zahăr, ulei sau pâine). Cum grămada de şosete a început să crească din ce în ce mai mare, cu timpul trocul s-a transformat într-un adevărat proiect la care participă 125 de femei din sat. Ţărăncile tricotează aproximativ 10.000 de perechi de şosete, mănuşi, căciuli, pulovere sau papuci de pâslă care ajung la depozitul central din Naumburg Germania, de unde se vând în toată ţara.

 

Foto
Satul Viscri, o imagine ruptă din rai
 
 

De la sat obscur la atracţie turiscă

Viscri avea să devină cunoscut în întreaga Europă după ce prinţul Charles a cumpărat o casă aici în 1996 şi a vorbit în multe interviuri depsre frumuseţile satului din Transilvania. Casa „regală" din Viscri este închiriată peste an turiştilor, care trebuie să scoată din buzunar 670 de lire sterline, pe săptămână. Satul lui Charles, cum este cunoscut acum Viscri, este vizitat anual de peste 15.000 de turişti, majoritatea străini. Viscri a fost trecut pe harta mondială a satelor tradiţionale din lume, aflându-se în patrimoniul UNESCO.

Satul a făcut obiectul mai multor reportaje apărute în presa britanică. Ultimul chiar în toamna lui 2012 în ,,The Telegraph". Publicaţia relata că localitatea practice a inflorit şi a devenit unul dintre locurile preferate de turiştii din întreaga lume. În plus în ultimii ani s-au construit pensiuni şi restaurant care îi întâmpină pe turişti cu produse tradiţionale. O noapte de cazare la Viscri costă între 40 şi 60 de lei.

,,Putem spune cu certitudine că faptul că Printul Charles deţine o casă în Viscri a aşezat aceasta localitate pe harta Europei“, a spus Tibor Kalnoky, cel care gestionează proprietăţile româneşti ale prinţului.

Preţurile caselor au explodat în ultimii ani

Potrivit publicaţiei britanice Financial Times, englezii adoră casele din Transilvania. Preţurile au crescut şi de 20 de ori în ultimii 17 ani. O casă mai mică, cu două camere costa 2.500 de euro în 1996. În 2000, preţurile au ajuns rapid la 20.000 de euro.

Prinţul a plătit pentru locuinţa cu patru camere, şură şi grădină 15.000 de euro. În 2010, o casă la Viscri se vindea cu 40.000-45.000 de euro, iar în 2012, preţul a ajuns la 60.000 de euro. O fermă se vinde şi cu 85.000 de euro, cam la fel ca o vilă în localităţile din imediata vecinătate a municipiului Braşov.

Dulceaţa de Viscri promovată la Paris

În toamna lui 2012, localnicii au lansat dulceaţa de Viscri care costă 365 de euro borcanul. Acesta se vinde la pachet cu un săculeţ şi o linguriţă de argint. Marea lansare a avut loc la Paris.

Reţeta este secretă, dar porducătorii au dat câteva indicii. „Este o dulceaţă făcută din fructe de pădure, iar prezentarea este una pentru produse de lux. Borcanele sunt învelite într-o ţesătură de argint şi sunt însoţite de linguriţe de argist“, a spus Cristi Gherghiceanu, unul dintre sătenii de la Viscri direct implicaţi în proiect. 

Foto

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Get0dac
10.01.2013, 12:57:01

Ok. Felicitari si nu dati cu piciorul acestei sanse. Respectul si bunul simt sunt reteta succesului.

+2 (2 voturi)
Modifică Setările